Prepoved veganstva za otroke
ppdpa, 19.11.2024 ob 13:40
se strinjam, ko bodo stari 15 plus, se pa naj sami odločijo. Si ne predstavljam, da bi se na lastno pest odločila in otroku odvzela toliko hranil. In potem se bašejo na veliko s sojo, ki je ena izmed najslabših hranil..zadnji odpadek, poleg tega ima preveč (fito)estrogenov in dejansko moški bi se morali soje izogibat.
za razliko od ostalih očitno tukaj, pa jaz poznam ogromno veganov, sploh pa vegetarijancov, ki se bašejo s sladkarijami in maščobami, puding vegetarijanci se jim reče.
Vsa gojena živina in perutnina za prodajo je futrana s sojo. Najslabšo možno. Meso (neekološko) je najbolj polno tega kar menda škodi pravite 😀
Kristus ste zabavni 🙂 Fižol pa oreščki za beljakovine 🙂 To je to a ne? Pa soja 🙂 Ampak resno ste razgledani k sosedov cucek 😀
Vegani recimo ne jedo jajc, ne pijejo mleko. Zakaj jedo sploh morsko hrano, ko rakce v krop namočijo za na krožnik. Kot živa bitja. Al tud ribic ne jedo z njihovo glavo in očki na krožniku oz. morskih Sadežev, ki so zelenjava oz. sadje? 😅🙃😅☺️☺️☺️ To, da otro, ki se šele razvija, sveti kapricam vegijem z razmi tofuji, ki je kot guma od avta, pač ni zdravo. Mleko sem odklanjala pri 6 mesecih. Nekaj najbolj groznega okusa zame. Je pa jogurt navadni. Pri prehrani je nujno, da upoštevate, kaj pravi organizem. Ne pa ala prazna vreča želodca. Ker vam pol niti operacije in tisti Oem ne pomagajo. Otroci so odvisni od vas. In se sami ne morejo odločati. Niti s prehrano.
Da izstradaš otroka zaradi fanatizma, ni komentarja.
https://old.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/vegana-dojencico-stradala-do-smrti
Rezi*, 19.11.2024 ob 14:03
Vegani recimo ne jedo jajc, ne pijejo mleko. Zakaj jedo sploh morsko hrano, ko rakce v krop namočijo za na krožnik. Kot živa bitja. Al tud ribic ne jedo z njihovo glavo in očki na krožniku oz. morskih Sadežev, ki so zelenjava oz. sadje? 😅🙃😅☺️☺️☺️ To, da otro, ki se šele razvija, sveti kapricam vegijem z razmi tofuji, ki je kot guma od avta, pač ni zdravo. Mleko sem odklanjala pri 6 mesecih. Nekaj najbolj groznega okusa zame. Je pa jogurt navadni. Pri prehrani je nujno, da upoštevate, kaj pravi organizem. Ne pa ala prazna vreča želodca. Ker vam pol niti operacije in tisti Oem ne pomagajo. Otroci so odvisni od vas. In se sami ne morejo odločati. Niti s prehrano.
Da izstradaš otroka zaradi fanatizma, ni komentarja.
https://old.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/vegana-dojencico-stradala-do-smrti
Srce….ravno reklama zdravja in optimalnega razvoja nisi 🙂
Kaj za božjo voljo sploh si hotela napisati? Si končala OŠ? Pa otroke imaš? Bog se jih usmili.
Se mi zdi to, da tako pljuvate cez sojo. Zivali so pitane s cim? Na pakungi pise-brez gso, brez antibiotikov…A res??? Vsak teden, ne, vsak dan berem o odpoklicu sadja, zelenjave, igrac…itd itd. Oblacila in obutev, ki jih nosimo na kozi, so prepojena s kemikalijami. A ti se gres pa zapict v sojo? Za crknt smesno
Veseli oče, 19.11.2024 ob 08:55
To kar si je privoščila Tina Gaber je nezaslišano, kaj sploh je po izobrazbi? Poznam več primerov v Sloveniji, ko je veganom umrl otrok.
Otroci rabijo maščobe, proteine, kalorije.
