Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika preprosti recepti

preprosti recepti

Pozdravljene,
z vašo pomočjo sem domače že večkrat presenetila s kakšno specialiteto nad katero so navdušeni ( pitulice, skutine ledene kocke,…)
Moj problem je sledeči: mož bo z otrokoma 14 dni sam na morju in ni vešč v kuhanju ( ima pa voljo). Obljubila sem mu, da bom mu pripravila za zraven nekaj enostavnih receptov. Vas pa naproščam, če mi lahko mogoče pomagate s kakšnim.
Hvala.
lp,m

Sataraš: na olju prepražiš čebulo, papriko in paradižnik, začiniš po okusu (sol, poper, peteršilj), ko je stenstano dodaš razžvrkljana jajca, po okusu tudi nariban sir ali parmazan

Polenta: skuhaš instant polento (gosto), polovico polente preliješ v posodo za narastek, obložiš s sirom, preliješ z ostalo polento. Na vrh daš rezine paradižnika, ki jih začiniš. Hrstljavo zapečeš v pečici. Zraven ponudiš solato.

Šampioni (ne vem, če so primerni za otroke): na olju prepražiš čebulo, dodaš narezane šampione, začiniš, ko je stenstano, dodaš česen in svež peteršilj. Po želji še žličko kisle smetane.

Poletne bučke: na olju prepražiš čebulico, dodaš na rezine narezane mlade bučke, na hitro potenstaš, dodaš paradižnik in koper. Postrežeš s polento ali kašo.

Testenine s tuno: skuhaš testenine in jih odcediš. Zmešaš jih z Rio mare insalatisimo (tuna z zelenjavo). Dodaš nariban sir/parmezan.

Panirane bucke – hrustljavo in hitro izvedljivo. Bucke narezes po dolzini, malo posolis, sok, ki se nabere popivnas. Potem klasika- moka, jajcek drobtinice. Naj jih ne veliko naenkrat natlaci v ponev, da se bodo lepo zlatorumeno ocvrle in ne bodo polne mascobe. Na papirnato servieto in kar z roko v usta. Zraven zelo prija tudi tatarska omaka.

Fizol v strocju, zabeljen z na maslu preprazenimi drobtinicami.

testenine ali riz z morskimi sadezi( kupljeni zamrznjeni)
Na olje z njimi, doda petersilj, cesen, dolije malo vina, povre in na testenine.

Zvecer palacinke ali pohane snite iz rezin starega kruha, potreseno s sladkorjem in cimetom.

Pohvalno za skrbnega ocka:) Lp Babi

Še ene testenine s tuno: na olju iz konzerve prepražiš majhno čebulo, dodaš tunino, vmešaš 1 kislo smetano in pustiš da prevre. Vmešeš kuhane testenine in še malo pregreješ.

S sirom: pribl. 1,5 dl mleka in 4 – 5 kock topljenega sira počasi segrevaš, da se sir raztopi. Ves čas mešaš, najbolje z metlico. V vomako vmešaš kuhane testenine, segreješ in na debelo potreseš z nastrganim sirom, ki se lepo topi (npr. edamec)

Testenine “iz menze”: na malo olja prepražiš manjšo čebulo, dodaš zravnano žlico moke. Premešaš, odstaviš z ognja in vmešaš konzervo polivke za testenine. Dodaš še za 2 konzervi vode, spet pristaviš in pustiš, da dobro prevre. Ves čas mešaš, da se ne prime. Testenine not, parmezan na vrh.

Še ene z ribami (te spominjajo na morske sadeže): na malo olja prepražiš čebulo, dodaš konzervo rib z zelenjavo (v paradižnikovi omaki). Dodaš še malo paradižnikove mezge ali ketchupa in po potrebi malo razredčiš z vodo. Vmešaš testenine.

