Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Prepis stanovanja

Prepis stanovanja

Pozdravljeni,

sem lastnik stanovanja v katerem ne živim, živi pa moj oče, ki ima po najini medsebojni pogodbi v stanovanju dosmrtno pravico bivanja. Ker mi v tej situaciji lastništvo stanovanja prinaša zgolj nepotrebne stroške ter odgovornost za kakršnokoli škodo, ki bi jo med bivanjem v stanovanju utegnil povzročiti moj oče, bi želeli lastništvo stanovanja prepisati nanj. Zanima me kako poteka postopek prepisa in kakšen je približen strošek.

Zahvaljujem se za odgovor.

Pozdravljeni,

lastninsko pravico bi na očeta lahko prenesli z darilno ali s kupoprodajno pogodbo. Pri darilu boste morali plačati davek na darila po stopnji, ki je zapisana v 8. členu Zakona o davku na dediščine in darila. Ker vrednosti nepremičnine niste zapisali, vam davka ne moremo izračunati. Davčna stopnja namreč ni enotna in varira glede na vrednost. Če jo boste izračunali sami, glejte tabelo pod “drugi dedni red”. Pri kupoprodajni pogodbi plača praviloma prodajalec 2% davek na promet nepremičnin. Potrebna je torej sestava ustrezne pogodbe in vpis v zemljiško knjigo. Niste napisali, kdaj in kako ste nepremičnino pridobili. V odvisnosti od tega podatka, bi morda lahko obstojal tudi še drug način za prenos lastninske pravice na vašega očeta.

Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close