Prenova kopalnice pomoč.
Odločili smo se za prenovo. Zanima me, kje v Ljubljani se splača pogledati za ideje za kopalnice, na kaj naj bomo pozorni, kaj bi v vaši kopalnici naredili drugače kot ste, kje so cenovno ugodne variante (ne bi kupili poceni materialov, pa tudi predragih ne) … Izvajalca pa imamo.
Res iskrena hvala za vse nasvete.
ansnaj, 01.03.2023 ob 12:25
Odločili smo se za prenovo. Zanima me, kje v Ljubljani se splača pogledati za ideje za kopalnice, na kaj naj bomo pozorni, kaj bi v vaši kopalnici naredili drugače kot ste, kje so cenovno ugodne variante (ne bi kupili poceni materialov, pa tudi predragih ne) … Izvajalca pa imamo.
Res iskrena hvala za vse nasvete.
Koliko pa stane kaj zdaj prenova kopalnice? Če že imate izvajalca, vam je gotovo naredil predračun – lahko deliš z nami okvirne cifre in za kako veliko kopalnico gre? Ker mi tudi ravno načrtujemo, da bi se lotili prenove, razmišljamo pa v smeri tuš podesta čim večjih dimenzij in steklene stene, vgradnega umivalnika s čim večjo globino, da ne šprica okrog, spodaj pa predali. Edino glede stenskih ploščic se še nismo odločili, ali jih dati do stropa ali ne.
12, 01.03.2023 ob 13:28
12 jurjev za 6 kvadratov???? A ni to čisto predrago?
Ja, je… midva sva recimo dala za stenske ploščice mislim da okoli 18€ na m2, za dekor stenske okoli 25€ na m2 in za talne cca 20€ na m2. lahko bi si izbrala tudi take za 30+€, ampak ne vidim smisla po nepotrebnem zapravljati. Če so kvalitetno položene, zdržijo oboje isto. V drugi kopalnici so že od leta 87 noter in so kot nove… koliko računajo mojstri pa ne vem, moj mož jih je sam polagal
Teglce pejte gledat v Študo pri Domžalah al pa v Lj Črnuče prec za progo Cesta 24. junija. Outlet. K bi to vedu pred 7mim leti….sem pa že koristil za vetrolov in shrambo, nazadnje lani za tadebele terasne plate 60×60, 2cm, za štenghaus zunaj, ker je marmor pregorel, dobrh 16€/m2, 20m2, pa računi. Za ta dnar se mi ni splačal ni peskat in obnavljat marmorja…pa če zdrži 20 let, pa bo ql.
Tapro ima pravzaprav vse, kar potrebujes za kopalnico.
Predlagam:
– ploscice do stropa,
– tus raven (brez kadi) in s kanaleto,
– tus armatura: 1x na steni, 1x s stropa,
– obvezno samo steklena stena, preprosta, brez raznih vodil in ne prozorna (mi smo dali rjavo, se madezi manj vidijo)
– ce imate prostor: bide. To z bidejem je bila meni najpametnejsa odlocitev.
– stenski/visec radiator. Sluzi tudi kot obesalnik za brisace. Pa ne tisti klasicni z vodoravnimi cevmi (brises prah non stop). Mi smo vzeli Cubo T od Aklimata.
To se sedaj na hitro spomnim.
Mi smo kupili spanske/ portugalske ploscice na Vrhniki Keramoteka. Imajo res dobro izbiro, vendar niso najbolj poceni. Izbira pa po nasem okusu. Po tleh vzorec, po stenah enobarvne do visine cca 1,5 metra z borduro. Preostali del stene bo barven. Edino pod tusem so skoraj do stropa. Omare so delane po meri, ker imamo cudne dimenzije. Tus ima le nagnjena tla s kanaleto in stekleno kabino, nobenih kadi in vodil, ker se samo pacarija nabira in kamen.
Tapro, 01.03.2023 ob 16:02
Tapro ima pravzaprav vse, kar potrebujes za kopalnico.
Predlagam:
– ploscice do stropa,
– tus raven (brez kadi) in s kanaleto,
– tus armatura: 1x na steni, 1x s stropa,
– obvezno samo steklena stena, preprosta, brez raznih vodil in ne prozorna (mi smo dali rjavo, se madezi manj vidijo)
– ce imate prostor: bide. To z bidejem je bila meni najpametnejsa odlocitev.
– stenski/visec radiator. Sluzi tudi kot obesalnik za brisace. Pa ne tisti klasicni z vodoravnimi cevmi (brises prah non stop). Mi smo vzeli Cubo T od Aklimata.
