Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti premoženjska škoda

premoženjska škoda

Pozdravljeni, pred nekaj časa, so delavci, ki so opravljali obnovitvena dela pri sosedih, mimogrede prerezali električni kabel , ki gre preko sosedovega dvorišča do naše hiše. Pri tem je prišlo, do udara elektrike, ki je v naš hiši povzročila manjši požar, pri tem je bilo poškodovanih precej električnih aparatov, nekaj stvari pa je tudi bilo trajno poškodovanih (npr. zgorel je računalnik). Zavarovalnica podjetja, ki je škodo povzročilo nam je priznala stroške popravila aparatov, ki se jih je dalo popraviti, za uničene stvari pa ne priznajo skoraj nič, saj naj bi bile prestare, prav tako nam niso priznali nobenih stroškov čiščenja stanovanja, čeprav je bilo potrebno oprati vse obleke, vso pohištvo, skratka vse, saj je bilo celo nadstropje v tako gostem dimu, da se ni nič videlo. Sedaj me zanima kaj je v takem primeru dolžna poplačati zavarovalnica oz. povzročitelj premoženjske škode, danes smo namreč od zavarovalnice dobili dokument, za poravnavo (kjer so priznani samo zgoraj našteti stroški), rok za vrnitev dokumenta je 8 dni, v njem pa piše, da se s podpisom tega dokumenta odpovedujemo vsakršnim nadaljnim tožbam. Poleg tega me zanima ali je povzročitelj oz njihova zavarovalnica dolžna izplačati tudi odškodnino za nepremoženjsko škodo, saj sem sama od tega trenutka (v času izbruha požara sem bila v stanovanju z majhnim otrokom) na koncu z živci, zaradi česar se pojavljajo zdravstvene težave. Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljena,

upravičena ste do plačila odškodnine za vso škodo, ki ste jo utrpela. Če zavarovalnica podjetja, ki je povzročilo škodo, določenih vrst škod ne krije, potem lahko povračilo le-teh uveljavljate neposredno od podjetja, ki je povzročilo škodo.

Odškodnino bi utegnila prejeti tudi za nepremoženjsko škodo, če je izkazano, da je ta nastala zaradi škodnega dogodka, ki ga omenjate in če so posledice izkazane z ustrezno zdravniško dokumentacijo.

Pri podpisu poravnave svetujem, da se z zavarovalniso dogovorite, da se iz poravnave briše besedilo, ki se nanaša na odpoved zahtevku, oziroma naj zavarovalnica dopiše natančno, katera škoda bo krita z izplačilom ponujenega zneska.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close