Najdi forum

Premalo pomnilnika?

Spet imam manjši problem. Pred kakšnim mesecem so mi na servisu formatirali disk (zaradi nekih težav), jaz pa sem na novo naložila Windowse 98 in ostale programe, ki jih potrebujem. Včeraj pa sem opazila, da ne morem zalaufati scandiska in defragmentacije, ker mi javlja da ni na voljo dovolj pomnilnika. To se zgodi, tudi če nimam zagnanega nobenega drugega programa. Če pritisnem ctrl-alt -del mi kaže, da laufajo naslednji procesi: explorer, internat, fsm32, atiptaxx, imontray, systray in fsav32, vendar tudi če vsa ta opravila končam, še vedno na morem zalaufati scandiska. Kaj lahko naredim?

Kakšnega virusa zelo verjetno nimam, ker je računalnik službeni in imamo redno updatan AV program (F-secure).

Imam pentium 4, 1,4GHz. Pa še to – mislim, da sem preden je bil računalnik na servisu imela 128 MB RAM-a. Tudi na računu za računalnik piše tako (računalnik je skoraj nov – 6 mesecev). Odkar pa sem na novo inštalirala Windowse, da mi v informacijah o sistemu kaže, da imam 256 MB RAM-a, enako tudi v Biosu (mislim da piše 128 MB Rimm 1 in 128 MB Rimm 2). Kako je to mogoče?

Hvala za odgovore, Aja

Kako velik disk imaš?

40 GB, zasedenega je 1,3G.

Verjetno so na servisu disk “pripravili” z kakšnim clone orodjem, ker se jim ne ljubi ubadati z vsakim diskom posebej.

Zato imaš lahko nepravilno velikost gruče(clustra).
Poglej s kakšnim orodjem (npr SiSoftware Sandra) velikost clustra na disku, pa povej kolko je.

Pod Logical Drive mi napiše:
– sectors per cluster 0
– byter per sector 512
– cluster size 0 bytes
– total clusters 1
– total free clusters 1

Ja tud tale Sandra ga včasih malo bixa :))

Pa poglej pod Extended Drive
Bytes Per Sector : ???
Sectors per Cluster : ???

pa če to zmnožiš pa dobiš byts per cluster 🙂

Bytes per sector 512
Sectors per cluster 8

torej 4096 na cluster

4096 bytov je točno 4Kb

Fat32 pa dela za diske večje od 32 Gb clustre velikosti 32 KB.

In zaradi tega se potem Scandisku in Defragu majčkeno odpika 🙂

Ena rešitev je poganjanje Scandiska v dosu (defrag žal odpade), druga pa je ponovna postavitev particij z FDiskom, ampak pozor, pri tem izgubiš vse podatke, tako da te čaka ponovno format, pa winzos setup, pa… skratka vse.

Hvala za pomoč. Saj v bistvu niti nista tako nujna tale scandisk in defrag, samo me je skrbelo, da ni kaj hujšega narobe.

A lahko še kje drugje povzroča težave, če so clustri nastavljeni na 4 kb?

Hvala in lp, Aja

načeloma ne, ampak pri M$ itak nikol ne veš kje še kakšen hrošček leze, tko da za ziher se pa ne upam trdit 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close