Veganstvo za otroke bi moralo biti prepovedano. Za otroke vegetarijancev pregledi na pol leta. V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja odvzeti otroka.
Kaj si pa ti po izobrazbi? 🙂
In poznaš otroke veganov ki so umrli? Ne ga srat. Ja otroci umirajo. Od veganstva še noben umrl. Večina umrlih otrok v sloveniji ni veganov. Pa noben pri zdravi pameti ne reče, ej mojim mesojedim sosedom je otrok umrl in potem vsi norijo ker zihr zato ker meso je. Intelekt monovski socialkarski. Dr. gluposti. Boš ti drugim povedal kako živet :). Da bodo tako popolni kot ti 24/7 na socialni viseči nekoristni porabniki kisika.
Edino ljudje jemo več, ko nismo več lačni. Mesa težko poješ preveč. Ne govorim o predelani hrani.
Večina ljudi nima znanja o prehrani, kot je veganska prehrana. Otroci rastejo hitro in njihove prehranske potrebe se spreminjajo. Veganska prehrana privede do pomanjkanja ključnih hranil, če ni ustrezno načrtovana.
Jaz nisem vegan, pa jem sojine kosmiče. 40+ gramov beljakovin / 100g. Toliko nobeno meso nima, nobena jajca, nobeno mleko, lahko tudi zmelješ, dodaš vodo, začimbe in spečeš
Maščobe? Arašidovo maslo, več kot 50 g maščob / 100 g, ostalo beljakovine
Lahko tudi kupiš beljakovinski prašek iz graha 80 g beljakovin / 100, pa dodajaš raznim jedem
Jaz jem vse, ampak najbolj beljakovinsko bogate vire pa uživam ravno iz rastlin.
Tako da se da dobit česar hočeš z vegansko hrano tudi, samo moraš malo gledat na to. S solatko se pa ne da, ne
Ptica973, 19.11.2024 ob 09:27
Veganska najbrž ne, ampak vegetarijanska prehrana je bila stoletja primerna za otroke. Naši predniki niso otrok pitali z mesom, še sami so ga bili redko deležni – bolj ob praznikih. Otrokom so dali šalco mleka, kos kruha in nekaj suhega sadja s sabo, ko so gnali živino na pašo
Re Ptica
Bravo, tudi mi smo ziveli tako pa še tlacimo ta planet👏👏👏
Mushroom, 19.11.2024 ob 14:39
Edino ljudje jemo več, ko nismo več lačni. Mesa težko poješ preveč. Ne govorim o predelani hrani.
Večina ljudi nima znanja o prehrani, kot je veganska prehrana. Otroci rastejo hitro in njihove prehranske potrebe se spreminjajo. Veganska prehrana privede do pomanjkanja ključnih hranil, če ni ustrezno načrtovana.
Tako kot prehrana večine ljudi. Ogromno otrok ima pomanjkanje hranil. Pa niso vegani. Eno ni povezano z drugim. Lahko si zdrav vsejed, lahko zdrav vegan. In obratno.
Bereš kdaj jedilnike ljudi tu? Kaj kuhate vpiši v iskalnik. CUkr, simpl OH, maščobe (ne tadobre), umetna olja, predelano meso (salame, klobase, hrenovke, paštete…), tona kruha….redki jedo ribe, redki nepredelano meso, redki zelenjavo izven zelja in kao velike sklede solate (jasno iceberg :)). Plus miljon nepreverjenih dodatkov, za hujšat, za jetra pucat (ta zmaga majkemi)…. Večina je predebela. Večina ne ravno hudo brihtna (pomanjkanje omega 3 verjetno :)), večina neuspešna, večina nekaj bolna, večina vsa polomljena in zasedena brez energije in socialnega življenja….ampak so pa glasni kako je treba živet :). Čeprav nihče pri zdravi pameti noče živeti kot povprečni monček!
Mushroom, 19.11.2024 ob 14:56
V Indiji je veliko otrok podhranjenih. 35% Nimajo dostopa do zadostne količine hranil, ustreznih higienskih razmer, pomanjkanje cepljenja, imajo onesnaženo okolje.
