Prenova starega stanovanja – stroški
Prenova stanovanja pride nekje 400-700 € / m2 glede na tele analize: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/gradnja-obnova/obnova-adaptacija-prenova-kopalnice-mansarde-stanovanja-in-hise-cene-trendi-in-preverjeni-mojstri/ Notri pa boste našli tudi izbor mojstrov za obnovo…
– elektrika vse na novo cca 3.000, realno okoli 2.500, če najdeš dobrega in ugodnega izvajalca, mene so malo nategnili posredniki…
– 2x okna + 1x okno in balkonska vrata 3.000
– vhodna vrata 1.300 (nikar ne vzemi pri Inplast d.o.o., so me nategnili in že pol leta ne popravijo napak!)
– vse stene slečene in na novo oblečene ter pobeljene 1.800
– tla v kuhinji popolna obnova, ostalo brušenje parketa in lakiranje 1.400
– 4x radiator 900
– kopalnica vse skupaj okoli 4.500
Svaka vam čast za tiste, ki prenovite stanovanje za 10.000 €. Sama imam trenutno cca 100 m2 (1.nadstropje in mansarda) in je bilo potrebno spraviti vse omete in zbiti tla in vržti ven vsa okna (8 kom) in podreti dve stei ter nekaj malega na novo sezidati s siporexom. Ves ta material je bilo potrebno odpeljati. Ok, to sem vse naredila v lastni režiji s pomočjo prijateljev in me je prišlo cca 300 vse skupaj, res pa da sem par mesecev samo štemala omete in strope, saj po službi ni bilo pozimi vsak dan veliko časa svetlo.
Kasneje nova kotlovnica (brez menjave peči, nova avtomatika, dva zalogovnika) z delom vred cca 5000 €.
Novi estrihi 1000 €.
Izolacija mansarde (z najkvalitetnejšo volno) in knauf delo, da je bivalna 5000 €.
Po vsem stanovanju položeno talno gretje z ventili vred cca 3800 €.
Nova trislojna okna 5600 € (8 kom).
Vsa nova električna inštalacija (z lastno električno omarico vred) z materialom vred cca 3500 € (resda imam ogromno vtičnic in nekaj talnih doz).
Kopalnica (s keramiko in opremo srednji razred) in manjši wc z delom vred 10.000 € .
Nova kuhinja dan kuchen, srednji razred z vsemi aparati (kar velika kuhinja)10.000 €.
Vrata po naročilu, masivna (5 kom) 2.300 €.
Niti nisem imela občutka, da se nekaj ful zmišlujem, plus tega, da vse štemanje pripravo poskušam narediti sama in tudi vse odvozim in pospravim sama.
Tudi delam v takšnem sektorju, kjer se ukvarjamo s prenovo in novogradnjami in nam predračuni ponavadi pridejo za kakovostno prenovo cca 900 m2. Sama računam da bom prišla čez z nekaj manj kot 800 € na m2.
In tudi ne razumem kako imajo dobri obrtniki nonstop delo, ko vem koliko računajo vi pa vsi obnavljate stanovanja za 10.000€. Svaka vam čast še enkrat.
Pred petimi leti 26k za 40m2. Novi podbetoni, okna, zasteklitev balkona, kopalnica, protivlomna vrata, vsa oprema. Če bi bilo 10m2 več, ne bi bilo bistveno več, ker tisto, kar je bilo najdražje, je že v tej ceni. Mogoče bi z vgradno omaro, še enim oknom, radiatorjem in parketom prislo na 30. Sami nismo dosti delali, smo dali čez enemu albancu. Plačali smo z računom, ampak on je imel pa folk na fuš, vsaj tako je en delavec rekel. Prvi naslednji predračun je bil skoraj 10k višji. V tem času je pričelo rositi na enem ventilu, ki ga je prišel v dveh dneh zamenjat zastonj. Vse ostalo je ok.
Pred petimi leti 26k za 40m2. Novi podbetoni, okna, zasteklitev balkona, kopalnica, protivlomna vrata, vsa oprema. Če bi bilo 10m2 več, ne bi bilo bistveno več, ker tisto, kar je bilo najdražje, je že v tej ceni. Mogoče bi z vgradno omaro, še enim oknom, radiatorjem in parketom prislo na 30. Sami nismo dosti delali, smo dali čez enemu albancu. Plačali smo z računom, ampak on je imel pa folk na fuš, vsaj tako je en delavec rekel. Prvi naslednji predračun je bil skoraj 10k višji. V tem času je pričelo rositi na enem ventilu, ki ga je prišel v dveh dneh zamenjat zastonj. Vse ostalo je ok.
