Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Preveč počitnic

Preveč počitnic

Odgovor na objavo uporabnika
Prevec, 06.01.2025 ob 09:40

Počitnice naj bodo, saj učenci potrebujejo odklop. Se pa strinjam, da bi moralo biti organizirano varstvo, različne dejavnosti v okviru šole za učence, ki nimajo varstva doma in so prepuščeni sami sebi. Mogoče dejavnosti pod okriljem učiteljev, razni bralni krožki, gibalni krožki, mogoče učna snov skozi igro…. V okviru šole, v okolju, ki je učencu domače in s sošolci, ki jih pozna.

V letošnjem šolskem letu bodo učitelji imeli dela proste dni- to so samo delovni dnevi:

3 dni jesenske počitnice

4 dni novoletne

5 dni zimske

3 dni prvomjske

in 46 dni poletnih počitnic.

Bi si upala rečti, da ima izredno malo ljudi 61 popolnoma prostih dni dopusta na leto.

Dvomim, da ta manjko ur prinesejo notri zato bi bilo kar dobrodošlo, da se jih porabi za poletne dejavnosti, s tem bi opravili svojo delovno obveznost za katero so plačni za polni delovni čas. Še takrat, ko so v službi, zaključijo z delom ob 13h.

Ni fer do staršev, ki nimjo varstva, ki nimajo denarja za neke krožke, ki hodijo v službo in se vračajo po 16 uri domov in seveda nimajo toliko dopusta ( v povprečju ga ima delavec od 26 do največ 35 dni na leto).

Vi kar seštevajte proste dni učiteljev. Zelo malo manjka, ko učiteljev ne bo več. No, saj jih že sedaj iščejo z lučjo, pa brez uspeha. Se na razpise, ki se ponavljajo ne javi NOBEDEN.

Ob takih super duper pogojih- dopusta na odmet, fenomenalna plača in vsak dan ob 12h doma ( takele tule gor beremo), bi se moral folk tepsti za odlična delovna mesta. Pa ni nobenega, ki bi ga zanimala ta super služba…

Nisem učiteljica, sem pa srečna, da so moji trije otroci šolanje dali čez… ker tole, kar berem tu gor. Vi niste normalni, majkemi, da otrokom ne privoščite počitnic.

Avtorica ne bi smela biti mama. Ker ne ve, kakšne so njene osnovne dolžnosti glede vzgoje otrok.

ni res, 06.01.2025 ob 14:46

hahaha388, 06.01.2025 ob 14:14

Ja, takšno dolgo praznovanje je možno samo pri nas potem se pa čudimo, kaksen je naš BDP. Kontejnerji polni hrane, ljudje pa jočejo, da so lačni. V sosednji Italiji so imeli prost samo Božič, sv. Štefan in 1. januar, trgovine so odprte tudi ob nedeljah.

V Italiji so danes doma.

In kaj potem? To je še vedno le 4 dni praznikov

hahaha388, 06.01.2025 ob 15:09

In kaj potem? To je še vedno le 4 dni praznikov

Točno toliko kot pri nas.

Pa vi veste, da imajo zdravniki tudi ogromno dopusta? Kadarkoli, ne samo med šolskimi počitnicami. Da ne omenjam, da imajo tako visoke plače, da se brez problema lahko odzaposlijo in delajo samo 4 dni na teden. In ni jih malo takih.

Učitelji bi morali imeti benificirano delovno dobo glede na to s kakšnimi pacienti imajo opravka. Potem pa še z njihovimi otroki, ki so vzgojno zanemarjeni vsi od prvega do zadnjega.

in kaj zdaj, 06.01.2025 ob 14:53

Vi kar seštevajte proste dni učiteljev. Zelo malo manjka, ko učiteljev ne bo več. No, saj jih že sedaj iščejo z lučjo, pa brez uspeha. Se na razpise, ki se ponavljajo ne javi NOBEDEN.

Ob takih super duper pogojih- dopusta na odmet, fenomenalna plača in vsak dan ob 12h doma ( takele tule gor beremo), bi se moral folk tepsti za odlična delovna mesta. Pa ni nobenega, ki bi ga zanimala ta super služba…

Nisem učiteljica, sem pa srečna, da so moji trije otroci šolanje dali čez… ker tole, kar berem tu gor. Vi niste normalni, majkemi, da otrokom ne privoščite počitnic.

Avtorica ne bi smela biti mama. Ker ne ve, kakšne so njene osnovne dolžnosti glede vzgoje otrok.

Revčki, na 7 tednov teden ali več počitnic.

ni res, 06.01.2025 ob 15:12

Točno toliko kot pri nas.

Ne govorimo o številu prazničnih dni ampak o številu prostih dni. Obstaja dopust oziroma premostitev med prazniki, a dejstvo, da veliko služb ni funkcioniralo, je pa to možno samo pri nas pa v kakšni banana republiki.