Približno 70 % smrtnih primerov otrok je povezano s teh boleznimi, ki vključujejo prehlad, bronhitis in pljučnico.
Ja zato ker so reveži. OD REVŠČINE UMREJO NE OD VEGANSTVA! Podhranjeni so zato ker nimajo dovolj hrane, ne pa ker jedo vegetarijansko hrano. WTF zabitih ljudi na tem forumu. Človeka resno strah rata ko vas bere. Ne vem kaj jeste, ampak koristi vam ne.
Prehranjevalnih ekstremov se ne bi smelo forsirati otrokom, ker kot vsak ekstrem se napaja iz ideologije, ki ne pozna besede zmernosti ali zlata sredina. O zdravi prehrani lahko pove medicinska stroka – gastroenterologi, ne pa razni “poduhovljenci”, teoretiki zarot in drugi duševno neuravnovešeni ljudje, ki so odkrili zlati gral “pravilnega” prehranjevanja.
primer, 19.11.2024 ob 11:57
Si falilo, 19.11.2024 ob 11:29
primer, 19.11.2024 ob 10:31
Si falilo, 19.11.2024 ob 09:46
primer, 19.11.2024 ob 09:39
No podaj primer kjer je otrok ali pa odrasel od veganstva umrl? Ker vsi ki so umrli so od podhranjenosti, kar nima veze z veganstvom.
Da pa misliš da so vegani manj zdravi, medtem ko imamo 10 letnike z zamaščenimi jetri, uničenim črevesjem, povišanim holesterolom….ker jih pač tastari s paštetami, smokiji, čokolinoti in ostalimi smetmi futrajo….
Tako, kot podhranjenost nima veze z veganstvom, tako zamaščena jetra, holesterol in vse, kar naštevaš, nimajo veze z uživanjem mesa. Dokler imaš samo napačna prepričanja, nimaš tega kaj očitati drugim.
Kje točno sem napisala da imajo to od mesa? Imajo to od svinarije s katero jih futrate! Predelana hrana. Večina hrane ki jo vaši otroci pojedo je predelana hrana! Polna cukra in dodatkov. Povprečen starš dosti bolj nezdravo futra mularijo kot vegani ipd.. Btw…beljakovine, maščobe….to vse z vegansko hrano lahko dobiš. Lažje kot iz industrijskih predelanih smeti. Veš da miljarde ljudi na tem planetu ne je mesa? Pa živijo dlje kot povprečen slovenec ki se baše s svinjami! Osebno jem meso in tudi vse ostalo. Ne jem pa svinarije. 90% al pa še več slovencev se pa dobesedno baše s svinarijo. Se do lastnega telesa obnašajo k da je kanta za smeti. Pol so pa cepiva kriva k jih rukne.
In vegani ne jejo packarije ali kaj? Jih imam med prijatelji in v sorodstvu. Cukra kolikor hočeš, saj ni živalskega izvora. Ogromno cvrtega (pomfri naprimer), seveda v rastlinskem olju, rastlinska smetana in margarina brez težav….. daj no daj. Pojma nimaš. S tem, da misliš, da je veganstvo avtomatsko pomeni zdravo prehrano, si falila da bolj ne bi mogla.
Ja svoji k svojim. Jaz nobenega vegana ki tako je ne poznam. V resnici zelo malo ljudi takšnih poznam. Ker se ne družimo tako različni med sabo. In ja vegani so v povprečju bolj zdravi, vegetarijanci isto. Kot rečeno, četrt sveta ne je mesa. In del kjer ga ne pol bolezni ki jih mi poznamo ne pozna sploh.
Verjetno ne veš niti tega, da je vsaka rasa, ki živi ze stoletja, če ne celo tisočletja na nekem ozemlju in v nekem podnebju, navajena določene hrane, telo se je skozi nešteto generacij temu prilagodilo in funkcijonira drugače kot telo nekoga z drugega konca sveta. Trditi, da bo zate enako jesti neko x vrsto hrane z neke tretje dežele, kot za tistega, ki tam živi, je malce…..butasto. Eskimi veljajo za zelo zdrav narod. Pa poskusi njihov način prehranjevanja. Namig: marsikdo je že poskusil, pa moral to idejo opustiti. Potrebe telesa so odvisne od mnogih dejavnikov, od genetike, podnebja, življenjskega stila, aktivnosti….. zato ne primerjaj tega in onega naroda z nami. Oni živijo tam, mi pa tu.
