preproge v stanovanju
Stanovanje si šele opremljava in zaenkrat še nimava preprog. To mi z vidika čiščenja zelo ustreza. Mislim pa, da je moteče za sostanovalce pod nami, ker slišijo prav vsak korak. Preproga to najbrž ublaži, zato jih bo treba nabaviti, a bi jih rada imela čimmanj v stanovanju. Mi je zelo zoprno, ker se na preprogo prime vsa prah in umazanija s copat.
V katerih prostorih vse imate pri vas preproge? Dnevna soba je skoraj nujna, kaj pa drugod?
Imam bombažno preprogo v kopalnici, ki jo lahko skuham v pralnem stroju, ker mi ne bi pasalo, da iz vročega tuša stopim direktno na mrzle ploščice.
Imam ogromno volneno preprogo v kuhinji, ki prekriva praktično vso kuhinjo z jedilnico vred, predvsem zato, ker me je motilo škripanje drobtinic pod stopali, ki padajo z mize, in so se potem raznosile po vsem stanovanju, zdaj pa ostanejo tam, kamor padejo in zato, da ostane na tepihu vse tisto kar špricne iz loncev in kaplja od rok. Izbrala sem takšno barvo in takšne vzorce, da se majhne packe ne opazijo, enkrat na leto ga operem in je po 8 letih še vedno lep, kot nov.
Imam svilen indijski tekač na hodniku. Tisti, ki pridejo prvič ne vedo, ali naj se sezujejo ali ne, zgleda občutljiv, v resnici je pa zelo trpežna in hvaležna zadeva. Imam ga zato, ker deluje toplo in domače, ne ceneno in ker veliko blata iz čevljev ostane kar tam.
V dnevni sobi imam makedonsko debelo volneno preprogo, po kateri se otroci valjajo in telovadijo.
V spalnicah nimam preprog in so opremljene minimalistično.
Ko sva bila še sama in ni bilo drobtinic, ki so padale in blatnih čevljev z otroških igrišč, sva bila brez tepihov.
Jaz imam tudi bombažne tepihe, ki jih redno perem v stroju: 1 pred kavčem (da je toplo, ko se usedem ali zvalim z njega), na vsaki strani postelje po enega (enak razlog kot v dnevni), v kopalnici enega v obliki rožice, pa v računalniški sobi volnenega pod pisarniškim stolom (no tega pa ne perem, ga bom verjetno 1x na vsake tolko). Občasno pa uporabljam tanke bombažne krpanke (po 1eur v ikeji) za pod kako klop, za pred omaro (da stojiš topleje, ko izbiraš, kaj bi oblekel), eno je podedoval že pes,….
Tekačev in velikih tepihov in tapisonov pa nimam. Mi je všeč, če lahko posesam in pomijem gladke površine v celoti, male tepihke pa otresem in operem.