Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti prepoved približevanja s strani tretje osebe?

prepoved približevanja s strani tretje osebe?

Spoštovani,

s partnerjem živiva v hiši mojih staršev, saj se nama je ob odločitvi za skupno življenje to zdela dobra rešitev. Imava otroka, starega dva meseca. Moji starši vedno bolj kažejo, da partnerja ne prenesejo.
Partner dela do 16 ur na dan in tako za malčico večinoma skrbim jaz. Ko pride iz službe, ga pustim, da se spočije. Malo se pocartata, potem pa gre on jest in prebrat časopise… ponoči pa za hranjenje vstajava izmenično.

Ker je toliko časa odsoten, ga je še vedno malo strah ob previjanju, hranjenju,… in tako je včasih malo ‘štorast’, a se trudi. Malčico imava oba iskreno rada in cartamo se, kadarkoli se le lahko.

Problem sta noja starša. Že čez dan, ko smo sami, mi non stop gledata pod prste kako ravnam z njo. Zvečer, ko pride partner, pa ves čas poslušamo pripombe o tem, kako jo narobe drži, kako jo narobe previja, kako grob je do nje, kako se ji bo zaletelo, če jo bo tako držal ob hranjenju, kako lahko pride iz službe in potem leži na kavču, jaz pa skrbim za malo,… prišlo je tako daleč, da sta partnerja vrgla iz hiše in omenila, da bo sta šla na sodišče in zahtevala prepoved približevanja mojega partnerja k najini deklici.

Midva imava ljubeč odnos, sva najboljša prijatelja, se razumeva in imava med sabo vse razčiščeno in imava rada najino deklico, ki je prišla na svet po več letih poizkušanja in obiskovanja zdravnikov za neplodnost.

Zdaj se pripravljamo, da se preselimo in pustimo te slabe vplive okolice za sabo. Za hčerko si želiva mirnega doma, kar pa ta ni.

Bojim pa se naslednjega. Lahko stara mama doseže prepoved približevanja očeta njene vnukinje? Za to ni nobene osnove, saj je odnos med nami tako lep in ljubeč, a če ona res odda to vlogo, bo cela družina občutila stres in bolečino ob obtoževanju, ki je čista laž.

Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

stara starša ne moreta vložiti predloga za ukrep prepovedi približevanja. V skladu z Zakonom o preprečevanju nasilja v družini lahko to stori samo otrok (če je starejši od 15 let), eden izmed staršev ali CSD. O predlogu odloča sodišče, v poštev pa pride zlasti v primerih, ko gre za takšne in drugačne oblike fizičnega in psihičnega nasilja nad žrtvijo (telesne poškodbe, posegi v dostojanstvo in v druge osebnostne pravice žrtve).

Tretje osebe lahko o nasilju v družini, zanemarjanju otroka, opuščanju skrbi za njegov zdrav osebnostni razvoj ali o nasilju, ki otroka ogroža izven družine, pa tega starši ne preprečujejo, obvestijo Center za socialno delo, ki mora v takšnem primeru po uradni dolžnosti uvesti postopek zbiranja informacij in ugotavljanja dejanskih okoliščin konkretne zadeve. Če se v postopku izkaže, da je bila prijava utemeljena, CSD sprejme potrebne ukrepe za zaščito koristi otrok.

V konvenciji Združenih narodov o otrokovih pravicah je navedeno, da je družina najustreznejši prostor za otroka, otrok ima pravico, da zanj skrbijo starši in da ni ločen od njih, razen v primerih in v skladu z zakonodajo, ko je takšna ločitev otroku v korist. To je tudi osnovno vodilo pristojnih institucij pri sprejemanju kakršnihkoli ukrepov in odločitev v zvezi z razmerji med starši in otroki in so zato tako drastični posegi v družino, kot ga navajate, res tisto skrajno sredstvo. Skrb, da bi na podlagi neosnovanih trditev nekdo tretji dosegel prepoved približevanja očeta otroku, je torej odveč.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close