Pretežke šolske torbe!
Mene pa jezi količina učbenikov, zvezkov in drugih učnih pripomočkov, ki jih naši otroci tovorijo v šolo. Po eni strani še sreča, da tiste bolj oddaljen od šole vozi šolski avtobus. Primer: moja vnukinja je v tretjem razredu osnovne šole, težka je 22 kg, šolska torba za včerajšnji dan pa je imela 14 kg! Sem jo stehtala! Potem sem ji hotela dokazati, da zagotovo kaj preveč vlači v šolo, pa razen ene leposlovne knjige, je bilo po njenem vse potrebno imeti v torbi! Že za en predmet cel kup stvari! Ko sem jaz hodila v šolo, je bilo za en predmet: knjiga, šolski zvezek in zvezek za domačo nalogo!
Se strinjam, ja, da so pretežke. Pred časom sem nekje videla brošuro, v kateri je bilo priporočeno, da naj šolska torba ne presega 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} otrokove teže. Morda bi veljalo uvesti kakšen posvet in najti zdravo mero med zahtevami šolstva ter zdravo držo in fizično preobremenjenostjo drobnih teles šolarjev.
Šolska torba bo pretežka vedno, ko bo v njej še vse drugo, poleg stvari, ki jih otrok potrebuje za tisti dan.
Preglejte urnik in preglejte torbe. Potem vam bo jasno zakaj so pretežke!
Učitelji opozarjamo starše, da naj otroci nosijo s seboj samo tisto, kar potrebujejo pri pouku. Ni treba, da nosijo knjige, zvezke, delovne zvezke …. za predmete, ki jih nimajo na urniku.
Vendar se starši očitno s tem ne strinjate. Torb ne pregleduejte, ne navajate otroka na red. Pustite da nosijo s seboj vse in še več (poleg zvezkov tudi igrače, stripe, albume z nalepkami ….)
Prav, potem naj nosijo vse, kar ste jim nakupili. Vendar se ne pritožujte nad težo torbe.
Naša je v drugem razredu, torba se mi ne zdi pretežka. Res pa prinese domov samo to, kar potrebuje, da naredi nalogo in kak zvezek in delovni zvezek. Danes je imela v torbi tri tanke DZ, dva velika zvezka, en mali zvezek in peresnico. Malce težja je v petek, ko prinese še vse ostalo. Res pa je, da nosi včasih cel kup knjig iz knjižnice, pa spominske knjige…
No, tole je govorjenje malo na pamet. Če so zdravstvena (!) priporočila 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teže otroka, mi, prosim, pokažite, kako naj otroka primerno opremim za recimo samo štiri ure pouka, kjer potrebuje torbo, puščico, copate, vsaj 4 zvezke (ponavadi A4 format) in vsaj 4 delovne zvezke (prav tako A4 format). Kako naj to spravim v dva, dva in pol kilograma? Ne gre, pa če se postavim na glavo. Zato pravim, da je potreben temeljit razmislek glede tega, kaj otroci res potrebujejo in česa ne – določanje stvari, ki so potrebne pri pouku je pa izključno na strani šole. Šola si izmisli potrebne učbenike in delovne zvezke, ne starši. Morda bi pa lahko kdo razmislil o delovnem zvezku, ki je razdeljen na posamezne liste, ki so vpeti recio v fascikel, ki ga ima otrok v šoli, domov pa nosi samo tisto, kar potrebuje za dnevno domačo nalogo. Tega pa ni. Zakaj že ne?
Kaj se pa ti usajaš? saj je lepo babica napisala, da je morala punca vse nositi v šolo, da je bilo vse potrebno!
Zdej, dopuščam možnost, da je res punčka “preveč” skrbna in da nosi vse živo s sabo, čeprav ji ne bi blo treba. Ko pa malo pomislim je pa tko: ko sem bila jaz majhna so bile samo “navadne” torbe, ni bilo takih tipitopi torb, sedaj obstajajo tudi raznorazni vozički v obliki torb, ki jih otroci vlečejo in si s tem olajšajo težo torb. Po drugi strani veliko staršev vozi otroke do vhoda v šolo do 3, 4. razreda. Naprej, veliko učiteljev vztraja, da naj imajo otroci knjige v šoli, in domov nosijo le nujne minimalne reči. Ob petkih pa odnesejo vse. Skratka, problem, ki to sploh ni.
Nenazadnje smo vsi to preživeli, zato nehajte zavijat te otroke v vatko brez potreb!
