Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika PREPROSTA A DOBRA KOSILA

PREPROSTA A DOBRA KOSILA

Danes smo imeli za kosilo ocvrte kose posebne, pečen krompir in francosko solato, za popoldne pa domač puding, jutri bomo imeli široke rezance s tuno, solato, preprosto in dobro kosilo, ki ga lahko vsaka skuha, če se ji le da…..

Pečen krompir in francosko solato? To dvoje zame ne gre skupaj. Ali eno ali drugo.

Jaz bi pri današnjem obroku posebno nadomestila s kurjimi bedri (posebej pohan zgornji in posebej spodnji del) ali tudi kockami svinjine – cenovno isto, časovno skoraj isto, pa manj slano in bolj naravno (kolikor pač to sploh gre). Majonezno solato bi prihranila za malico ali večerjo, h kosilu pa dala neko svežo in ne pretežko, npr kitajsko zelje ali radič.

Tuna v konzervi je čisto ok, kadar nimaš časa niti dihat, kaj šele kuhat. Res hvaležna in preprosta zadeva. Ravno tako ok pa so testenine z maslom in sirom, s smetanovo omako (mogoče da zaide not kaka suha goba ali par cvetkov brokolija) in še polno je raznih hitrih omak in polivk.

Hočem reči, ni se treba vedno zatekati k predpripravljenim sestavinam (posebna, tunina), ker imaš v istem času in verjetno celo za manjši denar skuhano tudi kaj brez konzervansov in odvečne embalaže.

Pohano posebno smo mi doma jedli za zajtrk ali večerjo, da se ni stran vrgla, ker jo nismo pojedli. Tega nisem jedla že 100 let.

Mi imamo danes za kosilo rižoto s stročjim fižolom, zeljno solato in bistro juho, za popoldan kremšnite. Jutri bodo špageti s špinačo in tuno, čebulna juha in spet kremšnite. V ponedeljek bom iz ostanka svežega zelja skuhala čorbo s krompirjem, korenčkom in svinjskim mesom, za sladico pa še ne vem, zna bit pa jabolčni štrudelj.

A francosko si sama naredila?

Mi imamo tudi danes puding, sem naredila jagodo in čokolado, zlila v isti kozarček, čez bom dala še nadrobljene domače kukije in žlico sladoleda, potresla z narezano čokolado pa še kaj če najdem … In bo za h kavi.

Jedli smo pa pire z bolonez omakco + korenček in grah in radič z lečo.

Posebne pa mi ne jemo, ker je Tako Slana, da smo še cel teden žejni.

Sicer kuhamo zelo na izi, kosila v pol ure iz sestavin, ki so načeloma doma.


Preprosto je že, dobro pa nikakor. Da bi bilo zdravo, pa niti slučajno.
Če že cvreš, potem raje kakšen kos mesa, tudi šampinjon so dobri ocvrti. Ali pa kakšne šnite. Še bolj simpl je npr. piščančji kebab ali kakšni koščki mesa z zelenjavo (papriko, korenje, čebulo narežeš in popečene na olju, začinite, dodas se fižol, koruzo, šampinjoni, paradižnik v kosih ali mezgo..(kar imaš ). Kot priloga je lahko kuhan riž, testenine, kuskus, lahko spečeš nesladkane palačinke in vsebino zaviješ vanje…Lahko nadevaš tortiljo, lepinja…

zlo preprosta zadeva so špageti z maslom + parmezan. Stvar je ulala dobra,hitro narejena, parmeazn se pa nabavlja ko je znižan (se ga pobaše 2,3 kose pa je mir za ene 2 meseca)

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Tole pa dobro nikakor ni. Pohana posebna?

Danes je bil ričet + polenta.

Pohana posebna? Prvič slišim, da to delate in to za kosilo. Pa še dobro kosilo?? Francosko solato jeste za kosilo?
Dobro hitro kosilo je jota, če se znaš obrnit ob štedilniku.
Segedin -ni hiter, je pa dober in zdrav ter za večkrat. In še marsikaj drugega.

no, segedin pa res ne vem če je zdrav, zelje se kuha skor do prafaktorjev :-)) men tud dober ni.
jota … to pa ja, bi lahko jedla vsak dan, ampak tako, da zelje še mal hrusta.

posebna pa ja, se strinjam … a je to sploh hrana?

Ne vem koliko ste kuharice tukaj stare, ampak vaša hrana in kombinacije so pa za crknit čudne. Čudno, da vam vsi člani ne pobegnejo ob taki hrani in pomanjkanju idej.

Ne vem koliko ste kuharice tukaj stare, ampak vaša hrana in kombinacije so pa za crknit čudne. Čudno, da vam vsi člani ne pobegnejo ob taki hrani in pomanjkanju idej.

Ocvrta posebna???? Prvič slišim, ampak če pomislim še v življenju nisem kupila posebne (a to je poli?) niti cvrla. Pa bom kmalu 40. Danes smo jedli orado s krompirjem in koromačem v pečici. Zelo simpl.

