Prepis lastništva nepremičnine
Pozdravljeni,
Ko je pred leti umrl moj oče, smo jaz, mama in brat podedovali vsak 1/3 hiše.
Brat je rekel, da se svojega deleža odpove, ker jaz skrbim za dementno mamo.
Jaz pa bi sedaj rada to hišo dala prepisati svoji hčerki. Samo me pa skrbi in ne vem kaj storiti, ker sem jaz kar nekaj let dobivala socialno pomoč in vem, da je to potrebno vrniti.
Pa me zanima vaše mnenje, kaj je v takšnem primeru najbolje storiti ?
Hvala za vaš odgovor
Pozdravljena,
če že veste, da boste morala socialno pomoč vrniti, potem je smotrno, da razmišljate o tem, kako boste to storila. Morda bi vam pri tem pomagala vaša hči, ki bi od vas prejela nepremičnino v dar.
Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.
Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor, ja kolikor vem morajo vsi,ki so prejemali to denarno pomoč več kot eno leto, to vrniti, mar ne ?
Zanima me ali je sploh možno , da naredim prepis na hčerko, če imam ta dolg ?
In kaj to za njo pomeni ?
Hvala
Da. Načeloma je socialno pomoč potrebno vrniti, če upravičenec do pomoči pridobi premoženje.
Če pri delu nepremičnine, ki je vaša last, ni vpisanega nobenega bremena, boste nepremičnino lahko podarila hčeri, Vendar je takšna pogodba lahko izpodbojna,
255. člen Obligacijskega zakonika določa, da lahko vsakdo izpodbija pravno dejanje svojega dolžnika, ki je bilo storjeno v škodo upnikov. Šteje se, da je bilo pravno dejanje storjeno v škodo upnikov, če zaradi njega dolžnik nima dovolj sredstev za izpolnitev upnikove terjatve.
Pri darilih lahko upnik izpodbija dolžnikovo pravno dejanje v roku treh let od sklenitve pogodbe.
Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.
Forum je zaprt za komentiranje.