Mislim, kakšn e izjave neke učiteljice. Če si jih videla ene par, ki nosijo mepotrebne stvari, tega ne moreš trditi za vse. Naš je v 6., pa vaseskozi nosi le potrebno (še dandanes sicer skrivaj pozjam v torbo) , pa je težka ko hudir. 4krat na tesden npr. nosi tisto tadebelo knjigo za matematiko blizu 200 strani s povoščenimi mastnimi listi! Kje so še drugi učbenik, obvezni DZ in zvezki. Kakšno govorjenje!
Kot učiteljica zgoraj, tudi sama pogosto opažam, da tako tisti na nižji stopnji, kot tisti na višji, prinašajo v šolo vse možne nepotrebne zadeve v šolski torbi. In ko vidim, kako težke torbe imajo, mi na vprašanje, zakaj niso kaj pustili doma, samo skomignejo z rameni in odgovorijo, da se jim ni ljubilo sprazniti torbice. Na primer- še v petek imajo nekateri zraven stvari za predmet, ki so ga imeli npr. samo v torek.
Za kar nekaj predmetov (tudi za moje) imamo učbenike v šoli (za na mizo) in jih torej ne rabijo nositi s seboj. A jih kar naprej nosijo, kljub temu, da jih opozarjam, da jih lahko vzamejo v omari na začetku ure, na koncu pa naj jih na isto mesto pospravijo nazaj.
Tako da nismo vedno krivi samo učitelji in sistem.
Lep dan!
Pri nas – v tretjem razredu, ej, še v petem razredu se VSE domače naloge naredijo v podaljšanem bivanju. Otroc imajo svoje predalčke, tam pustijo VSE. Domov prinese le tisto, kar rabi za učenje. In koliko se je pa treba učit v tretjem razredu za naslednji dan………..? Mogoče v petek kaj več, za učenje čez vikend.
Torej, dam prav učiteljicam. Mogoče starši (in babice) premalo veste o vsem skupaj. Mi smo te teme obdelali jasno in glasno in enotno na roditeljskem in tako drži.
No, tole je govorjenje malo na pamet. Če so zdravstvena (!) priporočila 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} teže otroka, mi, prosim, pokažite, kako naj otroka primerno opremim za recimo samo štiri ure pouka, kjer potrebuje torbo, puščico, copate, vsaj 4 zvezke (ponavadi A4 format) in vsaj 4 delovne zvezke (prav tako A4 format). Kako naj to spravim v dva, dva in pol kilograma? Ne gre, pa če se postavim na glavo. Zato pravim, da je potreben temeljit razmislek glede tega, kaj otroci res potrebujejo in česa ne – določanje stvari, ki so potrebne pri pouku je pa izključno na strani šole. Šola si izmisli potrebne učbenike in delovne zvezke, ne starši. Morda bi pa lahko kdo razmislil o delovnem zvezku, ki je razdeljen na posamezne liste, ki so vpeti recio v fascikel, ki ga ima otrok v šoli, domov pa nosi samo tisto, kar potrebuje za dnevno domačo nalogo. Tega pa ni. Zakaj že ne?[/quote]
To bo pa nemogoče, ker že teža prazne torbe presega 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} otrokove teže.
Kupite mu lahko torbo, v katero bo spravil samot isto, kar potrebuje v šoli in bo OK.
Ne pišite o ergonomskih hrbtiščih in otropedskih torbah, ker veliko učiteljev dobi pikice samo ob pogledu ta te novodobne t(v)orbe!
To je samo modna muha, ravno tako kot torbe na koleščkih, ki ropotajo po šolskih stopniščih. Ko bio vi vedeli kaj otroci počnejo s temi torbami …………….
Poleg otrokovega urnika in šolske torbe, vam priporočam še malo zdrave pameti v roke!
Ne nasedajte modnim muham in ne nasedajte otrokom, ko pravijo, kaj vse morajo nositi v šolo.
Vprašajte raje njihove razrednike in učitelje! Bo bolj resničen podatek!
Jaz sama hodim v 6 razred.Imam zelo težko torbo.Navedem primer za četrtek:
Mat-200strani debel učbenik in velik zvezek
Tja-Debel učbenik in ravno tak dz ter dva manjša zvezka
Slo-dz ter manjši zvezek ali berilo (debelo!) ter velik zvezek
Švz-Majica,Supergi,Hlače
Gos-Učbenik,dz in zvezek
Gos
Plus:
Peresnica, sok za po športni vzgoji, copati, mapa,beležka, publikacija i n ostale določene stvari za določen datum (plakati, izdelki, domače branje v drugem zvezku…)
Pa rečte da nosim kaj kar ni potrebno.Ne ravno da me hrbet oz. križ boli ni pa ravno prijetno to težko torbo nosit, ane?? Prosim ne pametujte da nosimo nepotrebne stvari.Raje poglejte koliko stvari potrebujemo.