Prepis vozila
V knjigarni kupiš kupoprodajno pogodbo ali pa jo sestaviš kar sam. Važno, da so osnovni podatki gor (ime, priimek in naslov od obeh – kupca in prodajalca, podatki o vozilu – znamka, šasija, 1.registracija, kw in cena), napišeta datum, se podpišeta in gresta skupaj na UE ali tehnične preglede.
Prepis kot takšen se ne dela več, niti se ne obdavčuje. Oče plača odjavo, ti pa prijavo in novo prometno. To je to.
Pravno gledeno, morata naredit darilno pogodbo. Postopek je skoraj isti. En korak več je, ker moraš na durs, da poštemplajo pogodbo in potrdijo, da ni treba plačati davka (ker je darilo v 1. dednem redu).
Prepis je bolje narediti kje, kjer opravljajo tehnične preglede, ker lahko tam urediš tudi zavarovanje.
Cel postopek pa je opisan tule: http://www.informiran.si/portal.aspx?content=darilna-pogodba-postopki&showMenu=1&showRightFrame=1
V četrtek sem to zadevo urejala, tako da vem iz prve roke: greš na zavarovalnico in na tvoje ime narediš zavarovanje za avto, ki ga boš dobila, oče gre s tabo z vsemi papirji. Zavarovanje narediš do takrat, ko poteče, razliko vrnejo oz. obračunajo če bo sklepal novo za nov avto. Potem greš s tem na firmo, ki to ureja (AMZS npr.) avto odjaviš in spet prijaviš na tvoje ime, tablice gredo s tabo, plačaš cestnino do takrat, ko poteče, razliko vrnejo na račun očetu. Tam ti tudi spišejo kupoprodajno pogodbo. Plačala sem okoli 35 eur za odjavo, prijavo in cestnino do takrat, ko poteče, v mojem primeru marca. To je vsa umetnost. Davka več ni.