Prezračevalni sistem v stanovanju
Katja1999, 06.01.2023 ob 11:17
Pozdravljeni.
Vprašanje za tiste, ki imate to v stanovanju. Ali imate to vklopljeno ves čas ali samo del dneva? Na minimum ali maksimum? Ali morda regulirate glede na podatek, koliko je vlage v stanovanju?
Imamo 24 ur vklopljeno. Sem in tja cez dan na visji stopnji, ponoci na minimumu.
Za prezracevalni sistem smo se odlocili, ker smo imeli plesen kljub zracenju in ogrevanju. Se pa pri nas ne da narediti prepiha, saj imamo vsa okna na isti strani stanovanja.
imam vklopljeno 24 ur, ponoči na minimum zaradi hrupa, podnevi na ful. Poraba elektrike je zelo majhna 15 vatov na uro. Odkar imam to sploh ne odpiram okna. Je pa res, da imam tudi v kopalnici ventilator ki ves čas vleče zrak samo ve. v ostalih prostorih pa malo not- malo ven…na vseh vrati v stanovanju mora biti spodaj cca. 5 mm špranja, da zrak lahko kroži. V kuhinji imam moćno napo, ki ima 3 stopnje, tako da kadar šiba praženje čebule ni težav. Pozimi tto prezračevanje ne hladi zraka v prostoru, ker ima zračnik keramični izmenjevalec, ki pri izhodu zraka greje keramiko, pri vstopu hladnega zraka pa greje mrzel zrak, tako da ni izgub. Odkar imam to zadevo nimam večje porabe ogrevanja.
Mene pa zanima če za vgradnjo le tega potrebuješ dovoljenje od solastnikov v bloku. Oz kako to poteka. Ker kar sem prebrala o tem je potrebno delati luknje v stene in elektriko napeljati do tja? Plus kako to izvedejo v višjih nadstropjih? Trenutno gledam za nakup stanovanja in skoraj noben nima že v štartu prisilnega prezračevanja. BI ga pa rada dala. Plus zanima me strošek približno za recimo cca 80 kvadratov stanovanje. Par tisoč ali več?
Če delaš lokalno vgradnjo, ki je slabše od centralne, a bolj primerno za adaptacije potem ti pridejo samo s kronskim svedrom zvrtat luknjo v steno in je to to. Elektriko vlečejo najbrž kar od luči ker je poraba nekaj 10 W. Moraš pa vsekakor dobit dovoljenje, če greš vrtat v nosilno steno.
Morda je bolj primerno vgradit zadevo nad okno. Nekaj časa je prodajal MIK nekaj takega.
Ima montirano starejša soseda, živi sama ( to je bila ideja njenega sina); zraven imam spalnico ( meji na njihovo kopalnico) in se sliši, me zelo moti, narediti se ne da nič, slišiš vibracije, tresljaje in zvok ventorja. Petek in svetek se to dogaja. Najraje bi se selil, s tem pa je tudi vrednost mojega stanovanja padla. Podpisov stanovalcev za vgradnjo baje ne rabiš, tako trdi njen sin in jih tudi ni zbiral ….
Sosed777, 07.01.2023 ob 06:25
Ima montirano starejša soseda, živi sama ( to je bila ideja njenega sina); zraven imam spalnico ( meji na njihovo kopalnico) in se sliši, me zelo moti, narediti se ne da nič, slišiš vibracije, tresljaje in zvok ventorja. Petek in svetek se to dogaja. Najraje bi se selil, s tem pa je tudi vrednost mojega stanovanja padla. Podpisov stanovalcev za vgradnjo baje ne rabiš, tako trdi njen sin in jih tudi ni zbiral ….
Vibracij po pravilu ne bi smelo biti. Jaz sem montažo na stanovanjski hiši izvedel popolnoma sam, ker mi je Lunos postavil ceno par tisočakov kljub subvenciji Eko sklada. Sem naročil potem komplete rekuperatorjev direktno od proizvajalca iz Avstrije in jih potem sam vgradil. Ventilatorji so skoraj neslišni in so vklopljeni noč in dan tudi v spalnici, do vibracij pa lahko pride samo zaradi slsbe pritrditve ali pa kakšnega tujka v napravi. Drugače stoprocentno stvar deluje neslišno!
vprašanje290, 06.01.2023 ob 19:11
Mene pa zanima če za vgradnjo le tega potrebuješ dovoljenje od solastnikov v bloku. Oz kako to poteka. Ker kar sem prebrala o tem je potrebno delati luknje v stene in elektriko napeljati do tja? Plus kako to izvedejo v višjih nadstropjih? Trenutno gledam za nakup stanovanja in skoraj noben nima že v štartu prisilnega prezračevanja. BI ga pa rada dala. Plus zanima me strošek približno za recimo cca 80 kvadratov stanovanje. Par tisoč ali več?
