preprosta jed
Quiche se sliši strašno zapleteneo a verjemi mi, je hitro in okusna pripravljeno kosilo primerno prav za vsak trenutek. Scvoj prvi quiche sem poskusila v rustični restvaraciji v Italijanski Toskani. Bil je z gobami in rumeno zapečeno skorjico. Dišal pa je prav tako okusno kot se je kasneje izkazalo. Pripravo tega okusnega zalogaja pa sem izvedela šele pred nekaj leti a navdušenje niti malo ni splahnelo. Osnovna je vedno ista le sestavine se preminjajo. Glede na dobo in obdobje ter seveda ponudbo v vrtovih.
Quiche je slana odprta pita, ki je sestavljena iz testene osnove, najpogosteje krhkega testa narejenega iz jajc, maščobe, moke in malo soli. Ponekod ga pripravljajo tudi iz listnatega testa in jajčne kreme, mleka ter smetane. V osnovi zamesimo testo. Hitro s čim manj dela v mešalcu za testo, da se ne bi kasneje lepilo. Pustite ga v hladilniku vsaj pol ure in razvaljajmo. Če želimo resnično dobro krhko testo morajo biti vse sestavine hladne, celo roke bi morali med mesenjem hladiti. Pito pečemo v plitvem nizkem kalupu še preden ji dodamo nadev, pokrito s papirjem ali skupaj z nadevom.
Nadevi so raznoliki a quiche prenese prav vse. Od zelenjave kot je brokoli,špinača, blitva, koprive, por, šparglji, gobe, sir, meso, losos, rake, školjke… Nadev se dodaja kremi iz jajc in mleka z nekaj smetane ter peče na pečeni podlogi testa. Quiche se servira kot zajtrk, predjed, malica ali večerja. Vse je odvisno od vaših zahtev in potreb.