To se sedaj na hitro spomnim.
Vse našteto tudi pri nas le da je steklena stena prozorna, ni problem jo po vsaki uporabi obrišemo. Ker je bide nujen in je kopalnica premajhna za bide in WC, smo dali WC školjko in bide v enem. Super zadeva.
Hvala, kar nekaj nasvetov. Celotna kopalnica je po moje 6 m2 in je rekel, da me bo vse prišlo okoli 7.000-8.000 eur, če bom kupovala povprečno drage stvari.
Mi je pa rekel, da samo ploščice s kanaleto ne priporoča, ker da voda ostaja na ploščicah, in da je boljše kopalna kad z odtokom ali kaneleto (torej ne ravno). Prav tako ne priporoča vgradnega tuša, ker se po določenih letih kaj pokvari in če nimajo rezervnih delov, moraš narediti na no vo, ampak razbijaš ploščice. Komentar?
Hvala za vse, kar ste napisali, bom vesela še vsakega namiga, predloga, opozorila …
„Ravna“ tuš površina itak ni ravna. Vedno ima padec. Pri nas smo navajeni tako: po tuširanju se s krpo obriše armatura, s tisto gumijasto zadevo se počisti steklo do suhega in s tem istim držalom se na grobo potegne tudi po tleh proti kanaleti. Nam je ta ritual prišel v kri in ga opravi vsak in vsakič. Pol minute dela, je pa tuš kabina vedno čista.
Imamo pa vse vgradno oz. podometno (mislim, da se tako reče), pipo nad umivalnikom, pipo v tušu in splakovalnik pri wc-ju. Meni tega nihče ni odsvetoval (pa mi je vse to delal bratranec vodovodar). Sicer pa: če se kaj pokvari, gre itak iz zavarovanja. Je pa pač nerodno zaradi omejene uporabe kopalnice (v času sanacije). Naj se izvajalec potrudi, da bo naredil vse tako kot mora biti, pa ne bi smelo biti problemov
maja541, 02.03.2023 ob 11:39
Pri majhnih kopalnicah je cena na kvadrat višja kot pri večjih, tako da 6 kvadratov bi te prišlo ok. 9 tisoč.
Mi smo lansko leto za 6 kvadratnih metrov kopalnice plačali ok. 8000 evrov. Vse smo kupili v podjetju Tapro, imajo dobro izbiro. Banjo smo zamenjali s tušem, ampak nismo dali kanalete, ker jih je težavno čistiti. Če razmišljate o kanaleti, naj vam jo prodajalec v trgovini obvezno raztavi in pokaže, kako se jo očisti, ker nekatere so glede tega obup. Izbrali smo tuš kad, ker se lažje čisti kot fuge na talnih ploščicah, namesto kabine pa samo stekleno steno in vrata. Ploščice smo na tla dali malo večje, na steno manjše in svetlejše. Najdražje nas je prišel umivalnik z omarico, ker ga je zaradi dimenzij bilo treba delati po meri, a moram reči, da smo z vsem zelo zadovoljni.
Iščem izkušnje s prenovami kopalnice in mi je iskalnik vrgel ven to temo. Trenutno se ukvarjam z iskanjem steklene stene in drsnih vrat za tuš, ampak vse, kar gledam, je narejeno tako slabo, da se bojim, da bomo že čez kakšno leto morali menjati koleščke … Ima kdo dobre izkušnje s kakšno znamko? Je Kolpasan kvaliteten glede drsnih vrat ali je bolje izbrati kaj drugega? Cena mi ni toliko važna, kot mi je važno, da kupim nekaj, kar bo zdržalo čim dlje.
(žal drugega kot drsnih vrat zaradi majhnosti kopalnice ne moremo dati …)
Mi tudi prenavaljamo, 03.03.2023 ob 09:27
Iščem izkušnje s prenovami kopalnice in mi je iskalnik vrgel ven to temo. Trenutno se ukvarjam z iskanjem steklene stene in drsnih vrat za tuš, ampak vse, kar gledam, je narejeno tako slabo, da se bojim, da bomo že čez kakšno leto morali menjati koleščke … Ima kdo dobre izkušnje s kakšno znamko? Je Kolpasan kvaliteten glede drsnih vrat ali je bolje izbrati kaj drugega? Cena mi ni toliko važna, kot mi je važno, da kupim nekaj, kar bo zdržalo čim dlje.
(žal drugega kot drsnih vrat zaradi majhnosti kopalnice ne moremo dati …)
Drsna vrata, ki bi zdržala večno, ne obstajajo. Kupi nek srednji razred in čez 10 let menjaj za nova.
