PREPROSTA A DOBRA KOSILA
Imam 60 let pa prvič slišim za pohano posebno. Kje se tako je? Saj mogoče res ni slabo tako kosilo.[/quote]
A pohan doručak tudi še nisi jedla?
To še jaz včasih naredim – za obujanje spominov. Otroci itak ne marajo.
Seveda se spomnim, to pa smo velikokrat jedli. Pa dober je bil. Sem severno od Lj proti Gorenjski.
Mi smo danes grahovo juho z rižem in skutine palačinke,[/quote]
Ta me je pa res presenetila – še nikoli nisem slišala za pohano posebno O_o
Če hočem narediti kaj hitrega popražim zelenjavo, ki je pač v sezoni in doma, zraven pa skuham pašto/riž/lečo/ajdovo kašo ali kaj takega. Pa kakšne hitre zrezke (recimo piščančja prsa ali kaj takega), včasih namesto tega odprem konzervo tune. Zraven pa kakšno hitro solato. Trenutno veliko jemo naribano korenje in gomoljno zeleno z limoninim sokom, to je tiktak, pa nič ni treba čistit in prat.
Take hitre stvari kuham nekje 5x na teden, večinoma za večerjo. Kosila so navadno preprosta, ampak se dolgo kuhajo – jih kuham vnaprej, med vikendom ali popoldne/zvečer za naslednji dan. Pri nas grejo obare (ker imamo doma perutnino in zajce in je pač treba porabit vse, ne samo prsa in noge 🙂 ), golaži, pasulj, pečenke, jota, bobiči, fižolova mineštra, razne zelenjavne mineštre itd., ker lahko samo pogrejem in jemo. Skuham brez krompirja in potem odmerim vsakič za sproti in zakuham krompir samo v tisto, ne v glavnico, da lahko dlje stoji v hladilniku.
Imam 60 let pa prvič slišim za pohano posebno. Kje se tako je? Saj mogoče res ni slabo tako kosilo.[/quote]
A pohan doručak tudi še nisi jedla?
To še jaz včasih naredim – za obujanje spominov. Otroci itak ne marajo.
Mi smo danes grahovo juho z rižem in skutine palačinke,[/quote]
Sem tudi toliko stara in še doručaka nisem nikoli jedla, kaj šele pohanega. Tudi za pohano posebno še nisem slišala.
Sicer ste mi pa dale idejo za jutri: matevz s kislim zeljem. Brez kolbase. Vse klobase, salame, konzerve in siri me zaradi soli napihnejo kot balon in poslabšajo revmo.
Imam 60 let pa prvič slišim za pohano posebno. Kje se tako je? Saj mogoče res ni slabo tako kosilo.[/quote]
Glej, jaz sem imela nekoč trgovino v naši vasi in ti povem, da je dnevno prišel vsaj eden če ne dva ali trije kupci, ki so kupili pariško za pohanje. Ker taka pariška se je narezala na cca 1 cm in je vsaka stranka povedala, da naj tako narežem, ker ima za pohanje.
Je pa to v štajerskem koncu, za ostale regije pa kot vidim, tega ne poznate.
Probajte in boste videli, da je to lahko res dobro in enastavno kosilo. O zdravju bi se lahko pa razpravljalo, ker sem prepričana, da je v vsaki kuhinji večkrat na mizi tudi kaj, ki ni glih najbolj zdravo, pa ste še vedno zdravi.
Pa lep pozdrav!
Cisto vseeno je, ce so za malico ali kosilo pecene hrenovke ali piscancji briketi, pardon, medaljoncki in dinozavri, ali pa pohana pariska. Tudi kaki kos, ki ostane, je dober kasneje za pojest s krompirjevo solato. Ali pa s francosko. :)))
Tudi ce je tema odprta kot provokacija oz za kontro tistim,ki imajo vse domace in bio in moko iz mlina. Meni ni cisto nic narobe, ce vsake kvatre pojem kaj cudaskega po studentskih receptih. Ne bi pa tega ravno dan za dnem.
Razumem, da zmečete skupaj nekaj na hitro med tednom, ko se nam itak večini cel čas mudi, ampak, da za vikend narediš eno tako skropucalo od kosila mi pa ni jasno. No, ok, mogoče, tudi za vikend vedno ni časa na pretek, ampak jaz si ob vikendih dam duška s kuho. Obožujem namreč kuhanje in če bi imela več časa, bi kuhala mmm same komplicirane in dobre stvari.
No, ta vikend tudi jaz ne bom ne vem kolk eksperimentirala, včasih se prileže tudi kaj po starih receptih.
Tako sem danes naredila Stefani pečenko, pečen krompi in motovilec, jutri imam pa v planu kar klasično nedeljsko kosilo z govejo juho. Sladic običajno ne delamo, no jutri bom pa naredila en malinov sufle, ko bo kosilo bolj simpl.
Za ocvrto posebno sem ze slisala, jedla ne, niti nimam zelje. Ampak- ricet in polenta?!?!?!?!? WTF?!?! Ubogi ljudje kaj morajo spraviti dol po grlu. Fuj. Se to je kot golaz in polenta? Je ricet priloga ali obratno? Ogabno se slisi. Mislim, da bi tudi pire krompir bolj pasal na kruh, kot pa ricet ob polenti. Bljak
Jaz spadam med tiste, ki kuhajo zelo enostavno in tudi hitro.
Npr. danes polenta, klobase, kislo zelje (za ene repa), včeraj npr. fižolovka in palačinke, jutri bo verjetno rižota z govedino in zraven zelenjava, za posladek pa štravbe (flancati).
Kakšnih trideset, petindvajset let nazaj sem tudi jaz včasih spohala posebno in če verjamete ali ne, je bilo zelo dobro in vedno smo vse pojedli.
Kaj pa je danes sploh še zdravo pa bi se dalo razpravljati na dolgo in široko. Mislim, da edino tisto, kar pridelamo doma in še to je vprašljivo.
Najbolj pomembno je, da človek poje z užitkom in da ne pretirava.
Kako se je luštno zgražat … Kaj pa je to takega, če si kdo pariško ocvre? Moji otroci so jo oboževali, spanirano. Zraven je paobvezno moral biti pire krompir, špinača ali blitva s kislo smetano, in eno ocvrto jajce na oko (po osebi). Dajte to kdaj skupaj na krožnik, boste videli, kako privlačne so barve in kako se okusi ujemajo. Smo pa z Dolenjske.
Dober tek!
no, segedin pa res ne vem če je zdrav, zelje se kuha skor do prafaktorjev :-)) men tud dober ni.
jota … to pa ja, bi lahko jedla vsak dan, ampak tako, da zelje še mal hrusta.
Za zelje pa res ni treba, da se kuha do “prafaktorjev”, ga dodaš šele, ko je meso že mehko in malo pokuhaš in to je to … Lahko pa dodaš že kuhanega in tako sama tudi največkrat naredim.
posebna pa ja, se strinjam … a je to sploh hrana?[/quote]