prepis avtomobila
Prometne mu ne daj, predno ne zavaruje avtomobila do izteka trenutnega zavarovanja in ti da fotokopijo te police, ker se v nasprotnem primeru vozi na tvoje zavarovanje in v primeru nesreče se lahko zgodi, da plačaš stroške ti. Sicer pa dobiš komisijsko pogodbo, ki jo kot prodajalka overiš na UE. Skupaj pojdita urejat, tako je še najbolj varno.+
Greš k posredniku – nisi napisala, od kje si – v Ljubljani sem jaz šla k enemu na Dunajski 144, tale:http://www.avto.net/avto-motoshop/
On uredi pogodbo, ki jo oba -in ti in kupec – podpišeta, njemu plačaš prepis, s to pogodbo gresta s kupcem na AMZS, kjer uredijo vse ostalo (prepis prometne, prenos zavaorvanja).
That’s it. Imaš torej samo dve poti:posrednik ter nato na amzs, da ti uredijo prometno in zavarovanje.
Najbolje je to urediti s posrednikom, ker se tako izogneš plačilu davka. Ko sem jaz urejala ta prepis, sva šli s prodajalko avtomobila direktno na amzs, a so naju od tam najprej poslali k posredniku in nama tudi dali ta naslov, Dunajska 144.
Morda je še kak drug način, a tako sem jaz storila pred dvema mesecema. Se pravi, najprej k posredniku (to je pač vsak, ki prodaja rabljene avtomobile), nato na amzs.
Pozabila dodati še tole: prepis atomobila plača kupec, overovitev pogodbe (to storijo na amzs) pa načeloma priodajalec, je pa to vse stvar dogovora.
Jaz sem avto kupila za 600 € in sem prepis plačala cca 50 €. Overovili so mi pogodbo na amzs, cca 4 €.
Potem pa še vse ostalo, menjava prometne, novo zavarovanje – to pa itak ureja in plača seveda kupec.
Posrednik je vsaka hiša, ki prodaja rabljene avtomobile. Je čisto vseeno, h komu greš, po mojem.
Na primer, našla sem tole: http://www.avto.net/panta.rhei/
Lahko da bo še kdo koga priporočil, a bistvo je v tem, da greš v hišo, ki prodaja rabljene avtomobile.
Hm, ne vem, ker nisem stručko, ampak kolikor sem se jaz pozanimala, je tako, da če plačaš prepis posredniku, se izogneš plačilu davka, oz. če ne greš preko posrednika, potem moraš čez 15 dni plačati davek na motorna vozila ali nekaj takega.
“V primeru nakupa rabljenega vozila od fizične osebe DDV ne bo obračunan, zato se od tega prometa plačuje DMV. V roku 15 dni od dneva nakupa je treba pri davčnem organu vložiti napoved, ki bo na podlagi vrednosti vozila odmeril DMV po 5-odstotni stopnji, ki velja za rabljena vozila – tudi za motorna kolesa in kolesa z motorjem, če od njihovega prometa ni bil obračunan DDV.”
V kolikor narediš prepis preko posrednika, pač plačaš njemu več, a tega davka potem ni potrebno plačevati. Meni je posrednik to plačilo zaračunal glede na ceno avtomobila (600 €).
Si pa, ko potegneš črto, itak na istem:))
No, zlomka, zdaj pa res vedi:)) Mislim, to štekam, da ni potem davka, ker je ravno v tem point, da če narediš prepis pri posredniku, potem davka ni. Ker namreč, pogodbo bi lahko sestavil tudi sam in jo samo overovil – samo potem plačaš davek.
Da je pa taka razlika v ceni – to pa, zlomka, je res čudno. Ali pa tudi ne:))) V bistvu itak da ne:)
Jaz sem si nekako tako razlagala, da pač posredniku daš tisti keš, namesto davčni, posrednik pa potem to odvaja v svoje davke ali karkoli že, skratka da se na koncu pogliha.
Ampak očitno se ne:))
Pozdravljeni,
od sorodnika (od mamne sestre mož) sem dobila avto, zdaj pa bi rada naredila prepis nase, tuki pa nastane problem. Ta oseba, od katere je avto je pač starejša oseba, ki zelo težko hodi, zato ne gre nikamor in ker moram imeti overjen njegov podpis ne vem kako naj to sedaj izvedem? Sklenjena bo kupoprodajna pogodba ker naj bi bila cenejša varjanta.
Hvala za odgovor