Pretečena veljavnost VD

Pozdravljeni!
Mene pa res zelo boli, da so za nekatere prekrške ‘ubitačne’ kazni.
Navedla bom primer in ker se mene ne tiče osebno, upam da nisem v zmoti.
Vozniku je potekla veljavnost VD dne 20.10.2011. Se zgodi, da spregledaš po 10-ih letih.
Policisti ga ustavijo in kontrolirajo napr. danes.
Za ta prekršek je denarna kazen, odvzem reg. tablic in zaseg vozila.
Čeprav ima voznik možnost, da ‘skoči’ na UE in podaljša veljavnost. Saj lahko to takoj narediš, če ni zdravstvenih zadržkov, kajne?
No – urediš dokument, plačaš kazen. Kako potem dobit nazaj vozilo? In spet nove reg. tablice? In vse to samo zato, ker si bil pozabljiv. Mislim, nikogar nisi ogrožal, nikomur nič škodoval! Cel kup stroškov, poti, pa še brez avta….Kaj če je avto edini možni prevoz do službe??
Veste, jaz imam veljavno VD do 80-leta. Imam ga v vozilu, kakor tudi PD, itd. To pogledam oz. rabim samo 1 x na leto, pri registraciji.
In ker to hranim v usnjeni torbi v vozilu, sem bila že “kregana” zaradi tega. Naprimer ob morebitni tatvini vozila storilcem zelo olajšaš delo. In pred leti, ko mi je v poplavah odneslo in totalno uničilo avto, so vsi na UE dejali. “Kaj tudi ob dokumente ste? Ne smete imeti tega v vozilu!”
Kaj naj zmeraj doma iščem dokumente, tudi če samo skočim v šoping? Ali samo po mulca v vrtec. Nisem pa ljubiteljica torbic, da bi to nosila vedno s seboj.
In ravno takrat me lahko ustavi policija – pa sem ga popušila!!! Cela štala.
Malo sem se razpisala in upam, da ste me razumeli.
Hvala za odgovor in lepo pozdravljani.
Pozdravljeni, absolutno Vas razumem. Žal pa imamo pri nas zakonsko urejeno tako, da moramo imeti pri sebi osebni dokument za identifikacijo. V nasprotem nas lahko oglobijo in celo peljejo na identifikacijo. Lep pozdrav

Pozdravljeni, vozilo se lahko zaseže, če imate pretečno v.d. Podlaga ZPrCP, 23 čl. (zaseg motornega vozila), 5. odstavek. Samo podaljšanje v.d. pa je odvisno od pogojev, ki jih morate izpolnjevati. Možno je tudi da morate opravljati zdr. pregled. Odvisno zakaj Vam je poteklo v.d. Lp
V odgovoru navajam, da se lahko zaseže ni pa nujno da se… Na linku je brošura o tolmačenju novih prometnih zakonov. K.t. in kolesarji stran 16. lp