Prestara za očetove klofute
Stara sem 33 let. Nikoli v življenju me oče ni udaril. Verjetno zato, ker ga skoraj nikoli ni bilo doma. Vedno je bil nekje drugje, pri neki drugi ženski, v nekem drugem življenju, ki z našim ni imel prav veliko skupnega. Mama je to prenašala z nekakšno tiho stoičnostjo, kot da je to nekaj, kar ženske pač požrejo. Jaz nisem nikoli razumela, zakaj. Ampak sem vedela. Vedno sem vedela, kakšen je.
Na mamin rojstni dan smo se zbrali doma, prvič po dolgem času. Prijatelji, sorodniki, nekaj tistih, ki ti še zmeraj stiskajo lice in vprašajo, če imaš že fanta. Mama in teta sta me začeli žokat takoj po torti. Da bi lahko že končno koga pripeljala, da sem že dovolj stara, da bom ostala sama. Vse to z nasmeški in glavo nagnjeno postrani. Najprej sem molčala, potem sem si pa dovolila zasikat nekaj nazaj. Mami sem rekla, naj bo tiho, ker takega tipa kot si ga je ona izbrala, ne bi hotela imeti niti če bi bila slepa in gluha.
V hipu je začela kokodajsati, kako sem nesramna in nehvaležna. Oče je, kot pravi dedec, vstopil šele takrat, ko je slišal dvignjene glasove. Ni vedel vsega, ni ga bilo zraven, ni slišal njunega zvijanja. Samo zavihtel je roko in mi eno prilepil čez lice, kot da sem še otrok. Pred vsemi. Prijatelji, družino, sorodniki. Nikoli prej ni naredil tega, a mislim, da je s tem udarcem hotel utrdit svojo vlogo, ki mu nikoli ni pripadala. Zahteval je, da se mami opravičim. Jaz? Ona je tista, ki se že trideset let dela, da ne vidi, da je njen mož navaden lažnivec in prevarant.
Takrat sem jima povedala vse. Da sem vedno vedela, da je imel druge. Da je ona trapasta, ker se je sprijaznila s tem, da je nič več kot nekdo, ki pomiva za njim in laže sama sebi. Da se jaz ne bom nikoli ponižala na to raven. On je samo molčal. Mama pa kot vedno – tiho. Tako tiho, da me je bolj bolelo kot udarec. Vem, da se tudi zdaj, ko tole pišem, ne bo oglasila. Ne bo rekla, da me razume, da ji je žal, da bi vsaj enkrat stopila z mano.
Ampak jaz sem končala. Če se mi oče ne opraviči, me ne bo več videl. Nikoli več. Dovolj imam. Eni stvari človek prenese, ene pa ostanejo zapisane v kožo. Moj obraz je v trenutku zbledel, ampak moja odločitev ne bo. Tokrat sem jaz tista, ki bo naredila rez. In ne bom tiha. Ne bom taka kot ona.
Zdaj si boste vsak v svojem kotu vsak na svoj način nekaj časa lizali rane. Dobro si naredila, da si še tam izlila iz sebe vse svoje občutke po tisti klofuti, da nisi samo vstala in šla, ampak si še povedala, kar te je v mladosti bremenilo.
Ti pričakuješ, da se ti bo samoiniciativno opravičila oseba, ki si je desetletja zatiskala oči pred resnico in lagala sama sebi, ker ni premogla toliko moči, zrelosti, uvida v situacijo, odločnosti, da bi takrat naredila pravilno potezo in se postavila zase (in zate, da ne bi rabila odrascati v tem gledaliscu). In zdaj pričakuješ, da bo sama od sebe čutila, da se ti mora opravičiti?
775616, 07.05.2025 ob 21:06
Stara sem 33 let. Nikoli v življenju me oče ni udaril. Verjetno zato, ker ga skoraj nikoli ni bilo doma. Vedno je bil nekje drugje, pri neki drugi ženski, v nekem drugem življenju, ki z našim ni imel prav veliko skupnega. Mama je to prenašala z nekakšno tiho stoičnostjo, kot da je to nekaj, kar ženske pač požrejo. Jaz nisem nikoli razumela, zakaj. Ampak sem vedela. Vedno sem vedela, kakšen je.
Na mamin rojstni dan smo se zbrali doma, prvič po dolgem času. Prijatelji, sorodniki, nekaj tistih, ki ti še zmeraj stiskajo lice in vprašajo, če imaš že fanta. Mama in teta sta me začeli žokat takoj po torti. Da bi lahko že končno koga pripeljala, da sem že dovolj stara, da bom ostala sama. Vse to z nasmeški in glavo nagnjeno postrani. Najprej sem molčala, potem sem si pa dovolila zasikat nekaj nazaj. Mami sem rekla, naj bo tiho, ker takega tipa kot si ga je ona izbrala, ne bi hotela imeti niti če bi bila slepa in gluha.
