Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Prepisi, prepisi, prepisi

Prepisi, prepisi, prepisi

Pozdravljeni,

imam precej specifičen problem, ki je nastal pri lanskem popisu nepremičnin in plačilu le-tega davka.
Moj oče je skupaj s svojim bratom, ki živi v tujini, lastnik nekaterih nepremičnin. Pri popisu sta ugotovila, da je nekaj teh nepremičnin (njive, gozd) njun oče že prodal, vendar ni naredil prepisa oz. o tem ne obstaja nobena dokumentacija. Te parcele že vrsto let namreč obdelujejo/skrbijo novi lastniki. Ker bi radi te nepremičnine prepisali na nove lastnike (gre za manjše parcele) me zanima kakšen je postopek, saj ne želimo imeti s tem nobenih stroškov oz. ne bi radi plačavali davkov na nepremičnine.
Ker sta oče in stric že precej v letih in ne razumeta vseh teh novih zakon in predpisov, sta to šele pred kratim – na moje veselje, preložila name. 😉

Vsem se zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.

V takih primerih običajno sedanji zemljiškoknjižni lastniki in dejanski posestniki nepremičnine sklenejo pogodbo o priznanju lastninske pravice ali pa pogodbo o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim, na podlagi starega pridobitnega naslova. Če uspete najti prvotni pridobitni naslov t.j. kupoprodajno pogodbo ali drugo listino, na podlagi katere je vaš oče prodal nepremičnine in je iz njih razvidno, da je bil davek od prometa nepremičnin plačan, potem davčna praviloma ne obračuna davka od sedaj sklenjene pogodbe, sicer pa štejejo, da gre za prodajo in obračunajo 2% davek. V vsakem primeru pa morate pridobiti na pristojni občini potrdilo o namenski rabi zemljišča in če gre za kmetijska zemljišča ali gozd po planskih aktih občine, je potrebno pridobiti še odločbo pristojne upravne enote o odobritvi pravnega posla po Zakonu o kmetijskih zemljiščih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close