[/quote]
To se mi zdi že bolj realno. Jaz imam več kot še enkrat toliko kvadratov in moram izolirati celo mansardo, narediti nove tlake in talno gretje, ter narediti kotlovnico. Z vsem skupaj računam, se pravi celotno rušenje do tretje gradbene faze do vselitve, 100 m2, 80.000 €. Z ne najcenejši materiali, nekje sredina.
[/quote]
To se mi zdi že bolj realno. Jaz imam več kot še enkrat toliko kvadratov in moram izolirati celo mansardo, narediti nove tlake in talno gretje, ter narediti kotlovnico. Z vsem skupaj računam, se pravi celotno rušenje do tretje gradbene faze do vselitve, 100 m2, 80.000 €. Z ne najcenejši materiali, nekje sredina.
Ne splača se obnavlat. Bager podere in postaviš na novo. Bajto zgradiš sam če si majster. Mi smo čez poletje 3 lete nazaj zazidali 98m2 etažno vikend kočo s plato vred, bazen, letno kuhno, škarpo in zmontirali vso opremo v bajti za 22 jurjev-komplet stroški z gd vred. Bli smo štirje na dva agregat mešalca, za bager smo plačali samo nafto in kolega ma starega tamiča-kiblo. Postavli smo na črno, lani je legaliziral za dobre 3 jurje vse skup v zadnjem cajtu, ko so tak veselo ponujali legalizacije za male pare in zasijal golf travico okoli, dal na bolho in prodal enemu žabci skor za trikrat več. Ni mogo verjet, mi pa tudi ne Zidano z modularcem, vsa gradbena dela na mešalec in šajtergo, fasada stiropor 12 z Jagra, okna, vrata, ploščice in podni z Obija najcenejše možno, lege za rušt, štenge, štafli za suhi estrih in vse za teraso z žage, les bor, najcenejše, iverka za na štafle odpadki od mizarjev, do kupljen samo manjk, izolacija spodaj malo stiropor, malo stirodur, malo volna, ka pač je blo pri roki, kritina moj dom, dimnik leier, neki malo ometov, neki tehnogips z Jagra-direkt perlfix in na vago na cigl. Greznica betonska, če je res pretočna noben ne ve. Vaški vodovod in kapnica na hidrofor. Vse za štrom, cinkane žlebe in vodo material je pripelal z Bosne skor zastonj. Delali vse sami po shemi, gorelo al teklo ni vsaj takrat nič. Omarico je edino montiral rajonski in dal žegn
Ogrevanje na toplozracni 15kw kamin z ventilatorjem za oba stuka, samo gore baje ne zagreje fajn, važno da greje, zadušo se ni, pol je dimnik tuji ok. Kopalnica na el.radijator. Topla voda na bojler. Kuhna nova z bolhe za 500eur z aparati, kopalnica pohištvo 200eur, nek moderen vesoljski kavč za 400eur s pohištvo123, kineski projektor na steno za 70eur. Mladinska spalnica eksponat za 220eur cela, dnevna soba 130eur z bolhe. Cokl in skarpa obložena s pohorskim lomljencom. Končna faza je fajn,zgleda dost dražje kot dejansko je in pred tem noben lopate v rokah držal ni. Leier blok je bil takrat 31centov, kolko je danes nevem. Fajn je pa če maš kiblo, spremlaš oglase in jemleš ostanke gradnje, pa tuji za pesek, apno, cement in mreže fajn pride, drugače si že na prevozi zgubo najmajn jurja, bager pa tudi nanese če moreš vse plačati. Bajta je po javnem pogledu vredna 85.600eur. Zidano je pa tak tak, ne lih ravno, vse je prvič, ker smo se še učili, samo fajn nareta fasada vse pogliha
šlo bi še za kakega jurja cenejše, če bi se šparalo na cementi, nearmirana podn plata, tajnsi stirodur, polvinil namesto svasane hidro itd.
Moreš pa načrte delat za čisto vse če se špilaš, tuji če se zlažeš kak material je kje, gipsa ti ne bo noben s strehe trgal, da bo vido če je spod stiropor al volna. Napišeš mineralna volna, če maš račun al pa kdo drugi ga skopiraš, požarno varno, strom delali preverjeni stromarji s Kosova, račun z interneta, samo da ni v EU, da nemre preverit in se zanese na dokazila, drugače ne dobiš nikak gd in pride potres