Prepis kmetije
Moji starši so lastniki večje zaščitene kmetije, ki jo zdaj želita prenesti name kot naslednika. Kmetija ima status zaščitene kmetije, zato me zanima, kako poteka takšen prenos v praksi.
Imam še brata, ki ni zainteresiran za prevzem kmetije. Zanima me, ali obstaja pravna možnost, da bi se pri prepisu izognil izplačilu nujnega deleža, glede na to, da gre za zaščiteno kmetijo in da bi jo obdeloval ter živel na njej jaz.
Ali kdo pozna konkretne postopke, pogoje ali ima izkušnje z dedovanjem oziroma prenosom zaščitene kmetije med živimi? Kakšna je vloga notarja in ali obstajajo posebnosti glede izplačil ostalim dedičem?
Ni več tako rigorozno glede zaščitene kmetije. Meni je oče brez težav 2 ali 3 leta nazaj prepisal parcelo. Ni bilo potrebne nobene nadomestne parcele. Potem sta pri notarki z enim od otrok naredila pogodbo o preužitku. Je bila najcenejša. Ostali niti zraven nismo bili, ničemur se nismo pisno odrekli. Vnaprej smo se ustno dogovorili, da bo tako. Če se kdo ne bi strinjal, bi moral v tožbo. Starša imata doživljenjsko pravico bivanja na kmetiji in ustrezne oskrbe, lastnik vsega je brat. Nepremičnin in premičnin. Pogodbo je sestavila notarka in uredila vpis v ZK.
Jaz pa mislim, da tvoje razmišljanje ni pravično. Vse bi pobasal, brat pa naj se pod nosom obriše. Pa še hvaležen naj ti na koncu bo, ker boš prevzel celotno dediščino.
Gotovo imate nekaj premoženja. Imate gozd? Kakšno parcelo bi se gotovo dalo izločiti iz celotne posesti, pa magari, če je kmetijsko zemljišče. Pa za mladega prevzemnika lahko kandidiral in 50.000 eur dobiš, kaj pa če bi to namenil bratu in sam poplačal (četudi s kreditom) investicijo. Brez nič ni nič. Najlažje je pobrati kar ti nekdo da je še pametnega delati, kolk si fajn, da imaš pri teh letih že vse to v lasti. Pri čemer sam nisi nič doprinesel, le pobral.
Kaj pa če bi bilo obratno, bi bil zadovoljen?
Ni fer, 03.05.2025 ob 13:50
Jaz pa mislim, da tvoje razmišljanje ni pravično. Vse bi pobasal, brat pa naj se pod nosom obriše. Pa še hvaležen naj ti na koncu bo, ker boš prevzel celotno dediščino.
Gotovo imate nekaj premoženja. Imate gozd? Kakšno parcelo bi se gotovo dalo izločiti iz celotne posesti, pa magari, če je kmetijsko zemljišče. Pa za mladega prevzemnika lahko kandidiral in 50.000 eur dobiš, kaj pa če bi to namenil bratu in sam poplačal (četudi s kreditom) investicijo. Brez nič ni nič. Najlažje je pobrati kar ti nekdo da je še pametnega delati, kolk si fajn, da imaš pri teh letih že vse to v lasti. Pri čemer sam nisi nič doprinesel, le pobral.
Kaj pa če bi bilo obratno, bi bil zadovoljen?
Točno tako.
Kmetija je precej obsežna, a za nemoteno delovanje potrebujem celotno površino. Zaradi tega ne bi želel ločevati nobenih zemljišč. Poleg tega načrtujem tudi širitev dejavnosti, zato tudi finančno izplačilo ne pride v poštev.
Zasledil sem, da je pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali preužitku mogoče izpodbijati, če obstaja očitno nesorazmerje med vrednostjo premoženja in vrednostjo prevzetih obveznosti. Ali morda kdo ve, kakšna naj bi bila ta razlika oziroma prag, ki se upošteva v praksi?
traktor32, 03.05.2025 ob 14:55
Kmetija je precej obsežna, a za nemoteno delovanje potrebujem celotno površino. Zaradi tega ne bi želel ločevati nobenih zemljišč. Poleg tega načrtujem tudi širitev dejavnosti, zato tudi finančno izplačilo ne pride v poštev.