Anonimno312, 06.01.2025 ob 09:37

jeannie, 06.01.2025 ob 09:28

Stara forumašica, 06.01.2025 ob 08:45

Zdaj imajo zimske počitnice en teden, včasih smo imeli dva, nekaj časa celo tri tedne.

Pa s poukom smo zaključili sredi junija, ne tik pred koncem.

kdaj si pa ti hodila v šolo? v osnovno šolo sem začela hoditi l.1997 pa smo imeli lepo 1 teden zimskih počitnic, pouk se je pa vedno zaključil 24.6.

Ima prav, mi ki smo bili še pionirčkom, smo imeli  zimske počitnice takrat še dva tedna in tudi šola je bila nekaj drugega, osnovna šola – osnovni predmeti, osnovno znanje…  Učbenik in zvezki .. ne pa kup nepotrebne navlake, nepotrebnih predmetov

To je res, ni bilo krompirjevih, bile so pa 14dnevne zimske in OŠ je bila dejansko osnovna, danes pa ima večina srenjih šol lažji kurikulum kot 8 in 9razred OŠ.

Po eni strani en kup pritožb, kako grozno so otroci vodeni, samo ponavljajo naučeno, ne znajo razmišljati, povezovati … Po drugi strani pa, ko imajo končno čas za kreativnost, razmišljanje, prosto igro (kar počitnice sigurno so) pa spet ni ok.

Razumem starše prve triade OŠ, da jim je počitnic preveč. Vse ostalo pa… Med počitnicami je res čas za samostojno igro s sovrstniki brez usmerjanja; za dolgčas iz katerega se rodi milijon idej, za ustvarjanje, za branje, za šport, za peko, kuho oz. domača opravila. Pustite otrokom/mladini malce svobode.

Gimnazijec, ki mu je najljubša oblika druženja s sošolci sedenje v šolskih klopeh in po praznikih zato ki maj čaka šolo??? No, tega pač ne razumem.

Kaj pa poleg vseh počitnic, še teden dni, ki si ga otroci lahko vzamejo s starši kadar koli med šolskim letom?

Revčki, 06.01.2025 ob 15:23

Revčki, na 7 tednov teden ali več počitnic.

Drugega kot samo št. dni prostega nisi bilo sposobno prebrati. Bravo!!

Saj drugačno stanje ne more biti😴

Pač…sistem je preveč vezan na šolske počitnice, takrat vse zamre, delajo kolektivce, storitve kar zaprejo,  pisarne- inštituti,  zavodi- razen nujnih dežurnih služb…skratka- zdaj je bilo dvanajst dni vse mrtvo…kaj to pomeni za gospodarstvo, za inflacijo in celotni delokrog…In zakaj v ostalih državah bolj delovno ažurni…Tu je pa ta fama – ker večina ima šoloobvezne otroke , vzamejo ven še vrtčevske in morajo na dopust, spet februarja in tak dalje…Izgleda, da nihče več ne dela…-šola diktira delovni tempo . Včasih so se otroci znali zamotiti sami, starši so normalno delali naprej- danes vse utihne- ker moraš zabavati otroke…

Anonimno 2212, 06.01.2025 ob 17:53

Pač…sistem je preveč vezan na šolske počitnice, takrat vse zamre, delajo kolektivce, storitve kar zaprejo,  pisarne- inštituti,  zavodi- razen nujnih dežurnih služb…skratka- zdaj je bilo dvanajst dni vse mrtvo…kaj to pomeni za gospodarstvo, za inflacijo in celotni delokrog…In zakaj v ostalih državah bolj delovno ažurni…Tu je pa ta fama – ker večina ima šoloobvezne otroke , vzamejo ven še vrtčevske in morajo na dopust, spet februarja in tak dalje…Izgleda, da nihče več ne dela…-šola diktira delovni tempo . Včasih so se otroci znali zamotiti sami, starši so normalno delali naprej- danes vse utihne- ker moraš zabavati otroke…

Točno tako!

Če povzamem: Premalo počitnic, preveč počitnic. Premalo praznikov, preveč praznikov. Ubogo gospodarstvo bo crknilo zaradi praznikov. Ljudje pa travmirate ko ne morete v trgovino kadar vam to v glavo pade. Ubožčki gimnazijci pogrešajo svoje prijateljčle iz šole. Drugi ste se cele dneve učili z  otročki da bi nadoknadili snov, ki so jo otroci zamudili ker so si učitelji za praznik vzeli frej.

Če bi pa vprašali svoje otroke kaj si mislijo, bi vam pa povedali isto kar bi vi rekli ko ste še hodili v šolo: Najboljši dnevi šole so takrat ko so počitnice.

itak, počitnice so najboljši del šolanja.. bile so v naših časih in so tudi v današnjih.

