Prepis in vnovičen prepis nepremičnine
atia
Prepis in vnovičen prepis nepremičnine
17.02.12 20:23
Spoštovani,
rada bi vas vprašala za nasvet. Moj oče je pred 12 leti prepisal našo družinsko hišo in vso zunanjo površino na mojega brata. S tem je mene popolnoma razlastninil. Ker se z bratom dobro razumeva, si oba želiva, da bi hišo brat zopet prepisal na očeta in bi potem enakomerno dedovala po očetovi in mamini smrti. Moram poudariti, da je bil edini lastnik vedno oče, vse do prepisa hiše bratu.
Kako se lahko uredi ponovni prepis hiše z brata na očeta, da bi pri tem plačali čimmanj davka?Ali lahko brat podari hišo očetu in je potem tu samo darilna pogodba? Ali lahko brat podari hišo mami, ki dosedaj ni bila lastnica hiše?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani!
Če se z bratom dobro razumeta, potem lahko med sabo uredita lastniška razmerja, saj kot razumem je vaš brat edini lastnik hiše. To lahko storita na primer z darilno pogodbo. Lahko vam tudi izplača vaš delež v denarju. Vse je odvisno od dogovora z vašim bratom, tako glede velikosti vašega deleža na hiši, kot tudi načina prenosa vašega lastniškega deleža. Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme dedič ali dedinja prvega dednega reda oziroma obdarjenec, ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda. Starši so drugi dedni red in tako niso oproščeni plačila davka pri darilni pogodbi.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.