Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute prezadolženost

prezadolženost

Z možem sva v finančnih težavah, zato vas prosim za mnenje oziroma za kakšen koristen nasvet.

Najin mesečni dohodek je približno neto 600.000,00 SIT mesečno, od tega imava
– hipotekarni kredit za stanovanje 40m2 – vsak po 70.000 (kredit za deset let, ki se izteče čez tri leta)
– nenamenski kredit za opremo stanovanje – vsak po 40.000 (kredit za šest let, ki se izteče čez tri leta in pol)
– preživnino ki jo plačuje mož – 50.000
– vrtec za dva otroka – 120.000 (jasli za dvojčka)
– fond polici za otroka pri Slovenici – 15.000
– najino življenjsko zavarovanje pri Merkurju – 20.000
– s preostankom plačujeva ostale račune, hrano, obleko, stroške in vzdrževanje dveh avtomobilov (eden srednjega razreda, eden vreden manj kot mesečni obrok za vrtec), ki ju nujno potrebujeva zaradi lokacije stanovanja.

Ker nam mesečno ostane premalo za preživetje, razmišljava o ukinitvi fond polic za otroka, česar se izogibava zaradi tega, ker se bojiva, da čez leta ne bova imela kaj dati otrokoma ali ukinitvi življenjskih zavarovanj, ki ju plačujeva že šest let in se nama zdi tudi neka garancija že zaradi najinih let – 35 in 45 let.

Živimo v majhnem stanovanju, ki ga imamo namen zamenjati za večjega, seveda po odplačilu tega kredita in najemu novega.

Računica se nam je izšla dokler nista šla dvojčka v vrtec, zdaj pa enostavna zmanjka denarja.

Kaj nam svetujete?

LP Mija

Pozdravljeni!

Edino, kar lahko spreminjate so zavarovalne police, vse ostalo je fiksno.

Morda se sliši grdo, vendar če vam zmanjkuje denarja za življenje, vse zavarovalne police začasno kapitalizirajte. To pomeni zavarovanje brez plačevanja premije. S tem se polica ne prekine in kar je že vplačano se bo obrestovalo.

Vrtec je pa izredno drag. Morda najdete kako cenejšo varianto, npr. vajini starši.

Svetujem, da počakate dobre tri leta, da kredite odplačate, nato pa vzamete dolgoročni kredit za večje stanovanje, ki bo za dovolj dolgo dobo, da ne bo obrok previsok. Zraven obvezno svetujem še naložbeno varčevanje za vas in za otroke.

Lahko pa to naredite že sedaj, s tem, da poplačate sedanje kredite z novimi, ki bodo daljši. V tem primeru bo kredita toliko manj.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Vidim, da imate stanovanjski kredit z odplačilno dobo 10 let.
Ste mogoče razmišljali, da bi z novim kreditom, ki bi bil na daljšo dobo refinancirali oba obstoječega kredita in si tako znižali mesečni strošek za
odplačilo kreditov? Torej, najeli bi novi kredit in poplačali oba obstoječa.
Tako bi imeli novo, nižjo anuiteto.

mija2,

kje imata stanovanje oz. koliko je vredno? 40 m je verjetno enosobno stanovanje, je že kar gužva, kajne.

Ali imata še kakšno drugo premoženje, za denar je jasno, da ga nimata.

Kaj pomeni ˝fond polici za otroka˝, da sta vidva zavarovana ali kaj? Ali je znesek premij za oba otroka ali vsakega, in za vsakega od vaju ali za oba?

Glede na to, da sta otroka v jaslih, sta polici sklenjeni v bližnji preteklosti in ker plačujeta mesečne premije, to skupaj pomeni, da prekinitev pogodbe pred tremi leti zavarovalne dobe povzroči finančno izgubo vseh vplačanih premij, kar se mi zdi škoda, da bi se zgodilo. Z vajino polico je drugače, lahko jo kapitalizirata.

