preminil dr. JANEZ DRNOVŠEK
Bil je predsednik… predvsem pa, bil je Človek.
Zanimiv komentar na Dnevnik.si:
http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/300953/
P.S. Sicer pa, “o mrtvih vse dobro”
P.P.S Aja, pa Suzana Postružnik iz Dolnje Počehove je umrla prejšnji dan… slava tudi njenemu spominu
Mislim enako kot boss.
Ko gledam dolgo vrsto ljudi, ki se želijo vpisati v spominsko knjigo, poslušam njihove izjave po TV, berem osladne komentarje na forumih ob njegovi smrti, me prešinja spomin na leto 1981, ko so ljudje neutolažljivo jokali in ždeli dneve pred TV, ko je umrl Josip Broz Tito.
Ne razumem tega poveličevanja politikov, celo po smrti..
Najbolj pa se mi zdijo neokusne primerjave pokojnega, bivšega predsednika z Dalaj Lamo, Gandijem…
Naj počiva V MIRU!
Drnovšek je naredil veliko več kot se zavedamo in opazimo. V mnogih pogledih je bil prav daljnoviden in tihi oče Slovenije. Prav najbolj všeč mi je bil zaradi tega, ker je znal tudi z zgledi spodbujati ljudi k bolj zdravemu načinu življenja in da ni bil kimavec.
Dragi Janez, hvala, ker sem te poznala in te imam za enega od velikih očetov Slovenije.
Mir še naprej.
Zgleda, da so res zbrisali moje poste. Kaj češ svoboda govora po ultra levo. Lahko govoriš svobodno dokler jim paše. Upam, da so zbrisani posti ko se pljuje po Cerkvi, katoličanih, ne levakih, osamosvojiteljih, Pučniku in tako naprej. Le da jaz nisem pljuval po pokojnemu predsedniku, samo skušal sem prekiniti pretirano osladno poveličevanje, ki ga on kot skromen človek ne bi odobraval.
Vseeno, kjub izbrisu, osamosvojitev je v domeni Demosove vlade in samo Demosove vlade, ki jo je izpeljala in je odigrala ključno vlogo. Dr.Drnovšek ima velike zasluge v Beogradu, ker je dosegel da ni bilo dodatnega prelivanja krvi in po osamosvojitvi je solidno vodil vlade. Bil je najboljši med ex partijci. Ultra levičarjem je lahko za zgled.
Ha, pišeš: ===” me prešinja spomin na leto 1981, ko so ljudje neutolažljivo jokali …….. “===
Od kje pa si, da je novica o smrti Josipa Broza Tita prišla, do tebe šele v letu 1981???
Zgodovina “cvek”
Evo link, da si boš zapomnila! http://med.over.net/phorum/read.php?f=27&i=158659&t=158659&v=f
Se popolnoma strinjam s Teboj. Glede na to, kako čas brzi in se nam včasih zdi, da se je nekaj zgodilo včeraj, čeprav je minilo že leto in več, Ti ne bom štela v zlo, da si tovarišu Titu podaljšal(a) življenje. Res pa je, da so ljudje tarnali, jadikovali in vzdihovali za njim ter goreče prepevali “druže Tito mi ti se kunemo…” tudi še leta 1981, pa 1982 …, počasi počasi so začela curljati na dan dejstva, ki so njegov mit zamajala in zaslepljenim z njegovo veličino odprla oči. Tudi zdaj bo tako. Neupravičeno mu pripisujejo vse zasluge za osamosvojitev Slovenije, čeprav zgodovinska dejstva govorijo, da se je vse skupaj začelo z aretacijo Janše, Tasiča, Zavrla in Borštnerja, in da je imel pomembno vlogo pri tem tudi Bavčar, ki je bil “duhovni” vodja demonstracij na Metelkovi. Sledile so peripetije z razorožitvijo slovenske teritorialne obrambe. In tudi tedaj je Drnovškov Janezek tiho ždel v Beogradu, medtem ko so Janšev Janez in njegovi sodelavci pripravljali načrt za obrambo domovine. Drnovškov pa je začel sodelavati šele, ko so ga k temu prisilile okoliščine — razglasitev neodvisnosti. Jasno je namreč bilo, da bi mu v nasprotnem primeru bila vrnitev v očetnjavo kot narodnemu izdajalcu zaprta.
