Preventivni zdravniški pregled
Ne vem, če sem za svoje vprašanje izbrala pravi forum, a ne dvomim, da mi boste znali povedati kje najdem odgovor na moje vprašanje.
Ker imam diagnozo neozdravljive bolezni me zanima, če zdravnik kamor sem napotena na pregled pred nastopom delovnega razmerja, lahko delodajalcu poda mojo diagnozo?
Hvala za odgovor, LP.
Mislim, da ne. Kolikor vem, delodajalec lahko zve samo JE/NI sposoben za določeno delo, oziroma ali delavec izpolnjuje tiste pogoje, ki so potrebni za opravljanje določenega dela (npr. dober vid, sluh, ravnotežje ipd.) Nikakor pa zdravnik ne sme delodajalcu sporočati kakršnihkoli podrobnosti, še posebno ne, če nimajo nobene zveze s trenutno zmožnostjo za opravljanje določenega dela. Poskusite se pozanimati še neposredno v ordinaciji kakšne medicine dela in povprašajte, kakšne vrste podatke posredujejo delodajalcem.
Lep pozdrav,
Katarina
Nisem sicer pravnik, ampak vem, da so zdravniki zavezani k poklicni molčečnosti. To pomeni, da ne smejo NIKOMUR izdati vašega zdravstvenega stanja, niti neozdravljivih bolezni, tudi vašemu najbljižjemu sorodniku ne, kaj šele delodajalcu.
Druga stvar pa je etika medicinskega osebja. Žal sem že prevečkrat slišala za primere, ko so zdravniki in sestre privat klepetali o zdravstvenem stanju pacientov. Sama sem bila dvakrat priča, ko so se pred MENOJ (pacientko) pogovarjale o tem in tem človeku in njegovih težavah.
Iskra – če te je strah, da bi se za tvojo bolezen izvedelo, prosi osebnega zdravnika, naj iz tvoje kartoteke začasno odstrani vse izvide, iz katerih bi lahko o tvoji bolezni sklepali. Pozanimaj se, katere preglede boš morala na preventivnem pregledu opraviti. Ponavadi naredijo res osnovne preglede krvi, EKG, pregled pljuč, vida, sluha. Skratka nič hudo poglobljenega. Prosi svojega izbranega zdravnika za pojasnilo, zaupaj mu svoje strahove. Verjetno ti bo on znal najbolje svetovati, kako ohraniti svojo bolezen v tajnosti.
Forum je zaprt za komentiranje.