Mislim, da vas 15-35 jurjev ne reši iz finančnih zagat, ali pač, in da je problem v 220ih iz naslova kreditov. Sicer je pred vama res še razmeroma kratek čas, ˝samo˝3,5 let, ampak to je tako dolgo, če ti kuzla skače v …
pa tudi stanovanje bo še pred potekom tega časa 2x premajhno, če ne ponoči, pa podnevi oz. proti večeru.

Takoj začni iskati varuško, bodisi, kakor paravi Janez, bodisi najeto. Za 70-90.000 na mesec je možno najeti mlajšo upokojenko, ki bo poleg varovanja postorila še kakšno hišno opravilo. Vprašaj sodelavke-ce, enako mož, čekiraj na netu, časopisi, agencije….Tukaj je recimo 40 jurjev.

Kapitalizirajta svoji polici polici in sklenita neko opcijo za smrt in invalidnost, naj Janez priporoči, če hoče. Ampak na forumu!!!!! Tukaj je 20 jurjev.

Malce reducirajta potrošnjo, za recimo, 15-20 jurjev.

Skupaj bi to lahko zneslo npr. 70.000. Ali vam to zadošča za vam dostojno življenje, pa ne vem.

To vsekakor takoj naredi, čekiraj pa tudi ponudbo stanovanj in poglej, koliko vama manjka. Mogoče bosta še pred spomladjo v novem stanovanju in še več denarja vama bo ostalo!

Kaj pa če bi prodala stanovanje in se preselila v cenejšega? Kje pa je vajino stanovanje?

Morda se da kaj narediti, da padeta v nižji plačilni razred vrtca. Povprašajta, saj vas nič ne stane! Sicer pa lahko razmislita o kakšni drugi varjanti. Varuška, ki bi oba pazila bi bila zagotovo cenejša!

Pa bom jaz objavil. Janez mi je naredil polico za primer smrti za 100.000,00 in invalidnost prav tako. Skupna mesečna premija 22,90 EUR. Star sem 32 let – nekadilec (nekadilci imajo full popusta).

Pozdravljeni,
ne me narobe razumeti, ampak kot sem videla imata z možem skupaj plači v višini neto skoraj 600.000 sit!! Ko sem odštela vse vaše stroške je ostalo še 175.000 sit za položnice in hrano..torej npr. še 100.000 sit odštejemo za položnice in za hrano in ostalo ostane še 75.000 sit….ne vem, meni se situacija ne zdi tako krizna, da bi bilo potrebno prekiniti varčevalne police otrok…moj nasvet? ko greste po hrano razmislite, koliko kupite in predvsem kakšno hrano kupujete, jaz menim, da je bolje imeti v kleti nekaj gajb obstojnih jabolk in krompir, kot pa vedno poln hladilnik salam, pa še bolj zdravo je:)….namesto sokov skuhajte čaj z medom, je ceneje in še bolj zdravo…zmenite se na bližnji kmetiji za ugoden nakup sezonske zelenjave (če stanujete v mestu v bloku bi utegnil biti to problem)..razmislite tudi o igračah za otroke, otroci se radi igrajo s čimerkoli, zato na vašem mestu ne bi zapravljala po nepotrebnem za igrače in otroška obleka…sploh ker imate dvojčke sama včasih kupim kaj v trgovini z rabljenimi rečmi, in imajo po smešnih cenah resnično lepe obleke in obutev…in seveda varuška namesto vrtca…mislim da bi se za 80.000 sit že našla kakšna gospa, ki bi bila pripravljena čuvati otroka….nočem biti kritična, ampak vaša situacija se mi zdi v bistvu kar OK, če pomislim da je le začasna za nekaj let,
želim vam obilo uspeha, LP,Mavrica.

Ja, res je, vendar iti nazaj na manj, je vedno težko. Toda vsega se bodo privadili, saj gre načeloma le za “kratko” obdobje, ki se vsakemu zdi takrat dolgo. Bo pa potem bolj lušno…

New Report

Close