Prepih in klima NE povzročata prehlada
Suhi zrak
Klimatske naprave izsušijo zrak, kar lahko draži nosno sluznico in povzroči kihanje, zamašen nos ali glavobole.
Razlika v temperaturi (termalni šok)
Prehod iz vročega v hladen prostor (ali obratno) obremenjuje telo – to lahko sproži glavobole, občutek prehlada ali celo blažje vnetje sinusov.
Slabo vzdrževana klima (plesen, prah, bakterije)
Če filtri niso redno očiščeni, klima v prostor raznaša alergene, kot so prah, plesni ali bakterije – kar povzroča kihanje, alergijske reakcije in glavobole.
Neposreden tok hladnega zraka
Če te klima direktno zadeva (npr. v spalnici ponoči), to lahko povzroči mišično napetost, glavobol, zamašen nos ali celo vnetje.
Prehlada res ne povzroči, povzroči pa cel kup drugih težav. Tudi jaz sem med prvimi, ki zagovarja zračenje in hlajenje prostorov s klimo, vendar mora to biti izvedeno tako, da nihče ni na prepihu ali da direktno vanj piha klima. Ste v službi nesposobni tako urediti prostor in klimatske naprave, da bi se zgoraj naštetemu izognili?
Ljudje ste res grozno maloumni!
Klima, pihanje in prepih res ne povzrocata prehlada, ga pa spodbujata.
Ljudje smo vsakodnevno v stiku z virusi, jih pobiramo in odlagamo in nase telo se vsako minuto dneva brani pred njimi, a da se mi tega sploh ne zavedamo. Osnovnosolska biologija, bo slo?
Klima susi zrak in s tem se izsusuje nasa sluznica, ki je prva obrambna linija telesa pred virusi. Suha sluznica grla in nosu ima veliko manjsi obrambni mehanizem in je bolj dovzetna za viruse. Tudi osnovnosolska biologija.
Samo pihanje vpliva le na tiste, ki imajo tezave z usesi recimo ali zobmi, pa kaksen svoh sklep, v avtu recimo, ce ti stalno piha mrzlo v komolec ali zapestje, lahko fases vnetje, drugace pa mrzlo pihanje podhladi telo, ki se potem pocuti ogrozeno in porabi ogromno energije, da se segreva, obramba pred virusi postane sekundarni problem, imunski sistem pade in zbolimo.
Velike spremembe vroce-mrzlo vplivajo na zile in posledicno na srce.
V vrocih dneh, ko smo pregreti in cisto vlazni ali celo mokri, pa se vsedemo na prepih, se spet telo ohladi in posledicno pade imunski sistem.
Skratka, s klimami je fajn zivet, a po pameti, ne pa, da prides v Lidl in zmrznes.
Kamen964, 16.06.2025 ob 22:21
Nimate več izgovorov za zapiranje oken in ugašanje klime!
Slovenski kirurg lepo razložil da virus povzroča prehlad in morate biti najprej izpostavljeni virusu prehlada, da ga dobite!
Ne bomo več sedeli v zatohlih in vročih pisarnah!
Od zdaj naprej bomo non stop luftali in klima bo tud skoz prižgana!
Neumni zdravniki z neumnimi izgovori.Zdravstvo je res u kur… .
Ni res! Naredi si ornk prepih, ko voziš avto, ni treba dolgo, da bom drugi ali tretji dan prehlajena ali z vnetimi očmi.
Samo enkrat sem delala pod klimo, ko še vedela nisem zanjo, samo nekaj mi je pihalo nad glavo pred tremi desetletji. Popoldne sem imela najhujši glavobol v življenju, kasneje prehlad …
Ne, ni res, da prepih in klima ne škodita. Saj imamo izkušnje. Tak zdravnik je tako pameten, da ni pameten.
