prenosni disk
Pozdravljeni,
potrebovala bi pomoč glede prenosnega diska. Včeraj sem želela pogledati njegovo vsebino in na njem se ni prikazala niti ena datoteka. Ali kdo ve kako je to mogoče? Kaj naj naredim, da bom podatke dobila nazaj? Podatkov pa definitivno nisem šla brisat, kar naenkrat jih več ni bilo. Sem pa šla potem pod iskanje teh datotek, pa mi jih je našlo. Nikakor pa jih nisem mogla obnovit. Srčno prosim za kakšen nasvet, saj imam na disku kar pomembne stvari.
Najlepša hvala za pomoč,
lp
Zdravo,
Bo treba bolj natančno napisati, ker po eni strani trdite, da podatkov ni, po drugi, da ste jih pa našli. Kako ste poskušali dostopati do prvih (pa jih niste našli) in kako do drugih (in ste jih nekaj najdli) ? Zakaj jih niste mogli obnoviti, kaj je onemogočalo uporabo/kopiranje ?
Za kateri prenosni (zunanji) trdi disk se gre ? Proizvajalec in model lepo prosim. Kako je z indikatorji (LED lučka) ? Ali se sliši, da disk deluje, torej da se tiste magnetne plošče vrtijo ?
Vsekakor ni treba kaj “pisati” po trdem disku – torej, da bi šli na novo kakšno particijo/razdelek ustvarjati, ker boste pa tako res prepisali stare podatke in onemogočili njihovo obnovitev.
Mogoče, da je samo particija kaj pokvarjena in sami podatki ne. To se da urediti oz. ponovno vrniti particijo.
Drugače pa: Google -> Slo Tech obnovitev podatkov
Vseeno pa veljajo določeni napotki glede zunanjih trdih diskov. Recimo eno je definitivno, da se jih nima v bližini naprav, ki vsebujejo magnet in ki je še močan povrh (slušalke npr.). Potem, da ti ne pade na tla, da, če je možno, če ima samostojno napajanje (3,5″ zunanji trdi diski npr.), da gre le-to preko UPS naprave (v primeru udara strele), itn.
Pozdravljeni,
pardon za površne oz. pomanjkljive podatke.
– Ko odprem Računalnik – Moj disk, mi ne zazna podatkov, napiše, da podatkov ni na disku. Sem pa jih poskusila poiskati s pomočjo programa Recuve. Ta program mi je zaznal neke podatke, vedar jih ni šlo obnovit (v programu je opcija najdi in potem obnovi podatke).
– Moj zunanji disk se imenje: Winstern Digital 500 Mg Mybook MDL: WD 5000C 032-002
– LED lučka sveti, sliši se, da se magnetne ploščice vrtijo, tako da mislim, da je tukaj vse ok.
– Novih podatkov nisem nalagala na disk, takoj ko sem videla, da je spremba na disku, sem pustila vse čisto pri miru.
– Res pa je, da imam prenosni disk v bližini brezžičnih slušalk. Nisem vedela, da tega ne bi smela. Disk ni padel na tla, tudi strela ni vdarila vanj. Disk je bil ob mojem zadnjem pregledu skoraj poln.
Najlepša hvala za odgovor, oz. pomoč.
Lep pozdrav.
Če ne zazna diska najprej poglej če je res pravilno priklopljen.
V kolikor se datoteke ne odprejo pojdi na moj računalnik in tam poglej če je disk zaznan in klikni na pogon.
Hm… mogoče tole kaj pomaga ? Skratka Google -> WD 5000C problem
Drugače bi lahko recimo trdi disk ven vzeli iz zunanjega ohišja in ga poizkusili priklopiti v navaden namizni računalnik, da bi videli, če je tako stanje kaj boljše, vendar, če sami ne znate tega, naj se omenjenega loti kakšen servis ali nekdo, ki je bolj podkovan v teh zadevah. Tukaj so recimo navodila kako ga vzameš ven. Podobno – v video obliki.
Namreč obstaja možnost oz. gre se za postopek eliminacije, da je kontroler od ohišja “kaj čuden” in če bi sam trdi disk dali v računalnik (namizni) in če bi bilo vse vredu, potem so podatki varni. Če pa tudi v tem primeru ne bi šlo, potem pa lahko da je kontroler na samem trdem disku okvarjen ali pa pač podatki izbrisani. Ali so pa izbrisani trajno ali le začasno pa ne bi vedel.
Ja, ker na teh magnetnih trdih diskih se podatki gor shranjujejo preko magnetnega zapisa in če že samo na trdi disk daš magnet gor (ne glede na to ali je keramični oz. feritni ali neodimski), ne samo da lahko pobrišeš VSE podatke, temveč lahko tudi bralno-zapiskovalno glavo uničiš. Tukaj gre pa potem obnavljanje podatkov v nebo (cena le-tega; Kotar in Sanis se s tem profesionalno ukvarjata drugače). V tem oziru so boljši SSD pogoni, samo kapacitete zaenkrat še niso visoke in cene pa so v nebo vpijoče.
Še bolj specifično glede obnavljanja podatkov:
Google -> WD5000C restore data
Google -> WD 5000C restore data
itn.
Vseeno vprašajte še na ST.
Forum je zaprt za komentiranje.