V hipu je začela kokodajsati, kako sem nesramna in nehvaležna. Oče je, kot pravi dedec, vstopil šele takrat, ko je slišal dvignjene glasove. Ni vedel vsega, ni ga bilo zraven, ni slišal njunega zvijanja. Samo zavihtel je roko in mi eno prilepil čez lice, kot da sem še otrok. Pred vsemi. Prijatelji, družino, sorodniki. Nikoli prej ni naredil tega, a mislim, da je s tem udarcem hotel utrdit svojo vlogo, ki mu nikoli ni pripadala. Zahteval je, da se mami opravičim. Jaz? Ona je tista, ki se že trideset let dela, da ne vidi, da je njen mož navaden lažnivec in prevarant.
Takrat sem jima povedala vse. Da sem vedno vedela, da je imel druge. Da je ona trapasta, ker se je sprijaznila s tem, da je nič več kot nekdo, ki pomiva za njim in laže sama sebi. Da se jaz ne bom nikoli ponižala na to raven. On je samo molčal. Mama pa kot vedno – tiho. Tako tiho, da me je bolj bolelo kot udarec. Vem, da se tudi zdaj, ko tole pišem, ne bo oglasila. Ne bo rekla, da me razume, da ji je žal, da bi vsaj enkrat stopila z mano.
Ampak jaz sem končala. Če se mi oče ne opraviči, me ne bo več videl. Nikoli več. Dovolj imam. Eni stvari človek prenese, ene pa ostanejo zapisane v kožo. Moj obraz je v trenutku zbledel, ampak moja odločitev ne bo. Tokrat sem jaz tista, ki bo naredila rez. In ne bom tiha. Ne bom taka kot ona.
Zelo dobro napisano tole, in z občutkom za ritem, imate smisel za pisano besedo.
Izmišljeno? Ne vem. Se pravi so te vprašali, kdaj boš pa ti imela nekoga. In potem si rekla, kar si rekla.
Torej se bojiš imeti moškega. Bojiš se imeti moškega, ker si prepričana, da te bo varal, ti mu boš pa kuhala, prala in bila tiho.
Pa veš, da si tudi žene najdejo ljubimce? Veš, da imajo možje ljubice, žene pa ljubimce? Bi se tvoj oče že ločil, če bi mama pogledala za drugim? Mogoče pa ne veš vsega.
Če si 33, sta tvoja starša že 60. Torej upokojenca ali bodoča upokojenca.
Zakaj ti mati ni dala klofute? Ker če bi bila jaz tvoja mati, bi ti jo dala. Tako bi imela obe lici rdeči, od fotra in od matere.
Zakaj misliš, da je tvoj oče kriv za to, da nimaš še partnerja? Ne moreš krivit drugih za svoje življenje.
Očitno te boli, da ga nimaš. Bi ga imela, pa imaš toliko travm. Ampak veš, obstajajo otroci alkoholikov, ki v življenju niso spili niti kozarčka.
Sori ampak o zakonu tvojih starsev nic ne ves. In nobene pravice nimas svoji materi ocitat kaj je trpela in kaj ni. Kot tvoja mama bi ti se jaz eno pripeljala. Nikomur ne dovolim vtikat se v moj zakon. Lahko ocitas napake v starsestvu, ne pa v zakonu, kjer je mesto samo za moza in zeno. Drugic se obnasaj svojim letom primerno. 12letnica bi naredila sceno pred vsemi na lepem dogodku. Ce jima imas kaj za povedat, to naredi ko ste sami.
Anonimna521, 08.05.2025 ob 09:08
Sori ampak o zakonu tvojih starsev nic ne ves. In nobene pravice nimas svoji materi ocitat kaj je trpela in kaj ni. Kot tvoja mama bi ti se jaz eno pripeljala. Nikomur ne dovolim vtikat se v moj zakon. Lahko ocitas napake v starsestvu, ne pa v zakonu, kjer je mesto samo za moza in zeno. Drugic se obnasaj svojim letom primerno. 12letnica bi naredila sceno pred vsemi na lepem dogodku. Ce jima imas kaj za povedat, to naredi ko ste sami.
“anonimno521” …o, pa ja…tvoje blebetanje je pa adijo, sevedaima hčerka pravico povedati, kar jim gre; sploh da se gresta pokroviteljstvo mat pa teta, spraševati odraslo osebo, kdaj bo koga pripeljala – a, res no?, sta dobili odgovor, ki jima je povedal, kakšno predstavo o družinskem življenju je imela – in živela ona. ker so starci počeni. dejansko.
ps.: avtorica, ne da bi te želela potolažiti, a moja zgodba je pa taka, da se ej oče “odsvaljkal” ko mu partnerstvo ni bilo več ok. in s tem pretrgal vse stike s potomci. Jp, nas je več – in več družin je imel. Vse družine zapustil.
