Preživnina
Star sem 23 let. Nekaj let sem bil brez statusa, nekaj malega sem bil prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Letos sem se vpisal na izobraževanje odraslih-srednjo poklicno (tudi uspešno končal), vmes(oktobra, tm nekje) sem dobil od centra za socialno delo obvestilo, da bi moral dobivati preživnino od septembra 2015, zravn obrazec za izvrzbo, ki sem ga tudi poslal. Ker je bil narobe izpolnjen, so me prejšni mesec povabili na sodišče, kjer sem ga z gospodično tudi pravilno izpolnil (sem mislil, da je bila sodnica, ampak ni bla). Očetu so po dveh dneh zablokirali račune, pritožil se je tudi nasledni dan. Fotr trdi, da jst nimam več pravice do preživnine…, ampak kokr sm drugje dojel, bi mogu met, tut če je izredno šolanje. Ali je kakšen razlog, da ne bom dobil preživnine? Oče trdi, da ni dobil nobenega obvestila, da bi mogel spet začet plačevati preživnino. Izvržba še ni pravnomočna. Zdej je še reku, dokler bo mel račun blokiran ne misl plačevat tudi bratove preživnine, kao da ne more dvign čist nč dnarja, kar ni res.. Pritožbe še nism dobil uradno. Očetov odvetnik je baje reku da se izredne študenta gleda za preživnino kao vsazga posebi,al neki tazga.
Ali je kakšen razlog, da nisem upravičen do preživnine?
Očetova pritožba, ali ima sploh kakšen pomen?
Je treba čakat, da se pritožba konča, da se izvržba nadaljuje?
Koliko časa to približno traja ta postopek? Pri pritožbah se spet zavleče?
Hvala Lp
Spoštovani!
Starši so dolžni preživljati otroka do dopolnjenega 26. leta če se redno šola. Redno šolanje ni vezano na to ali študirate redno ali izredno, temveč na to ali pravočasno/redno izpolnjujete študijske obveznosti. Če bi bili naprimer vpisani na fakulteto, vendar bi minilo dve leti odkar ste opravili zadnji izpit, ne bi mogli reči, da se redno šolate. Izpolnjenost tega pogoja sodišče ugotavlja v vsakem konkretnem primeru posebej.
Zoper izdan sklep o izvršbi lahko dolžnik vloži ugovor, da njegov dolg ne obstoji. V tem primeru se stranki napoti na pravdni postopek.
Podatka o trajanju postopka vam ne moremo dati, saj se zadeve različno dolgo obravnavajo, vendar zadeva žal najvrjetneje ne bo hitro rešena.
S spoštovanjem!
Dobil sem pritožbo. V glavnem pritožba sloni na tem, da se nisem vmes šolal in zaradi tega ni dolžan plačati preživnine. Dali ste primer za študij, je kakšna razlika za srednjo šolo? Redno šolanje, to se gleda na šolsko leto, ali kako, ne najdem jasnega odgovora nekje. Ali ko enkrat prekineš šolanje(brez vpisa) po 18 letu, nisi več redni učenec? Hvala
Spoštovani!
Do preživnine niste upravičeni za vmesno obdobje v katerem se niste šolali. Odkar se ponovno šolate in redno izpolnjujete obveznosti, lahko ponovno uveljavljate preživnino.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.