Blesavo razmišljanje. Otroke bi morali potem odvzeti 2/3 staršem. Predvsem tistim, ki se ne gredo veganstva in vegetarijanstva (slednji so namreč v povprečju bolj ozaveščeni o zdravi prehrani). 2/3 staršev namreč nima pojma o zdravi orehrani ali pa je preveč lena, da bi jo zagotovila otrokom. Nugetsi, pizze, Coca Cola, čips, smokiji, cvrtje, sladkarije, paštete, hrenovke in drugi mesni izdelki veljajo za kancerogena živila, pa predstavljajo levji delež vsega, kar otroci zaužijejo. To je malomarnost. Imamo predebele otroke, ki so podhranjeni v smislu hranljivih snovi.
Veseli oče, 20.11.2024 ob 09:21
Vegani ste res zblojeni, torej če greste k pediatru in otrok ne napreduje tako kot bi moral, pa še vedno gonite svoje zaradi nekih prepričanj. Raje škodujete svojemu otroku za nekih imaginarnih živali.
Bolani Oče, kaj pa starši (jih je več kot pol), katerih otroci so pri pediatru spoznani za prekomerno hranjene? Upam, da se zavedaš, da to predstavlja ogromno tveganje za otroka. Zakaj ti starši niso na tapeti? Pa čeprav bo njihov otrok v 90% zbolel za diabetesom, ga bo možganska kap ali srčni infarkt okoli 50. leta starosti, bo v srednjih letih zbolel za rakom? To je hudodelstvo.
Dragi avtor, moja sorodnica je 30+let nazaj sla med vege in cela zlahta ji je tupila, da je nora ker otroku ne daje mesa, z mano vred. No, pa je fant zrastel brez problema v zdravega 30letnika. Mimogrede, nihce ne je tofuja ali sojinih izdelkov, mogoce 3x na leto. In danes, kot novopecena vegetarijanka, tudi jaz drugace razmisljam in se vam cudim kaksni eksperti ste vsi. Dajete primer enih fanatikov in ga valjate sem in tja, medtem ko je ostalih 99,99% otrok z vegansko prehrano normalnih in zdravih. Ko se zacnes zavedat, da so bel kruh, rogljicki in makaroni PRAZNA HRANA, zacnes brskat in se izobrazevat. In nehas jest svinjarijo. In temu se rece potem vegetarijanstvo, ne glede za katero vejo tega se odlocis. Zaradi 4ih ekstremnih primerov v celi drzavi ne morete soditi. To ni splosna slika zdravja otrok veganov. Ce se gremo obsojanje-jaz bi tebi vzela otroke zato, ker si jih peljal v mkdonaldsa. Ti je vseeno,da tvoj otrok je strup? Saj si gledal film kok je njihov krompircek posprican? Kako je z nugci? Al na kurescek ne vlece?
Anonimno164, 20.11.2024 ob 09:40
Bolani Oče, kaj pa starši (jih je več kot pol), katerih otroci so pri pediatru spoznani za prekomerno hranjene? Upam, da se zavedaš, da to predstavlja ogromno tveganje za otroka. Zakaj ti starši niso na tapeti? Pa čeprav bo njihov otrok v 90% zbolel za diabetesom, ga bo možganska kap ali srčni infarkt okoli 50. leta starosti, bo v srednjih letih zbolel za rakom? To je hudodelstvo.
Prekomerno hranjen si lahko tudi in predvsem od pašte, krompirja in kruha, sploh če je ta na debelo namazan s presladko marmelado. Vse izključno rastlinskega izvora. Od zrezka ni nihče predebel. Ti si še eno zblojeno bitjece, ki misli, da veganstvo kar avtomatsko pomeni zdravo prehranjevanje.