Preverjanje bolniške nad 30 dni – JU
Pozdrav,
zanima me ali mora delodajalec tudi v primeru, ko je delavec (javni uslužbenec) le tega obvestiti pred samim nadzorom bolniške, če je ta že več kot 30 dni na bolniški? Ali ga potem pred tem obvesti komisija ZZZS? Ta del mi nekako ni jasen? Kako se sploh preverja JU na bolniški nad 30 dni?
Hvala
Ko gre za preverjanje bolniške iz strani delodajalca, mu nalaga ZJU, da delovca obvesti o sumu kršitve, za nad 30 dni izvaja nadzor ZZZS. Če se ne strinjate z odločitvijo ZZZS, imate možnost pravnega pouka, hkrati pa možnost obvestiti njih, da obstaja sum. Nadzornik iz ZZZS se lahko prikaže ne glede na uro dneva. Če se npr. ugotovijo nepravilnosti, oseba ne dobi nadomestila, posledično pa takemu sledi odpoved, če mu bolniška ne bo priznana.
Ne rabite pa tudi čakati, da šele komisija odloča, lahko podate tudi na ZZZS že sami zahtevo za presojo ocene osebnega zdravnika že pred potekom 30 dni, če se ne strinjate niti s tem, da bi vaš delovec moral biti sploh kakšen dan na bolniški.
Malo dvomim, da ste delodajalec (glede postavljenih vprašanj), zato morda povprašajte osebo, ali gre lahko na Šmarno goro ali ne in če morda lahko štiha doma po vrtu ali gre lahko morda le po kilo kruha v trgovino. Seveda, Bahamov nihče ne bo dovolil, ker je tu pri nas kaj drugačno ozračje, vezano pa tudi na pravila.
Pozdrav ponovno.
Hvala za odgovor. Ne, nisem delodajalec. Delam v JU in me samo zanima…čisto slučajno sem o tem razmišljala (ker delam na tem področju…pa nič, da bi koga preverjala…samo in zgolj zanimivo se mi zdi)…
Iz vašega odgovora še vedno ne razberem ali se lahko sploh JU preverja nad 30 dni? saj konec koncev piše v zakonu, da mora biti prej obveščen .s strani delodajalca…Torej, če je na bolniški nad 30 dni, mora ZZZS najprej obvestiti delodajalca, da ga bo preverjal in zaproti delodajalca, da naj o tem obvesti JU, ki je na bolniški? tako bi si jaz razlagala zakon…vem pa ne kako je s tem dejansko…me res zanima ali se sploh oz ali je kdo kdaj koga v JU sploh že preverjal (nad 30 dni seveda)…najbrž ne?
bi me pa zanimal odgovor…
lep dan
Da ne bom malo razočarana, ker so odgovori na dlani iz več možnih zornih kotov. Eno določa npr. ZJU, drugo določa pa ZZZS. In tako naprej. Tudi pri vašem delu vas ne zavezuje samo ena pravna podlaga.
Potem pa človek ostane v dvomih, ko še kaj prebere, kako se je kdo iz ZJU odločil, pa če ga ne veže na to le ZJU. In potem pademo vsi v nek fokus, da je temu tako. In se še po riti praskamo.
Se mi ne da razlagati. Ker osnov ne preberete, vsaj.
Forum je zaprt za komentiranje.