Vcasih so 6 mesecev delali 6 mesecev pa bili v šoli kar se mi zdi edino prav da se spoznajo tudi v praksi z poklicem za katerega se šolajo…danes pa itak samo fon pa fraj pa alko itd…v glavnem katastrofa

počitnice so na dva meseca en teden počitnic, ker je menda to najbolj optimalno za otroke, da niso preobremenjeni

včasih so bile zimske počitnice 2 tedna, pa 29. november je bil dva dni praznika, pa se je še tisto malo raztegnilo, novo leto dva dni praznika, pa se je malo raztegnilo, prvi maj in 27. april sta se pokombinirala in raztegnila tako, da je bilo več kot 10 dni počitnic in tako dalje. zdaj je pač teden oktobra, teden decembra, teden februarja in teden aprila.

tebi gre čas hitro, ker si stara, ampak otrokom se dva meseca vlečeta tako, kot tebi pol leta.

hahaha388, 06.01.2025 ob 15:28

Ne govorimo o številu prazničnih dni ampak o številu prostih dni. Obstaja dopust oziroma premostitev med prazniki, a dejstvo, da veliko služb ni funkcioniralo, je pa to možno samo pri nas pa v kakšni banana republiki.

v avstriji in nemčiji so nehali delat 22 decembra in spet začeli 7. januarja. nehajte bluzit o tem, kako so kapitalistične utopije kot so amerika, kjer bi morali non stop delat, brez možnosti za prosti dan ob praznikih prava pot za ljudi.

oziroma – delaj non stop, kdo ti brani? odpri firmo, odpri trgovino, pa delaj. lastniki trgovin lahko delajo tudi ob nedeljah in praznikih.

Če imas butastega otroka, si pac kriva sama.

Očitno je po kom je podedoval te gene.

Se vidi, da nimate pojma kako poteka delo učitelja. Vse dni, ko sem doma, pa nimam dovolj dopusta, moram prinesti noter. Tako sem imela lani nekaj čez 200 ur “minusa”.

V doprinos štejejo ure, ko sem na izobraževanju v soboto (čez teden šteje pod redno delo), prireditve, ki jih imamo v sodelovanju s krajem čez vikend ali popoldne po 15.uri (sem ne štejejo tiste, ki so v okviru šole, te so pod redno delo). Potem celih 15 ur doprinesem s 5 dnevi šole v naravi (zato, da sem z učenci 24 ur na dan dobim poleg tega “velikega” doprinosa še cca, 120 evrov za nadure, in ja je 24 ur na dan, ker mi tudi ob treh ponoči trkajo na vrata, da ne morejo spat). Ure dobivamo še na veliko podobnih ekstra ur, ki jih nihče ne vidi.

Res je prednost, da če imaš nekaj nujnega, lahko odideš po končanem pouku, vendar pa je to zelo redko. In vsak vidi samo to. Nihče pa ne vidi ur, ki jih na primer naredim z otrokom, ki mu ne gre, pa ga starši pustijo na cedilu in se zanj ne brigajo (odveč jim je celo reči, naj naredi nalogo, ne da jo delajo z njim). Jaz sem tista, ki sedi ob njem, da skupaj delava in da vidi, da ni vsem odraslim odveč, da ima vsaj možnost izdelati razred. Za to velikokrat ne dobim niti hvala lepa, čeprav sem tam samo z dobro voljo, ker imam tistih dvesto plus minusa že pokritih.

Pa ko ti otrok ob 10ih zvečer pošlje sporočilo, da mu je zelo hudo, pa nima nikogar s komer bi se pogovoril…

To so stvari, ki jih še vedno delamo iz srca, za otroke in ki so očem nevidne. Mogoče bi se, preden kritizirate, malo ugriznil v jezik, ne bi škodilo – mogoče bi tako več srčnih učiteljic ostalo, namesto da odhajajo iz šole…

Pa še to. Vsako leto naša šola ponudi možnost organiziranega počitniškega varstva, vendar se le redko prijavi dovolj otrok za izvedbo (ponavadi le dva ali trije) in to na šoli s skoraj 800 učenci.

Daj ne nabijaj, ucenec ti posilja zvecer sms-e. Pa kaj se.

Ce ne bi imela med znanci kar nekaj uciteljev, bi ti mogoce se celo verjela.

Nikoli niso bile zimske 3 tedne, dva pa ja. Samo ni bilo oktobrskih pa toliko novoletnih ipd. Meni se jih tudi zdi preveč  za starše manjših otrok je kar problem . Pa tudi kar veliko nalig in obveznosti imajo, vsaj ponekod, med počitnicami. To potem niso pičitnice, ane? Jaz se ne spomnim, da bi se morala kdaj kaj učiti mef svojimi.

New Report

Close