Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Prenos lastništva med družinskimi člani

Prenos lastništva med družinskimi člani

Pozdravljeni,

oče bi rad prepustil posestvo in se odloča med variantama: ali zapusti celo posestvo meni, kot edincu, ali pa ga že sedaj polovično razdeli med oba vnuka. Z obema variantama se moja otroka in jaz strinjamo. Zanima me, kateri način pogodbe (darilna izročilna, oporoka ….) bi bil z vidika davčnih dajatev za nas najprimernejši. Zanima me tudi ali vsi trije “dediči” spadamo v prvi dedni red ali ne?

Hvala za odgovor
Matevž

Spoštovani!

Zakon o dedovanju določa, da v prvi dedni red spadajo zapustnikovi otroci in njegov zakonec. Na tej podlagi vi in vaši otroci v razmerju do vašega očeta spadate v prvi dedni red.

Če vaš oče napiše oporoko je izročitev nepremičnine odložena do njegove smrti, zato je za vas primernejša darilna ali izročilna pogodba, pri čemer slednja zahteva obliko notarskega zapisa. V primeru, da se odločite za darilno pogodbo, boste pri obeh opisanih variantah (prenos iz očeta na sina ali iz deda na vnuka) oproščeni plačila davka na darila ker spadate v prvi dedni red.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni
Posedujem kmetijsko zemljišče katerega bi rad podaril nečaku kateri je tudi lastnik sosednjega kmetijskega zemljišča.
Lahko to uredimo z darilno pogodbo oproščeno davka ???
Nekje sem prebral da nečak spada v drugi dedni razred in je davčna stopnja 5 odstotkov???
Hvala za odgovor
lp Dušan

Spoštovani!

Oproščeni plačila davka na darila so zgolj tisti, ki spadajo v prvi dedni red. Kot ste sami pravilno ugotovili, spada nečak v drugi dedni red, ki pa ni oproščen plačila davka. Stopnja davka bi bila v vašem primeru od 5% – 14% odvisno od vrednosti nepremičnine, ki bi bila predmet darila. Navedeno si lahko natančneje pogledate v 8. členu Zakona o davku na dediščina in darila.
Prd sklenitvijo pogodbe dobro pretehtajte možnosti. Morda se vam celo bolj splača skleniti prodajno pogodbo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni, tudi jaz imam eno vprašanje in sicer:

Živim v hiši, katere lastnica je stara mama-babica. Sedaj pa nas zanima, kdaj in na kak način se nam najbolj splača tole zadevo prepisati name-pred njeno smrtjo ( izročilna, darilna, kupoprodajna pogodba???) tako, da bi bilo najmanj stroškov, ali po njeni smrti-mogoče z oporoko ali pač enostavno na zapuščinski razpravi? ima še dva sinova in eno vnukinjo, ki se s tem strinjajo.

KOliko stroškov cca pride pri notarju za najbolj ugoden primer?

Spoštovani!

Na voljo imate več možnosti, nekatere so kratko pojasnjene v nadaljevanju:

Pri prodajni pogodbi je prodajalec zavezan k plačilu 2% davka na promet nepremičnin in k plačilu kapitalskega dobička (če ima nepremičnino v lasti že več kot 20 let, potem se kapitalskega dobička ne plača več). Stroški so odvisni od vrednosti nepremičnine.

Cena darilne pogodbe, ki jo sestavi notar je odvisna od vrednosti nepremičnine za katero se sestavlja pogodba. Če se boste torej odločili za darilno pogodbo, vam priporočamo, da jo sestavite sami, le podpise nato overite pri notarju (cene preverite pri okoliških notarjih). Glede na to, da gre v vašem primeru za razmerje babica-vnuk, boste v primeru sklenitve darilne pogodbe oproščeni plačila davka. Vendar bodite pozorni, saj lahko v primeru sklenjene darilne pogodbe nujni dediči izpodbijajo darilo, kolikor je treba, da se dopolni nujni delež.

Premoženje iz starih staršev na vnuka lahko prenesete tudi z npr. izročilno pogodbo. S to pogodbo se izročitelj zaveže izročiti in razdeliti svoje premoženje svojim potomcem in njihovim potomcem, s čimer se morajo strinjati vsi potomci. Ta pogodba pa mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa. Tudi stroški sestave te pogodbe so odvisni od vrednosti nepremičnine.

Babica vam lahko napiše tudi oporoko, vendar lahko tudi v tem primeru dediči zahtevajo nujni delež.

S spoštovanjem!

Pozdrav moja mama bi prepisala lastništvo garažo name, v izogib stroškov, ki jih ima z majhno pokojnino za enkrat preveč. Kako in kje bi najceneje pripisala lastništvo garaže.
S spoštovanjem

Spoštovani!

Lastništvo lahko prenesete z darilno pogodbo. V tem primeru vam ne bo potrebno plačati davka, saj v spadate v prvi dedni red. Še vedno pa bo potrebno sestaviti darilno pogodbo in vpisati lastninsko pravico v zemljiško knjigo. To lahko storite pri odvetniku ali notarju. Stroški so odvisni od vrednosti garaže.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni. Stara starša (torej dedek in babica) želita dati pisat hišo in parcelo kjer hiša stoji name (jaz sem polnoleten in to hišo želim imeti). Sedaj pa me zanima kako poteka celoten postopek, kakšna pogodba se mora napisati, kako je z ostalimi dediči (npr. moja teta, ki dobi drugo nepremičnino, oče pa je v osebnem stečaju), kakšni so stroški in navsezadnje kje se lahko pozanimam, če je nepremičnina res brez hipotek?

hvala in lep pozdrav, Denis.

Spoštoavni!

V kolikor se zakoniti dediči po babici in dedku strinjajo s prepisom hiše, potem je za vas najugodnejša varianta darilna pogodba. Glede na to, da gre za prenos lastništva iz babice in dedka na vnuka boste oproščeni plačila davka. Darilna pogodba mora biti v pisni obliki. V praksi to pomeni, da pogodbo lahko sestavite sami, pri notarju pa morate overiti podpise. Ta varianta je za vas bistveno cenejša, kot če sestavo pogodbe zaupate notarju, saj vam bo le ta v tem primeru zaračunal takso glede na vrednost nepremičnine.
Lahko pa sklenete tudi katero izmed preostalih pogodb (npr. prodajna, o dosmrtnem preživljanju, preužitku,…).
Ali je nepremičnina prosta bremen pa lahko pogledate v elektronski zemljiški knjigi, ki je javno dostopna, le registrirati se morate v sistem.

S spoštovanjem!

Mene pa zanima naslednje: Recimo, da babica želi nepremičnino ali parcelo prepisati na hčero…se morata s prepisom strinjati tudi preostala otroka, ki jih ima oz. morata oddati svoj podpis na listino?

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Za sklenitev pogodbe (darilne, prodajne,..) sicer ne potrebujete nobenega soglasja ostalih, vendar pa se morate zavedati, da v kolikor boste sklenili darilno pogodbo, lahko nujni dediči to pogodbo izpodbijajo do višine nujnega dednega deleža. Če je torej ta nepremičnina edino premoženje, ki ga babica ima in bo to z darilno pogodbo prepisala na vnukinjo, čeprav ima poleg vas še dva otroka (ki sta nujna dediča), potem lahko ta dva otroka, zahtevata vračilo darila do višine nujnega dednega deleža. V kolikor nujna dediča soglašata z darilno pogodbo je zato dobro, da sta vseeno sopodpisnika darilne pogodbe.

S spoštovanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close