Preveč knjig – kako urediti, kaj izločiti?
Tema je namenjena tistim, ki imate tudi na kupe knjig doma, da napišete kako idejo kako in kaj.
V glavnem: imam na stotine knjig. Sicer ne romanov, apmak razne priročnike, opise za izlete, enciklopedije, … vsega tega je preveč oz imam premalo prostora. Če prostor ne bi bil problem… ker pa je, moram narediti malce selekcije.
Pri selitvi se je izkazalo, da je prava muka seliti na stotine knjig in ja, da vzamejo ogromno, ogromno prostora.
Tisti, ki imate tudi veliko knjig. Se lotite kdaj selekcije in izločite kake knjige?
Jaz sem že probala s prodajo. Ne gre. Izjema so bile knjige 5 prijateljev, te so šle takoj. Ostalo pa, kar sem probala pa ne gre.
Naredite kaj selekcije, izločite knjige? Kam z njimi?
Kako imate urejene knjižne omare, kako naredite red, da sploh kaj najdete? Imate kake sezname knjig na računalniku?
Jaz jih skušam zlagati po tematikah, recimo: knjige o Sloveniiji skupaj, psihološke priročnike skupaj, jezikovne priročnike skupaj…
Prvo vprašanje je, če samo imaš kupe knjig ali tudi redno bereš vse te knjige? Ker večina ljudi ima neke enciklopedije, razne priročnike in podobno, ampak, ko jih nekaj zanima, odtipkajo v google, knjige pa nedotaknjene ždijo na njihovih policah in nabirajo prah…
Torej, izloči knjige, ki jih nikoli ne vzameš iz police, tiste za katere se ne spomniš, kdaj si jih nazadnje prelistala, tiste, ki imajo zastarelo vsebino (recimo kakšen 20 let star atlas, v katerem so povsem zastareli zemljevidi), tiste, ki se vsebinsko podvajajo, ker nima smisla imet dveh ali več knjig z zelo podobno ali enako vsebino…
Obdrži take, ki jih pogosto vzameš v roke, tiste, ki imajo morda sentimentalno vrednost zate (darila, knjige z osebnim posvetilom), tiste, ki jih dejansko uporabiš, ko iščeš določene informacije. To je to.
Kam dati rabljene knjige? Pri nas jih sprejmejo v knjižnici, tudi kakšen antikvariat bi jih verjetno vzel, mogoče vprašate v domu za ostarele, če bi imeli kakšno… Jaz sem jih pred leti peljala v knjižnico. Kakšnih 50 knjig je bilo in so jih z veseljem vzeli.
Ja, saj to je problem. Ene knjige so pogosto v rabi: recimo izleti po Sloveniji. Pa angleščino se učim in so tudi te knjige v uporabi.
Ampak nekatere so pa zastarele, druge so redko v uporabi.
Ne bi pa jih kar stran vrgla. Niti si ne bi delala stroškov z njimi. Recimo, da jih sedaj nekomu dostavljam, mu jih šenkam… ne vem no. Potem imam še stroške.
domača knjižnica, 23.04.2025 ob 08:32
Tema je namenjena tistim, ki imate tudi na kupe knjig doma, da napišete kako idejo kako in kaj.
V glavnem: imam na stotine knjig. Sicer ne romanov, apmak razne priročnike, opise za izlete, enciklopedije, … vsega tega je preveč oz imam premalo prostora. Če prostor ne bi bil problem… ker pa je, moram narediti malce selekcije.
Pri selitvi se je izkazalo, da je prava muka seliti na stotine knjig in ja, da vzamejo ogromno, ogromno prostora.
Tisti, ki imate tudi veliko knjig. Se lotite kdaj selekcije in izločite kake knjige?
Jaz sem že probala s prodajo. Ne gre. Izjema so bile knjige 5 prijateljev, te so šle takoj. Ostalo pa, kar sem probala pa ne gre.
Naredite kaj selekcije, izločite knjige? Kam z njimi?
Kako imate urejene knjižne omare, kako naredite red, da sploh kaj najdete? Imate kake sezname knjig na računalniku?
Jaz jih skušam zlagati po tematikah, recimo: knjige o Sloveniiji skupaj, psihološke priročnike skupaj, jezikovne priročnike skupaj…
Kaj pa če bi se do Ljubljane zapeljala in pripeljala knjige? Zbirna mesta za knjige so izredno priljubljena.
Pač kake jezikovne priročnike daj stran, posebej take ki so verjetno že zastareli.
Obdrži enciklopedije, sploh starejše, tiste z fotografijami na nivoju. In tiste, ki so na nivoju.
Priročnike psiholiške obdrži le tiste, ki so obširni in, ki temeljijo na resni psihologiji.
Priročnike za izlete, daj stran. Oziroma izberi tri ali štiri, ki bi ti še koristili.
