prenehanje nočnega lulanja z alternativo
Zakaj bi moral otrok trenirati mehur na silo? Ali že veš ob kateri uri ponoči lula? Kdaj hodi spat?
Če gre spat ob osmih ali devetih, gre verjetno pred spanjem lulat. Ti greš v posteljo ob (recimo) enajstih ali polnoči, otroka dvigneš in ga odneseš na stranišče. To je ena varianta.
Druga varianta je ta, da otroku natakneš plenico in ko bo njegov mehur zrel, da ob lahko držal vodo vso noč, takrat bo suh.
Moj je tudi skoraj do petega leta ponoči potreboval plenice. Pa nisem iskala nobenega alternativca. Ko sem opazila, da je plenica vse večkrat zjutraj suha (ne vedno), sem predlagala, da bi poskusil brez. Če se je strinjal, je bil zjutraj suh. včasih je pa prosil za plenico. In je bila zjutraj mokra, tako da sem mu kar verjela, kdaj je prišel tisti pravi čas.
Poslušaj otroka, ne okolice!
Alternativa je vsekakor boljša od zdravil, ki jih otroku po petem letu predpišejo. Sin ima zjutraj ćisto mokro plenico. Ponoči ga niti ne moremo zbuditi, da bi vedel, da lula. Ko smo poskusili brez plenice, je bil polulan tudi 3x na noč. Imam straejšega otroka, s katerim je šlo, tako kot s tvojim, Kuckuc, pri tem pa pač ne gre tako in zato sprašujem za mnenje o alternativi.
Jaz se tudi iz mojega vrtca ne spomnim nobenega, ki bi spal s plenico pri 4 ali 5 letih. Pri 5 letih smo šli za eno noč z vrtcem v Portorož na morje, nek nastop smo imeli, nihče ni spal s plenico in nihče ni bil zjutraj polulan. Danes jih je ogromno 5letnikov, ki spijo s plenico. Zakaj? Imajo res težave ali so samo starši komot? Se mi zdi več drugih kot prvih, vsaj po utemeljitvah staršev, da je to velik bolj komot, kot posteljo preoblačit. Ko se otrok na neko potuho navadi, se ga težko odvadi.
Drugo je, če ima otrok težave. Te je treba reševat s pristojnim zdravnikom in če ta ne ponudi drugih rešitev, kot to običajno, tudi z alternativo – le zakaj ne??
In tako začneš razmišljati, da so morda tudi zdravniki danes postali bolj komot in da se za hitrejšo rešitev težav raje poslužijo umetnih hormonov, kot da bi najprej poiskali vzrok za težave in jih poskusili odpraviti ali omiliti na staromoden način.
S potrpljenjem, razumevanjem, pogovorom ….
Ah, saj nimamo več časa za to!
Ta tvoja teorija ne bo držala.
Recimo naš 4 letnik je bil malo pred 3 letom suh in z vstopom v vrtec je spet začel lulat, najprej med spanjem v vrtcu nato doma, za nekaj časa je ponoči dobil plenico ker drugače ni šlo.
Trenutno riševa sončke, preoblačim posteljo pa gre zelo počasi, včasih imam celo občutek da je še vedno na isti razvojni stopnji.
So pa otroci, ki sploh ne nehajo lulat (običajno fantki)- razvojno lahko to traja tudi do 12 leta in ni povezano z ” lenobo staršev” in ni povezano z vzgojo.