Z gobami (lahko so šampinjoni iz konzerve) – če so otroci starejši od 3 let: na kocki masla previdno prepražiš čebulo, dodaš šampinjone in še nekaj časa pražiš, začiniš s polovico jušne kocke in s peteršiljem, malo pomokaš (1 malo žličko moke), zaliješ z 2 dl smetane za kavo (ali 1 dl sladke smetane in 1 dl mleka) in dobro prevreš. Dodaš testenine.

S posebno in jajci: posebno klobaso (kakih 100g), narezano na kockice, popečeš na malo olja, dodaš testenine in priliješ 2 prežvrkljani jajci. po potrebi dosoliš in pražiš toliko časa, da jajca zakrknejo. Potreseš z naribanim sirom.

Predvidevam, da bo ati najprej skuhal testenine in se šele potem lotil omake, saj se mu bo sicer zdelo, da ima dve roki premalo. Sicer pa so testenine so praktična hrana. Otroci jih imajo večinoma zelo radi, hitro so kuhane, poceni so, pa še vnaprej se lahko skuhajo in shranijo v hladilnik, potem pa pripraviš danes polovico z eno omako in jutri polovico na drugi način.

Otrokom, če le niso premajhni, so v veselje tudi hamburgerji. Pri zaupanja vrednem mesarju kupiš pripravljene pleskavice in jih spečeš kar v ponvi. Zmešaš omako iz 3 žlic ketchupa, žličke majoneze in žličke gorčice. Hlebček ali žemljo prerežeš, namažeš z omako, daš na vrh pleskavico in list solate in to je to. Na pleskavico lahko daš tudi rezino sira ali pa malo čebule, če je komu všeč. Če je možnost, lahko hlebček tudi zaviješ v srebrno folijo in segreješ v pečici ali na plošči štedilnika in delaš hamburgerje s toplimi hlebčki; so še boljši.

Če imajo pečico, lahko delajo pizze – kupljena podloga (testo), gor pa malo paradižnikove omake ali ketchupa in obloga po želji.

Zelo preprost način za piščančji file: file prerežeš na polovico in potem še po debelini, da dobiš 4 tanjše kose. Potreseš z mešanico za pečenega piščanca (Kotany). Na zelo malo olja dušiš pokrito kakih 15 – 20 minut, po potrebi priliješ po nekaj žlic vode. Nastalo omako lahko pustiš kar tako, naravno, ali pa priliješ malo sladke smetane. Zraven je najboljši pire krompir, ki je lahko tudi instant, iz vrečke.

Če imaš slučajno to srečo, da imajo otroci radi zelenjavo, je dobra in enostavna omaka iz bučk ali melancanov. Skupaj prepražiš 1 čebulo in 1 papriko, dodaš na kockice narezano melancano ali 2 – 3 bučke in po želji paradižnikovo mezgo. Soliš in dušiš, dokler se bučke ne zmehčajo. Zraven pa pire krompir ali riž (kupi tistega v vrečkah, da ne bo težav s kuhanjem).

Ali pa zelenjavna juha: pol kg mešane zelenjave s tržnice, očiščene in narezane na primerne kockice, ali pa vrečka iz zmrzovalnika v trgovini, toliko vode, da je pokrito, in 1 jušna kocka. Na vrh pa šmorn, krof ali porcija sladoleda.

Polenta z mlekom. Sto let stara jed, pa še vedno dobra. Sama skuham polento prejšnji dan, potem pa jo narežem na kocke in prelijem z vročim mlekom.

Ojoj, zdaj sem se pa razpisala… Ampak ko si predstavljam za štedilnikom kakega atija, ki ga veseli kuhanje, ali pa kako nadobudno bodočo kuharico, mi je to tako všeč…

Lepo vreme, vesel dopust in veliko sreče vam želim.

Punce, najlepša hvala, zelo ste mi olajšale delo. Bom sporočila kako uspešen je bil novi kuhar.
lp,m

A mi povete, kje bi dobila ta recept in kaj pravzaprav je to?
Saj vsi hvalijo in hvalijo…

Pozdravljena Neža !

http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=29217&t=28937

Tukaj najdeš.
Ne bo ti žal, je res nekaj dobrega.

LP

New Report

Close