bloki imajo centralno prezračevanje. moraš prej preveriti, ali ga imate tufi vi. Vsi bloki stari tam nekje od 1980 dalje imajo prezračevalni sistem preko koplanic združeni tudi s kuhinjo, tako da imajo prezračevalni blok na isti steni kopalnica-kuhinja. Če boš vgradila še svojega ne boš imela podtlaka da bi dobro delovalo. Sicer pa je cena za 80 m2 cca. 5-6 tisoč, na zunanji steni so samo vidni pokrovčki tako kot od ventilatorja v kopalnici. V višjih nadstropjih vrtajo blizu okna, tako da skozi okno montirajo zunanjo rešetko
Les, 07.01.2023 ob 09:24
Zamenjajte plastična okna za lesena, je ceneje kot kvazi rekuperacija. Ste tako leni, da se vam niti oken ne ljubi odpirati in zapirati???
ne gre za lenost, gre za varčnost in prispevek k ekologiji- OGLJIČNI VTIS. Ko ti 3-4 krat dnevno odpreš okna – narediš prepih, ohladiš stanovanje in zaradi tega termostat javi peči, da je treba delati na polno in dogreti mrzel zrak….pri tem prezračevanju imaš sistem rekuperacije, kar pomeni, da je v cevi prezračevanja vgrajen KERAMIČNI blok, ki pri izhodu toplega zraka ven segreje ta rekuperator, pri vhodu mrzlega zraka pa ga segreje in poraba energije ni nič večja…sem to že malo više napisala, ampak ne berete samo šimfate.
wiwa0, 07.01.2023 ob 11:23
ne gre za lenost, gre za varčnost in prispevek k ekologiji- OGLJIČNI VTIS. Ko ti 3-4 krat dnevno odpreš okna – narediš prepih, ohladiš stanovanje in zaradi tega termostat javi peči, da je treba delati na polno in dogreti mrzel zrak….pri tem prezračevanju imaš sistem rekuperacije, kar pomeni, da je v cevi prezračevanja vgrajen KERAMIČNI blok, ki pri izhodu toplega zraka ven segreje ta rekuperator, pri vhodu mrzlega zraka pa ga segreje in poraba energije ni nič večja…sem to že malo više napisala, ampak ne berete samo šimfate.
Tolaži se! Gre za marketinški nateg prodajalcev plastičnih oken! Nikdar v življenju nismo poznali vlage in plesni, kjerkoli smo živeli so bila lesena okna in vrata. Nič tuperwrvere zadihtano. Stanovanje in hiša dihajo in ni potrebe po dodatnem brezveznem strošk!
Zračiti je treba vsak dan! Lenobe ste!
Penaena, 06.01.2023 ob 15:01
Imamo 24 ur vklopljeno. Sem in tja cez dan na visji stopnji, ponoci na minimumu.
Za prezracevalni sistem smo se odlocili, ker smo imeli plesen kljub zracenju in ogrevanju. Se pa pri nas ne da narediti prepiha, saj imamo vsa okna na isti strani stanovanja.
Tudi mi imamo vsa okna na isti strani, pa prepiha. Odprem balkonska vrata, odprem okno v zadnji sobi, vmes so se ovinki in prepiha.
Les, 07.01.2023 ob 12:06
Tolaži se! Gre za marketinški nateg prodajalcev plastičnih oken! Nikdar v življenju nismo poznali vlage in plesni, kjerkoli smo živeli so bila lesena okna in vrata. Nič tuperwrvere zadihtano. Stanovanje in hiša dihajo in ni potrebe po dodatnem brezveznem strošk!
Zračiti je treba vsak dan! Lenobe ste!
Imamo plasticna okna, nobene vlage. Samo najmanjse okno ima tisto odprtinico za kao zraceneje, ostala ne.
Ogrevamo na 20-22 in redno zracimo.
Si ne predstavljam, da bi zivela tako, da ne bi odprla okna. Tudi pozimi vsaj zjutraj in zvecer odprem vse na stezaj za par minut.
Ne gre zato, da se dnevno ne zrači. Pol dneva pa pozimi pač ne moremo imet odprto, ker je v stanovanju majhen otrok in kaj, potem naj pa gretje laufam na polno, da bo temperatura ustrezna. Dejstvo je, da je stanovanje v pritličju in očitno ni dobro narejeno, ker je vlage v obeh stanovanjih veliko, zato je lastnik vgradil te sisteme. Kot najemnik pač ne morem kar oken menjat. Hvala vsem, ki ste odgovorili na moje vprašanje.
Najprej je potrebno začeti pri osnovah in se vprašati zakaj prihaja v hiši ali stanovanju do plesni in šele potem je potrebno ustrezno urediti prezračevanje. Največkrat je dovolj, da se hiša prezrači za 15 minut in v kolikor je vlaga v hiši okoli 50% potem nebi smelo biti težav. So p prezračevalne naprave smiselne, a ne delajo čudežev, če boste v stanovanju sušili perilo.
Nekateri živimo v desetem nadstropju in imamo domače živali in majhne otroke. In je zoprno okna nonstop odpirat in prepih delat ter pazit. Plus včasih je grozno vreme zunaj ali pa orng veter in to ni izvedljivo. Da o dopustih ko prideš v zatohlo domov ne govorimo. Ampak ja ti veš da smo leni. Še sreča da ti nisi in odpiraš okna nonstop. Škoda da tudi miselno in mentalno nisi tako nelen.