Kako narediš joto na hitro? Koliko časa je “hitro”? Jaz rabim uro ziher, pa še to iz vnaprej kuhanega fižola, tako da mi ne spada ravno pod hitro hrano, pa me zanima, kje lahko pospešim.

Kako narediš joto na hitro? Koliko časa je “hitro”? Jaz rabim uro ziher, pa še to iz vnaprej kuhanega fižola, tako da mi ne spada ravno pod hitro hrano, pa me zanima, kje lahko pospešim.[/quote]

Slaba ura za joto pač gre. Koliko pa gre za ocvrt krompir (sploh če ha lupiš in režeš), paniranje in cvretje posebne in priprava francoske….sigurno več kot ena ura za enega in najmanj ena ura za dva kuharja.

Pa dobro, kaj ne vidite, da vas avtorica heca, da bi bil čim večji odziv? Ocvrta posebna, c’mon?

Je pa res, da smo mi včasih doma jedli na kolobarje narezano tirolsko, pečeno v olju. To so moje travme iz mladih let. :)))

Meni je všeč enolončnica iz leče, pa kaka ajdova kaša z gobicami in zelenjavo, kus kus z zelenjavo, solata iz čičerike, paradižnika, paprike in čebule s kruhom. Njamsi.

Ena je pisala te dni, da dela sladko zelje ne vem s čim že… Mene pa zanimajo takšni recepti, obožujem take jedi. Iz osnovnih sestavin, s čim več zelenjave. Ne delam v gozdu, tako da mi je to čisto dovolj.

Mi smo danes joto. Skuhana v 45 minutah. Fižol sem sinoči namočila in, ko se je že kuhal, sem mu dodala na koščke narezan krompir ter košček prekajenih rebrc. V dobre pol ure je bilo to kuhano. Dobro sem pretlačila, dodala sem prevreto zelje, zabelila z olivnim oljem in malo popečene čebule, sol, poper in to je to.
Cvremo pri nas ničesar, saj imamo bolnika z razjedo na dvanajstniku in ocvrte hrane ne prenaša. Sploh pa ne posebne, francoske… in podobne “zdrave” hrane. Tudi zdravo hrano je mogoče pripraviti zelo hitro.

Jest salamo dam v sendvič in nikamor drugam. No, na kruh, usta, v cvrtje in še to posebno? Pa tuna mi tudi ne gre s špageti.
Stvar okusov.

Kakšen kuskus? Gobice, čičerika………!!

V lonec vržeš štikel mesa (2 kurja bedra za 1,2 €! Zraven čebulo, korenje in vseee, kar se ti valja v hladilniku. Na koncu umešaš gresove knedle /jajc + zdrob/ .

No, pa da se boste še malo zgražale, jaz sem si pa danes naredila:

pečeno hrenovko, kuhan grah in krompir na koščke, nato malo popražen na masti za zabelo in skledico kislega zelja z bučnim oljem. Pred tem pa še govejo juho z ribano kašo.

Nevem, kako še niste slišali za pohano posebno, ker se v naših krajih to pogosto je. Zraven pa restan krompir in zelena solata na primer. Nimaš boljšega.

Najenostavnejša so piščančje prse, narezane na tanke kose, dodam le vegeto in še ščepec majarona ter drobnjaka, ko se peče (6-7 minut), za vzorec olja, kakršnega koli, je dovolj. Ponavadi je zraven klasika – riž ali pečen krompir – občasno pojem za prilogo le solato (grah, čebula, sir, paprika, kumarce, kuhana jajca in še kopico stvari se da skombinirati na sto načinov; vedno dodam bučno olje).

Tudi kuhana govedina, sicer ni poceni, je super zraven k omenjeni solati in je obrok enostaven ter hranilen.

Ponavadi kot zajtrk, čeprav vedno teknejo in zelo nasitijo, delam palačinke s kokosovim mlekom, ovsenimi kosmiči, bananami, ki to nekakšen temelj, zraven pašejo seveda vsi oreščki, proteini z okusom vanilije, na koncu še domača marmelada. Mešanica mora biti gosta in palačinka debela slaba dva cm.

Najenostavnejši in zelo hranilno bogat obrok so seveda shake-i, skuta, banane, temna čokolada vedno, zraven pašejo vsi oreščki in večina sadja.
Solate in shake-i so najboljši način, da se počisti hladilnik.

Saj vsi vemo kako je, receptov ne manjka nikjer, tudi težko ni, le volja je potrebna.
Kvalitetne surovine in dosti začimb pa bo obrok sigurno dober, če ne prvič pa sigurno petič.
Ne glede na količino in višjo kvaliteto surovin, v vsakem primeru prej ali slej ugotoviš, da se zelo splača kuhati doma, Tu pa tam ima le kakšna študentska menza zares ugodno in dobro ponudbo, da se splača občsno pustiti štedilnik doma na miru.

Imam 60 let pa prvič slišim za pohano posebno. Kje se tako je? Saj mogoče res ni slabo tako kosilo.

Bravo edini oziroma edina ,ki si me pogruntal ,

New Report

Close