Preživnina – prednost?
Spoštovani,
pred 8 leti sem se razšla z očetom mojih dveh hčera zaradi nasilja. Od takrat ni plačal za njiju nobene preživnine. Dala sem izvršbo na njegovo nepremičnino, na kateri je danes tudi plomba s tega naslova. Nepremičnina gre naslednji teden na dražbo (ki je nisem jaz sprožila, ampak mislim, da komunala). Bivši je tretjinski lastnih stanovanja. Dobila sem obvestilo o prodaji in z obvestilom tudi vse njegove dolgove oz. plombe, ki na nepremičnini trenutno so. Te pa presegajo vrednost njegove tretjine nepremičnine. In to krepko. Zanima me samo, če je res, da je preživnina prednostna in bodo najprej poplačali njegov dolg do mene, oz. mojih otrok in potem vse ostale (za katere pa bo večinoma zmanjkalo denarja)?
Zanima me tudi, če morda veste, kako dolgo ponavadi traja od prodaje in do poplačila dolgov. Oz. kakšni so postopki. Moram jaz še kaj urediti?
Vnaprej najlepša hvala za odgovor,
K.
Spoštovani!
Če ste svojo terjatev na podlagi zakonite preživnine pravočasno prijavili, potem je prednostna.
Koliko časa bo poteklo od prodaje do poplačila dolgov pa je odvisno od vsakega primera posebej.
S spoštovanjem.
Forum je zaprt za komentiranje.