…srečno, avtorica
odrasla ženska si. zdaj zakaj nisi že 2x ločena in nimaš 3 otrok z dvemi tipi nas ne zanima.
Odrasla ženska si. ok pač živiš kot otrok pri starših v sobici in te imajo za otroka. Če niso oni dovolj zreli, da te priznajo za odraslo, boš morala pa ti to dokazati. To je dokazuje s samostojnostjo. To je pa velika stena za preplezati. Moraš se osamosvojiti, da ti ne bodo mogli nič očitat. Vem da je nemogoče. Ampak na koncu se večinoma nekako osamosvoji po čudežu. Samostojnost se gradi! Imaš vsaj faks, ali vsaj delaš že vseh 13-14 let? Kako si s fanti? V 14 letih, brez plačevanja kreditov mora mlad človek vsaj en del za polog privarčevati. Morda nisi nič od tega. Nema veze. Imaš možnost bivanja v kaki luknji od tete, none, strica, samostojno, za simbolično najemnino. S fantom bi lažje vzela kredit ali plačevala najemnino. Žal če od 18 leta do 33 leta ležiš doma na kavču, nimaš šole, nimaš službe, nimaš partnerja, nimaš hobija, potem od vsega ne bo nič. Iz nič ni nič. Fizika. Fizično nasilje strogo obsojam. Če je oče bil odsoten cel lajf in te pri 33 letih klofne, da prikaže kako je skrben mož in popravlja s tem vse svoje grehe, no go. Opravičit se ti mora in razumeti, da je ravnal narobe. Ti si odrasla ženska in lahko za mizo z odraslimi ljudmi kaj poveš in ni nujno da se z njimi strinjaš, ampak to je diskurs, ne pa focni. Mama je pač brez hrbtenice, od nje ne pričakuj ničesar, edino, če bi ti pomagala finančno, da se postaviš na noge. Sprijazni se da svet ni pravičen. Noben ti ne bo pomagal, sploh če ti ni do sedaj, zato se čim manj zanašaj na druge in ne upaj na čudež, vseeno pa se lahko v enem momentu zgodi. Ta fotr če je tak đek naj ti da 100.000€ da imaš za polog. Fotr, ki se dela super mačota, pa nima za plunit otroku 100.000 je zame drek. Si mačo, bodi mačo. Si drek, bodi drek. Ne daj se!!!
Četudi je tema izmišljena, si pa ti čisto zares zjebala lastnega otroka za celo življenje.
Jp, to je ena od tistih mater terez, ki noče prič v lastnem zjebanem lajfu, da je še naprej lahko mučenica.
Sori, gospa Anonimna521. Otroci hočeš nočeš gledajo vsaj 15 let tudi zakon svojih staršev, pa če bi se še tako trudili, da ga ne bi videli, to ne gre. Vsako stvar med vama vpijajo kot gobe in če jim kažeta vse drugo, kar naj bi zakon bil, bodo to tudi povedali verbalno ali neverbalno.
Avtorica, da si upate takšne stvari povedati zgolj pred občinstvom na neki zabavi, je zelo klavrno. Med vami ni nikakršne bližine, ampak le zadrževanje neke tempirane agresije. Da to spravite iz sebe niti ni tako slabo, da delate izven kroga štirih zidov. Bistvo je, da izgovorite, kar vas muči, okolica navadno dobro pozna vaše skrivnosti. Klofuta pa… boli. Poniža, briše odnos.
Neja822, 07.05.2025 ob 22:21
Kaj pa veš, mogoče sta se tako zmenila, ostala skupaj zaradi tebe. Tale užaljenost in jeza te bosta minili, pogovori se s staršema,.
Ja, to je pa najnagnusnejša laž. Da ostaneš skupaj zaradi otrok!!! Ne, tvoja stara je visela na njegovem denarju, on pa na njenem gospodinjstvu, ki mu ga je vodila. Ljubice očitno niso bile zato, da bi mu usrane gate prale. Hvala bogu, da sem jaz svojemu pokazala dvignjeno sekiro že pri 18., ko me je hotel udariti. Je cucek zbežal stran, da še sam ni vedel kam. 4. ali po novem 5 božjo zapoved bo treba v celoti črtati. Ti pa prekine vse stike, to niso sorodniki, to so človeške pijavke. Naj te oni prosijo za kontakt, lepo, vljudno, ponižno. Nisi jim čisti nič dolžna, se nisi sama prosila na ta svet.