Glede na to, kako ga zdaj kot brezmadežno, nesebično, požrtvovaslno in sploh popolno bitje kujejo v zvezde samo še čakam, kdaj bodo začeli po elektronski pošti zbirati podpise, da ga proglasijo za najmanj blaženega, če ne že kar za svetnika.
Priznati mu je treba, da je bil mojster diplomacije (kaj je diplomacija pa tako ali tako vemo). Stari Rimljani so res imeli pregovor “de mortibus nil nisi bene”, ampak to še ne pomeni, da je treba tako neizmerno pretiravati in nekomu pripisovati zasluge drugih.
Se popolnoma strinjam s Teboj. Glede na to, kako čas brzi in se nam včasih zdi, da se je nekaj zgodilo včeraj, čeprav je minilo že leto in več, Ti ne bom štela v zlo, da si tovarišu Titu podaljšal(a) življenje. Res pa je, da so ljudje tarnali, jadikovali in vzdihovali za njim ter goreče prepevali “druže Tito mi ti se kunemo…” tudi še leta 1981, pa 1982 …, počasi počasi so začela curljati na dan dejstva, ki so njegov mit zamajala in zaslepljenim z njegovo veličino odprla oči. Tudi zdaj bo tako. Neupravičeno mu pripisujejo vse zasluge za osamosvojitev Slovenije, čeprav zgodovinska dejstva govorijo, da se je vse skupaj začelo z aretacijo Janše, Tasiča, Zavrla in Borštnerja, in da je imel pomembno vlogo pri tem tudi Bavčar, ki je bil “duhovni” vodja demonstracij na Metelkovi. Sledile so peripetije z razorožitvijo slovenske teritorialne obrambe. In tudi tedaj je Drnovškov Janezek tiho ždel v Beogradu, medtem ko so Janšev Janez in njegovi sodelavci pripravljali načrt za obrambo domovine. Drnovškov pa je začel sodelavati šele, ko so ga k temu prisilile okoliščine — razglasitev neodvisnosti. Jasno je namreč bilo, da bi mu v nasprotnem primeru bila vrnitev v očetnjavo kot narodnemu izdajalcu zaprta.
Glede na to, kako ga zdaj kot brezmadežno, nesebično, požrtvovaslno in sploh popolno bitje kujejo v zvezde samo še čakam, kdaj bodo začeli po elektronski pošti zbirati podpise, da ga proglasijo za najmanj blaženega, če ne že kar za svetnika.
Priznati mu je treba, da je bil mojster diplomacije (kaj je diplomacija pa tako ali tako vemo). Stari Rimljani so res imeli pregovor “de mortibus nil nisi bene”, ampak to še ne pomeni, da je treba tako neizmerno pretiravati in nekomu pripisovati zasluge drugih.[/quote]
Relika, hvala za popravo; čas pa res tako beži in zadnjih 28 let se je res toliko dogodilo, da sem se nehote zmotila in maršalu pripisala še eno leto vladavine več, ajsi!
Včeraj sem na našem lokalnem radiu poslušala vsakotedensko oddajo, v kateri sodelujejo ljudje v raznoraznih temah. Ljudi so spraševali, kako gledajo na zasluge JD v osamosvojitveni vojni in kasneje. Precej hudih besed je padlo z obeh strani, kot vedno. Čisto na koncu se je oglasil neki Lojz in rekel lepo po domače: “A veste kaj je za nas naredil Janez Drnovšek?” Moderator je z zanimanjem prisluhnil: “Ja prosim, povejte!” In Lojz je rekel en sam stavek: “NIČ, Janez Drnovšek za nas ni naredil čisto nič! Adijo!” – No, oddaje je bilo konec, tako kot je konec tudi Drnovškovega obdobja. Konec pretiravanja, velikih besed, kvazi resnic… Čez 14 dni se ga bo redkokdo še spomnil..
Se pa s teboj, z napisanim popolnoma strinjam.
Vidva z Reliko ornk pretiravata.
En dan žalovanja, zastave na pol droga, brez državniškega pogreba…če je to za vaju “isto kot takrat, ko je umrl Tito”, pol pa naj vama bo, ane…
Grede pretiranih hval pa so še najbolj pretiravali župniki in desna stran, skratka tisti, ki ga za čas življenja videti niso mogli.
Cerkev si je kar mašo za Drnovška omislila…