Se strinjam, da prehlad stakneš ob virusu. Ampak jaz imam vsako leto takoj v začetku, ko začnem uporabljati klimo v avtu ali doma vedno že po parih dneh fašem prehlad, sicer je to blagi prehlad, ampak takoj imam zamašen nos, malo me začne boleti grlo in glava. Včasih me boleti začnejo tudi kolena, ker mi v avtu piha direktno v kolena. Zdej ali je v klimi virus, ki me s pihanjem v glavo in noge potem okuži ne vem…. in me ne zanima. Samo vedno je isto in vem, da je to zaradi uporabe klime. Lahko pa verjamem, da se v klimi naberejo bakterije in virusi….. Ki potem okužijo ozračje… Samo, da me boli točno tisto mesto kamor mi direktno klima piha…. npr. kolena…. je od klime sori, pride očitno zaradi mrzlega pihanja do vnetja in pika. Pa nej dohtarji rečejo kr čejo!
To pove o tem, kako ste eni ovce in verjamete vse kar vam nekdo reče! Vsi vas lahko vlečejo za nos. Ne znate uporabljati svoje glave! Če vklopite svoje možgane in začnete logično razmišljati pihanje hladnega zraka na določen del telesa lahko vpliva (brez virusa) na bolečino. Če ti piha v glavo, te začne boleti glava, če ti piha na vrat, te začne boleti vrat… Pride do podhladitve mišičnega tkiva in posledično bolečina! Dejte mal razmišljat folk no.
Dejstvo je, da prehlade in ostale bolezni povzročajo virusi oz. bakterije. Res pa je tudi, da nam zaradi drastičnih temperaturnih preskokov (npr. zunaj 38 stopinj, pod klimo pa 20) in prepiha oslabi imunski sistem. Virusi in bakterije so povsod okoli nas, kako učinkovito se bo naš imunski sistem boril proti njim, pa je poleg življenjskega sloga pri občutljivejši ljudeh odvisno tudi od izpostavljenosti klimam in prepihom.
Klime v avtu nisem še nikoli ugasnila, jo pa prilagajam vremenu.
Tudi ko sem še bila v službj, sem imela klimo v pisarni (pa ne samo v eni službi) in jo redno uporabljala.
Nikoli bolna, prehlajena, nič.
Doma je nimamo, še razmišljava, ali je za mansardni del za par dni v sezoni smiselna, v pritlični etaži ni potrebna.
Zdravniki se držijo svojih načitanih smernic, kot pijan plota. To je vsa resnica. Pred leti smo imeli novoletni zaključek-večerja na bližnjem smučišču, ko so imeli nočno smuko. Sami smo bili normalno oblečeni, pa smo še plašče dali gor, nas je kljub temu še zeblo. Namreč, kar naprej so hodili not-ven in je bil strašanski prepih-mraz. Drug dan hud prehlad, nos zabit kot še nikoli. Ta tretji dan pa vročina skoraj 39. No pa hvala lepa šefu na izbrani lokaciji in Božiču preležanemu v postelji.
Stara forumašica, 17.06.2025 ob 09:24
Klime v avtu nisem še nikoli ugasnila, jo pa prilagajam vremenu.
Tudi ko sem še bila v službj, sem imela klimo v pisarni (pa ne samo v eni službi) in jo redno uporabljala.
Nikoli bolna, prehlajena, nič.
Doma je nimamo, še razmišljava, ali je za mansardni del za par dni v sezoni smiselna, v pritlični etaži ni potrebna.
ja, smo imeli take, kot iz rossfraja ste, še tank vam ne more do živega.
brrrrr688, 17.06.2025 ob 09:32
ja, smo imeli take, kot iz rossfraja ste, še tank vam ne more do živega.
Nikoli klime na nastavim na toliko, da bi mi bilo hladno – le toliko, da mi ni vroče.
V avtu pa že na daleč (pač kolikor nese ključ) spustim šipe za prvi prepih, klimo pa nastavim na 25 ali celo 26 in notranje kroženje in šele potem nižam. Pa na dolgih vožnjah nekaj pred ciljem za kako stopinjo spet dvignem. Nikoli ne grem iz mrzlega avta v vročino.
Oba s partnerjem delava tako.
Pa filtri so redno čiščeni ali pa menjani.
Ni rostfraj, je pa zdrava pamet :))
Me je kar groza, kadar pridem na Pošto, tam imajo klime na max 20 stopinj, te prav zazebe, zaposleni pa vsi v jopah. V takem pa verjamem, da mimogrede zboliš.