A stroške si naj delam? Ne, ne bom se vozila v LJ in si delala stroške.
Ne, priročnikov za izlete pa niti pod razno ne bom dala stran. To so knjige, ki so najbolj pogosto v mojih rokah. Sem že zgoraj napisala.
Jezikovne priročnike pa imam ravno v obdelavi. Se učim angleško (privlekla na dan na kupe starih vadnic, učbenikov iz SŠ in faksa), nemško in italijansko (za to dvoje sem kupila nove reči). Bom pa to dala res stran, ko bo nemščina, ang na nivoju c1 in italijanščina na b1.
Psihološki priročniki pa bodo šli večinoma stran. Na Bolho in upam, da bo kaj odziva.
domača knjižnica, 23.04.2025 ob 13:41
A stroške si naj delam? Ne, ne bom se vozila v LJ in si delala stroške.
Ne, priročnikov za izlete pa niti pod razno ne bom dala stran. To so knjige, ki so najbolj pogosto v mojih rokah. Sem že zgoraj napisala.
Jezikovne priročnike pa imam ravno v obdelavi. Se učim angleško (privlekla na dan na kupe starih vadnic, učbenikov iz SŠ in faksa), nemško in italijansko (za to dvoje sem kupila nove reči). Bom pa to dala res stran, ko bo nemščina, ang na nivoju c1 in italijanščina na b1.
Psihološki priročniki pa bodo šli večinoma stran. Na Bolho in upam, da bo kaj odziva.
No, saj si si že sama odgovorila, kaj še pričakuješ od nas? Šenkala jih ne bi, pet korakov ne bi naredila, stran jih ne bi vrgla. Torej; kopiči jih še naprej in basta.
Še ena z avtomatom, 23.04.2025 ob 11:26
romane, leposlovje lahko oddaš v dso, bolnice (nekatere imajo urjene knjižne police, vzame kdorkoli, ki tam je…)
enciklopedije, priročnike – daš oglas, če kdo želi. praviloma nihče. znanost, dognanja so šla naprej. mladi pa ne brskajo po tem niti za seminarske, podatke iščejo na netu
Podpišem pod vse.
Ti resno misliš, da bo nekdo kupil po možnosti zastarele priročnike? Mogoče obstaja kakšen zbiratelj, ampak dvomim… Sprijazni se, da profita z nekimi starimi knjigami, ki niso ravno kakšna posebna prva izdaja ali vsaj leposlovje, ne bo. Če se ti zdi prevelik strošek poklicat v lokalno knjižnico in se zmenit, da pripelješ knjige, jih imej še dalje doma.
Aja, na fb je več skupin, kjer prodajajo knjige pa Bolho imaš. Probaš. če bo kaj šlo v promet. Samo upoštevaj, če ti daš gor knjigo za 1 evrov, se ljudem ne splača, ker je pač poštnina za plačat.
Zdaj, če kdo kupi 10 knjig, potem se mu splača, posamezne pač ne.
Probaj, drugače pa kontejner za star papir. Večina bo pristala v starem papirju. To, kar ti naštevajo, ni uporabno. Knjižnice pa kaj vem kdo še, ne jemljejo stare krame.
Nič, bom morala narediti selekcijo. Bom pač pofotkala, napisala seznam in poskušala na Bolhi, FB kaj v promet spraviti. Sem pa malce v dvomih. Sem že nekaj malega probala pa ni bilo odziva.
V naši knjižnici tudi ne jemljejo. Knjigobežnic nimamo nikjer v bližini.
Je pa težko narediti selekcijo. Imam, recimo eno zbirko, Države sveta. Nekoč veliko uporabljala, zdaj so zastarele, 30+ let, a imajo nostalgično vrednost. Ne vem kaj bi z njimi. Ne morem jih vreči stran, kupil ne bo nihče Jih pa ne uporabljam več. Pa še veliko takih imam.
Jz sm na podstrehi že izgotovil skladišče št.1 in iz starih omar naredil regale, na katerih so poleg ostale šiptarije tudi knjige. Zložil sem jih na približno po žanrih; Miki Mustre skupaj, Kondorje skuaj, Galebe skupaj, Kriminalke skupaj, itd., tako, da tud otroc dost hitr najdejo, če jim kaj prov pride za domače branje…
Prvo kot prvo se knjige v Sloveniji zelo malo berejo in uporabljajo. Starih knjig, kot so enciklopedije, priročniki je bilo natisnjenih veliko izvodov in jih ima večinoma vsaka družina doma. Če hočeš kaj zaslužit s knjigami, pozabi. Poleg tega je v Sloveniji ogromno Neslovencev, ki jih knjige v slovenskem jeziku ne zanimajo, ali pa jih ne zanimajo knjige na splošno. Ti bi rada zaslužila. Še z novimi knjigami se ne zasluži, ne pa s starimi. Se boš načakala.