prepis polovice hiše
Lahko sestaviš darilno ali kupoprodajno pogodbo. Darilna je izpodbitna, kupoprodajna je dokončna. Pri darilni pogodbi med sorodniki v 1. dednem redu ni davka, pri kupoprodajni se plača davek.
Sestavi ti jo notar. Cena je približno 300 €. Vpis v zemljiško knjigo ti uredi notar. Na ZK plačaš še takso, ki je odvisna od vrednosti pogodbe. Vpis traja približno 1 mesec in pol.
Odvisno na koga prepisuješ in koliko časa lastnica. Tako kupoprodajno pogodbo kot darilno lahko sestaviš sama, ali pa ti to naredi notar oz. odvetnik. Boš pa vseeno pri notarju morala overiti podpis. Overovitev je največ okoli 80 Eurov, potem pa še 16 Eurov za dovolilo v zemljiško knjigo. Poznaimaj se pri notarju koliko stane, da ti on vse pripravi, potem pa kakšnega odvetnika.
Z darilno pogodbo se mora strinjat tudi darovalec, saj jo on tudi podpiše.
Pogodba oz. darilna pogodba je v nekaj dneh, vpis v zemljiško knjigo pa je odvisen od sodišča. Na ljubljanskem vem, da traje več mesecev in moraš napisati kakšno urgenco, da gre hitreje.
1. Sestava ustrezne pogodbe (lahko npr.darilna,prodajna, izročilna, o dosmrtnem preživljanju, darilo za primer smrti), ki jo sestavi notar oz. odvetnik (zadnje tri pogodbe morajo biti v obliki notarskega zapisa), podpisat morata oba, ni pa nujno, da sta hkrati navzoča ob podpisu.
2. Odmera davka na DURS – prodajna 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, darilna in ostale odvisno kdo je obdarjenec
3. Overitev podpisa pri notarju.
4. Predlog za vknjižbo lastninske pravice v zemljiško knjigo – lahko sama sestaviš oz. notar, odvetnik.
Cena sestave, overitve in vknjižbe je odvisna od vrednosti nepremičnine.
Vse imaš lahko urejeno v enem dnevu.:) Odvisno,kako hitro bo sestavljena pogodba, odmero davka in overitev ter vložitev predloga na ZK lahko narediš v enem dnevu. ZK postopek je pa tam cca 3-5 mesecev, odvisno od sodišča, eni tudi prej. Ampak važno je samo, da imaš plombo na nepremičnini, ker se že s tem trenutkom domneva, da si lastnik nepremičnine.
LP
Hvala vsem, ki ste se potrudili in mi odgovorili. Samo povzetek, če sem prav razumela: darilno pogodbo bom sestavila sama. Podpisniki bomo tašča, tast (ki sta zdaj lastnika vsak do 1/2) ter mož in jaz(mož je v 1.dednem redu, kaj pa jaz: plačam davek?). To overimo pri notarju. Kdo pa določi vrednost nepremičnine, ki je potrebna pri odmeri davka?
Če bi se radi izognili davku, tast in tašča poklonita možu, kasneje mož pa tebi (in ni treba čakat, da je v zk mož že vpisan). Vrednost nepremičnine ocenite sami in se vpiše v pogodbo zaradi odmere davka. Pred vpisom v zk je treba iti na davčni urad, kjer dobiš štempelj, da je davek odmerjen (ali pa ne). Če se uradni osebi na davkariji vrednost nepremičnine zdi premajhna, je potrebna kakšna bolj resna cenitev. Ampak če gre za darilne pogodbe kjer itak ni davka, ti tudi na davčnem uradu verjetno ne bodo težili.
Tudi ti ne plačaš davka,ker si kot žena izenačena s prvim dednim redom v skladu z 2.odstavkom 9.člena Zakona o davku na dediščine in darila:
9. člen
(davčne oprostitve)
(1) Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme:
1. dedič ali dedinja (v nadaljnjem besedilu: dedič) prvega dednega reda oziroma obdarjenec ali obdarjenka (v nadaljnjem besedilu: obdarjenec), ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda,
2. pravna oseba zasebnega prava, ustanovljena na podlagi zakona za opravljanje verske, človekoljubne, dobrodelne, zdravstvene, socialno-varstvene, izobraževalne, raziskovalne ali kulturne dejavnosti ali za opravljanje dejavnosti zaščite in reševanja, vendar le, če gre za darilo oziroma dediščino, ki je namenjena opravljanju take dejavnosti pravne osebe.
(2) Z zavezanci iz 1. točke prvega odstavka tega člena so izenačeni zet, snaha, pastorek in dedič ali obdarjenec, ki je živel z zapustnikom ali darovalcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti.
(3) Davek se ne plača od podedovanega ali podarjenega začasnega ali dosmrtnega užitka nepremičnine.
(4) Davek se ne plača od tistega dela nepremičnine, na katerem dedič ali obdarjenec po veljavnih predpisih ne more pridobiti lastninske pravice, pravice uporabe ali užitka.
LP
P.S. Samo toliko vprašam – darilno pogodbo,predvsem zemljiškoknjižno dovolilo znaš napisat? Ker verjetno ti je poznano, da brez pravilnega ZK dovolila ne bo vpisa v zemljiško knjigo? Torej, se ti lahko zgodi, da boste plačali že tudi overitev + takso za vpis, na koncu vam bo pa ZK zavrnila vpis zaradi nepravilnega dovolila in boste zadevo ponovili še enkrat,vključno z stroški overitve in takse. Torej, glede na to, da tu gor sprašuješ osnovne zadeve, se mi zdi, da ti te stvari niso poznane, zato morda ne bi bilo narobe, da stopite do koga, ki se na to spozna. samo dobronamerni nasvet.
lunca: ZK dovolilo imam priliko videti. Delam hipotekarne kredite in če zadeva še ni vpisana v ZK, mora stranka prinesti ZK dovolilo, kjer piše, da prodajalec izrecno in brezpogojno dovoljuje vpis. Zgodbo iz te strani zato poznam. Tudi darilno pogodbo imam priložnost videti oz. se bom povezala z našo pravno službo, ki stoji za nami pri najemanju hipotekarnih kreditov. Kar pa se tiče ostalih stvari (potek, cena , čas) pa stranke nočem spraševat, zato ozadja ne poznam.
Res ti hvala, ker si mi tako podrobno razložila
Rad bi uredil prepis mansarde,na mojega zeta.Imam lastno hišo s mansardo, katere lastnik sem jaz.Ker si bosta z mojo hčerko uredila bivalni prostor.Imam 2.hčerki,ki bosta dobila ravno tako svoj delež.Kakšen je postopek glede davka,kdo ga plača? Sem v pokoju in imam slabo pokojnino.Zet je zaposlen in lahko dobi kredit na banki.Kaj mi priporočate,da nebi bilo davka,morda samo taksa.Hala za odgovor in lep dan.Marjan.