Podometna wc kotliček in napeljava za tuš se mi zdita super. Dvigne celo kopalnico na višji nivo. Problem s popravljanjem in menjavo delov? Ja, je lahko problem in sicer največji v temu, da priključki in oprema niso standardizirani. Torej si “obsojen” na tega proizvajalca. Hkrati se tudi dogaja, da proizvajalci sami na vsake toliko let zamenjajo vse, od priključkov do nastavkov, itd. Mislim, da je okrog 2018-19 Grohe pri podometnih tuših zamenjal priključke in pokrivne plošče. Tisti, ki so imeli vgrajene še prejšnjo napeljavo, niso mogli zmontirati gor novih pokrivnih plošč. In je bilo treba iskati prejšjo verzijo, znanec je tako naročil iz nemškega Amazona, ker pri nas nobena trgovina ni imela več prejšnjih Grohe instalacij.
Se pa te stvari po mojih izkušnjah ne kvarijo. Pri podometnem kotličku v bistvu ni problem kaj menjati, ko veš kam in kako obrniti posamezen del, samo tipko pa je lažje menjati kot pri nadometnem, ker gre za ločen del. Staro odšraufaš, novo prišfraufaš. Pri tuših pa še nisem imel primera, da bi se kaj pokvarilo pri podometnih napeljavah. Ko obnavljaš, pa itak menjaš vse in razbijaš ploščice, tako da ni problem menjati še teh napeljav, če je treba.
2ef24, 03.03.2023 ob 10:19
Podometna wc kotliček in napeljava za tuš se mi zdita super. Dvigne celo kopalnico na višji nivo. Problem s popravljanjem in menjavo delov? Ja, je lahko problem in sicer največji v temu, da priključki in oprema niso standardizirani. Torej si “obsojen” na tega proizvajalca. Hkrati se tudi dogaja, da proizvajalci sami na vsake toliko let zamenjajo vse, od priključkov do nastavkov, itd. Mislim, da je okrog 2018-19 Grohe pri podometnih tuših zamenjal priključke in pokrivne plošče. Tisti, ki so imeli vgrajene še prejšnjo napeljavo, niso mogli zmontirati gor novih pokrivnih plošč. In je bilo treba iskati prejšjo verzijo, znanec je tako naročil iz nemškega Amazona, ker pri nas nobena trgovina ni imela več prejšnjih Grohe instalacij.
Se pa te stvari po mojih izkušnjah ne kvarijo. Pri podometnem kotličku v bistvu ni problem kaj menjati, ko veš kam in kako obrniti posamezen del, samo tipko pa je lažje menjati kot pri nadometnem, ker gre za ločen del. Staro odšraufaš, novo prišfraufaš. Pri tuših pa še nisem imel primera, da bi se kaj pokvarilo pri podometnih napeljavah. Ko obnavljaš, pa itak menjaš vse in razbijaš ploščice, tako da ni problem menjati še teh napeljav, če je treba.
Ker vidim, da se spoznaš – je potem najbolje za podometne inštalacije za tuš izbrati Grohe? So vredni svojega denarja? Ker poceni nikakor niso …
Mah, saj ko boš šla po trgovinah avtorica, boš videla, da je povsod bolj ali manj ista ponudba.. Tistih nekaj bolj znanih znamk in kakšne bolj leve za zraven… Neke velike izbire ni nikjer, ker vse znamke delajo podobne izdelke. Če hočeš kaj specifičnega, ne dobiš. Za kaj malo bolj elegantnega je pa treba v Italijo.
> je potem najbolje za podometne inštalacije za tuš izbrati Grohe?
Ja, skoraj vse delam z Grohe. To ne pomeni, da je Grohe najboljše, kar je možno dobiti. Ampak kombinacija izbire, kvalitete in dobavljivosti mi je pri njih najboljša.
> Če hočeš kaj specifičnega, ne dobiš. Za kaj malo bolj elegantnega je pa treba v Italijo.
Ja, tudi tistega, kar je recimo temu pogosto, marsikdaj ne dobiš. Ker enostavno ne držijo zaloge. In ti potem pač naročijo, česar nimajo, pri čemer je čakalna doba več mesecev, določene stvari tudi po pol leta. Zdaj, če se ti mudi, potem delaš kompromise. V takih primerih je res bolje, da se zapelješ v Italijo oz. v Nemčijo (jaz sem bolj orientiran na Grohe in na splošno severni trg). Naši uvozniki so marsikdaj dejansko nesposobni, kar se tega tiče. Ali pa se jim ne da, kdo bi jih razumel …