Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Prepis nepremičnine na zakonca

Prepis nepremičnine na zakonca

Z ženo nameravama še uradno prevzeti v last nepremičnino od njene mame. Pri tem bi žena polovico nepremičnine prevzela z darilno pogodbo, jaz (mož) pa bi polovico hiše odkupil s prodajno pogodbo. Zanima me, ali lahko žena v kakršnemkoli primeru (na primer ločitev) zahteva še polovični delež na mojem deležu (skupno premoženje zaradi prodajne pogodbe, pri darilni pogodbi vem da ne spada v skupno premoženje)?

Ali obstaja bolj eleganten način prepisa nepremičnine od starša enega zakonca na oba zakonca v enakih deležih?

Spoštovani,

morda bi bilo smiselno razmisliti tudi o preužitni pogodbi, kjer sta lahko pogodbeni stranki oba z ženo, takoj ob sklenitvi pa se na oba prenese tudi lastništvo nepremičnine.
Namen pogodbe o preužitku je da se z njo preužitkar zaveže, da bo na prevzemnika prenesel lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve. Te prevzemnikove obveznosti se lahko dogovorijo v obliki občasnih denarnih dajatev, nudenju življenjskih potrebščin, oskrbovanju, zagotovitvi stanovanjskega prostora, prepustitvi uživanja določenega zemljišča in podobno.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close