Zasledil sem, da je pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali preužitku mogoče izpodbijati, če obstaja očitno nesorazmerje med vrednostjo premoženja in vrednostjo prevzetih obveznosti. Ali morda kdo ve, kakšna naj bi bila ta razlika oziroma prag, ki se upošteva v praksi?
Eno vprašanje. Ali si bratu povedal o kakšnih načinih in mahinacijah razmišljaš, da bi ga opeharil za njegov nujni delež? Res praviš, da ni zainteresiran za prevzem, ampak vseeno bi bilo fer, da se vsi vpleteni (starša, brat in ti) usedli za mizo in igrali z odprtimi kartami. Če se bojiš tožbe, potem mu nisi še nič povedal. Zgolj preigravaš možne scenarije, kako zaobiti izplačilo.
Izpodbijanje priužitka s strani dedičev je mogoče, če se ve, da je zapustnik bolan in so dediči prikrajšani, pogodba traja malo časa in se to ve, pri tem pa je premoženje obsežno.
Priužitek se težko izpodbija, razen če pride do spora, da priužitkar ne izpolnjuje svoje zaveze.
Najbolj fer je izročilna pogodba, enako lahko razpolagaš s premoženjem, le da igraš čiste karte. Ostali dediči vejo, kako se bo premoženje delilo in se strinjajo, obe pogodbi sestavi notar.
Zaščitena kmetija se ne sme deliti. Lahko pa iz kmetije osvojiš stavbno zemljišče. Pa bo volk sit in koza cela. Torej bratu naj starši ki so trenutno lastniki dajo stavbno zemljišče, tebi pa prepišejo posestvo. Vse se uredi pri notarju. Osebno se mi ne zdi prav da vse en deduje. Pri nas so kmetje reševali na tak način kot sem ti zgoraj opisala. Tisti ki niso delali in ostali na kmetiji, so vseeno nekaj dobili. Starši pa tebi dajo posestvo z oporoko ali že prej z pogodbo o preuzitku.
Definitivno, se boste morali odkrito pogovoriti. Mogoče, bo tudi brat hotel prevzeti celotno kmetijo. Če boste imeli denar za širitev, hkrati pa ne boste imeli sredstev za širitev, bo na sodišču precej hecno izpadlo.
Tudi če boste pravno zmagali, pomislite, kako bo vaše življenje izgledalo, če se boste par let ukvarjali samo z tožbami, namesto, da bo kmetovali. Tudi čustvena cena, ravno ne bo nizka!
Tvoje ime bi moralo biti: “kradljivec”. Ker oprosti, ampak nisi nič drugega kot to. Poslušamo samo, kako bi ti vse imel, ker VSE nujno rabiš, in seveda pri tem nic ne bi delil, tudi tisti ne, kar ni tvoje. Pa tudi tistega deleža ne, ki bratu po zakonu pripada ne.
Sram te bodi. Si navaden kradljivec v nastajanju. Kradel boš pa v družini, kar je še hujše.
Od brata se lahko verjetno kar posloviš, ampak glede na to kar govoriš, te zanj že zdaj prav malo briga.
Me prav zanima, kaj starša pravita na vse to. Sta tudi tako čuknjena na denar kot ti ali pa si ju zmanipuliral in obrnil proti bratu?
traktor32, 03.05.2025 ob 10:26
Zato, ker bi me izplačilo nujnega deleža močno finančno obremenilo in bi lahko ogrozilo nadaljnje delovanje kmetije. Gre za zaščiteno kmetijo, ki se ne sme deliti, in nimamo nobene zazidljive parcele ali drugega premoženja, ki bi se lahko izločilo za poravnavo deležev.
Pa Pred prepisom sparaj dnar da ga boš imel s čem izplačati… ali boš pa kredit vzel, da ga izplacas… ti bi samo jemal… sram te bodi
Pogodbo o preužitku ali pogodbo o preživljanju napišite.
Pri dedovanju kmetije je kar običajno, da se ostali odpovejo dedovanju.
Tudi če bi tožili, lahko dobijo samo pol nujnega deleža.
Če boš skrbel za starša, mislim da bo bratu ok, če ti prevzameš celo kmetijo.
Mu boš pa kdaj kakšna drva ali nekaj krompirja odstopil, pa kakšno salamo in malo solate?
Meni je ogabno tvoje razmišljanje, ker si prišel samo iskati način, da brata prikrajšaš. Katastrofa. In katastrofa taki starši, ki to dopuščajo. Pohlep je eden izmed najbolj nizkotnih karakternih značilnosti. Zmeraj obstaja pot, da se zadeva uredi pravično. Pravično prav gotovo ni nekaj, kjer že v osnovi izpostaviš, da boste uredili mimo brata, torej na petrig.
