Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Prepis nepremičnine

Prepis nepremičnine

Zanima me, kateri davek moram plačati pri prepisu nepremičnine na mamo oz. če pride v poštev darilna pogodba ali kaj drugega? Stanovanje, ki je v moji lasti 1/2 ter v partnerjevi 1/2 bi prepisali na njegovo mamo. Se da?
Hvala za odgovor.

Tudi jaz sem prepisala polovico stanovanja na mamo (prej sva bili solastnici 50:50). Starši se ne štejejo kot prvo koleno sorodstva, zato je bolje prodati, tako so meni svetovali. S tem, da sem jaz na tem naslovu bila prijavljena več kot pet let. Paziti moraš na davke pri prodaji (2% ti ne uideta, ostalo je pa odvisno od prijavljenega bivališča oziroma koliko let si lastnica stanovanja). Morda se bo javil kak odvetnik in ti svetoval bolje.

Partnerjeva mama ni vaša mama. Za svoj del bo treba plačat davek. Za ta del.
Da se starši ne štejojo za prvo koleno pa prviš slišim!
Otroci-starši-otroci to je prvi dedni red po mojem!

Pa je res, starši niso prvi red, ampak partner in otroci. Sem lani ‘prodajala’ stanovanje mami, ker bi sicer plačala 5% davek na vrednost iz darilne pogodbe (sem vmes pogledala), tako pa sem imela samo 2% davek od prodaje za plačat. Čudno ne, da starši ne sodijo v prvo koleno, po drugi strani pa tudi starši niso nujni dediči v primeru, če je njihov otrok poročen in ima svoje otroke. Tako, da v skladu s tem nekako štima.

Tako je, starši niso prvi dedni red. Sploh pa ti in tašča nista nikakršen dedni red.

Bi te pa rada opozorila, da se prej posvetuj z odvetnikom, ker ni nujno, da bosta s tem kaj rešila – če gre za izogibanje kaki izvršbi in podobnem, se zna zgodit, da lahko posežejo tudi po tako prenešenem premoženju. Zate pa bi taka prodaja itak znala biti izjemno boleča, če se bosta s partnerjem na primer ločila ali če on umre – ti boš ostala brez vsega.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close