Prenosnik – CD/DVD pogon ne dela
Živjo.
Torej, že pred nekaj tedni mi je začel štrajkati CD/DVD pogon, kar pomeni, da je zaznal in bral CD-je in DVD-je kakor se mu je zazdelo, enkrat ja, enkrat ne. Zdaj je prišlo do tega, da sploh ne predvaja nobenega CD-ja in DVD-ja več. To izgleda nekako tako, da ga zazna, hoče ga zagnati, pa ne gre… kot bi nekje nekaj štekalo, kar se tudi sliši. Verjetno je konec z njim?
Zdaj pa razmišljam, ali naj ga dam pogledat in popravit oziroma zamenjat ali naj raje kupim zunanji DVD pogon? Kaj se praktično in cenovno bolj splača?
Najprej probaj spucati laser z biba palčko namočeno v alkohol. Če to ne pomaga ga je treba zamenjati. Cena zunanjega je ponavadi malo nižja (40-50 eur).
Hoj,
Mogoče bi bilo fino celotno optično enoto ven vzeti, odpreti in razpihati prah, ne samo to kar predlaga predhodnik. 😐
Povej proizvajalca in model prenosnika pa bom videl kaj se ti bolje splača. Praktično in cenovno je boljše preprosto kupiti novo optično enoto, vendar pa če si avanturistične narave, pa si lahko omisliš tudi kaj takšnega, potem si pa vseeno še kupiš recimo Blu-Ray DVD-/+RW kombinirno optično enoto na SATA vodilu. To pa, če je bila tudi tvoja prvotna optična enota na SATA vodilu, lahko daš tudi nazaj v tvoj prenosnik ali pa jo imaš v tem ohišju. Dobiš pa tudi že sestavljen zunanji USB 2.0 DVD-RW pekač.
Hvala obema za odgovor in linke.
Tole s čiščenjem z alkoholom sem že naredila, pa ni pomagalo. Lahko probam še celotno optično enoto vzeti ven in očistiti prah. Škoditi pač ne more. Me pa zanima, kako se vzame to ven in odpre?
Računalnik je HP Pavilion dv6. Glede računalnikov nisem preveč avanturistične narave, tako da si bom raje zunanjo DVD enoto kupila, če ne bo šlo drugače.
http://www.youtube.com/watch?v=M7CEtfJtu_Y
(pri 39 s pokaže kje je eden vijak, ki drži optično enoto v ohišju)
Imate še kakšen prenosnik ? Ne ker mogoče je težava vseeno tudi “programska” oz. vezana na OS. Ker če bi dobili optično enoto ven, odvili tisti nosilec, ki fiksira ODD v ohišje prenosnika, dol, bi lahko to enoto spravili v kakšen drug prenosnik in še tam testirali, če je res strojna okvara.
Še lažja finta pa bi bila, če bi kakšen zagonski CD/DVD (bootable) – recimo od Windows-ov, če imate kakšnega, dali v ODD, računalnik resetirali in videli, če bi Vam v predzagonskem načinu (preden se boota v Windows-e) le prebral plošček.
Forum je zaprt za komentiranje.