Če se ne znate drugače zmenit, se dajte židovsko. En brat razdeli, drugi izbira. Žrebajta za pravico delitve, en deli, drugi prvi izbira. Če je to delitev, da dobi kmetijo tisti, ki bo dosmrtno preživljal starša, to delitev darila in obveze zapiši in daj na mizo, da brat prvi izbere. Če se ti zdi pravična delitev, te ne bo bolelo, če bo prvi izbral brat, da bo on prevzemnik. Ali pa naj zapiše on delitev, ti pa prvi izbereš. Ampak ti nisi prišel po moralno pridigo. Pfej
Nisi prišel po moralno pridigo, 03.05.2025 ob 21:59
Meni je ogabno tvoje razmišljanje, ker si prišel samo iskati način, da brata prikrajšaš. Katastrofa. In katastrofa taki starši, ki to dopuščajo. Pohlep je eden izmed najbolj nizkotnih karakternih značilnosti. Zmeraj obstaja pot, da se zadeva uredi pravično. Pravično prav gotovo ni nekaj, kjer že v osnovi izpostaviš, da boste uredili mimo brata, torej na petrig.
Če se ne znate drugače zmenit, se dajte židovsko. En brat razdeli, drugi izbira. Žrebajta za pravico delitve, en deli, drugi prvi izbira. Če je to delitev, da dobi kmetijo tisti, ki bo dosmrtno preživljal starša, to delitev darila in obveze zapiši in daj na mizo, da brat prvi izbere. Če se ti zdi pravična delitev, te ne bo bolelo, če bo prvi izbral brat, da bo on prevzemnik. Ali pa naj zapiše on delitev, ti pa prvi izbereš. Ampak ti nisi prišel po moralno pridigo. Pfej
Pri dedovanju kmetije in to zaščitene, je edino normalno in pravično , da gre cela kmetija enemu.
Itak se tega vsi otepajo – garanja na kmetiji in skrbi za ostarele starše.
mogoče221, 03.05.2025 ob 23:21
Pri dedovanju kmetije in to zaščitene, je edino normalno in pravično , da gre cela kmetija enemu.
Itak se tega vsi otepajo – garanja na kmetiji in skrbi za ostarele starše.
Edino normalno je, da je dedovanje transparentno in v interesu vseh strank, ne pa zahrbtno, kot v tem primeru.
Toliko enih negativnih komentarjev in zlivanja po nekom, ki bi rad prevzel kmetijo. Koliko ljudi pa je v današnjem času se pripravljenih prevzeti kmetijo in jo obdelovat? O bratu kolikor se mi zdi, ne vemo nič. Niti kje živi, niti s čim se preživlja… Predpostavlja se, da bo ostal reven in bos…, ker naj bi ga avtor kar okradel? Kaj pa če je morda celo bolje stoječ, saj dostikrat prav takšni najbolj gredo v kakšne tožbe.
traktor32, 03.05.2025 ob 10:01
Moji starši so lastniki večje zaščitene kmetije, ki jo zdaj želita prenesti name kot naslednika. Kmetija ima status zaščitene kmetije, zato me zanima, kako poteka takšen prenos v praksi.
Imam še brata, ki ni zainteresiran za prevzem kmetije. Zanima me, ali obstaja pravna možnost, da bi se pri prepisu izognil izplačilu nujnega deleža, glede na to, da gre za zaščiteno kmetijo in da bi jo obdeloval ter živel na njej jaz.
Ali kdo pozna konkretne postopke, pogoje ali ima izkušnje z dedovanjem oziroma prenosom zaščitene kmetije med živimi? Kakšna je vloga notarja in ali obstajajo posebnosti glede izplačil ostalim dedičem?
1. Kmetije niso več zaškitene, to so ukinili !
2. Najbolj elegantno se to uredi če greste do notarja, ne vem sicer ali je tvoj cilj postati gospodar in lastnik takoj ali šele po smrti trenutnega gospodarja in lastnika, v glavnem sklene se ustrezen dogovor po katerem ti pripada kmetija v zameno za preživljanje staršev.
Mi smo naredili na ta način, oče bo gospodar do smrti, po njegovi smrti pa preide kmetija name.