Prezračevalni sistem v stanovanju
vprašanje290, 06.01.2023 ob 19:11
Mene pa zanima če za vgradnjo le tega potrebuješ dovoljenje od solastnikov v bloku. Oz kako to poteka. Ker kar sem prebrala o tem je potrebno delati luknje v stene in elektriko napeljati do tja? Plus kako to izvedejo v višjih nadstropjih? Trenutno gledam za nakup stanovanja in skoraj noben nima že v štartu prisilnega prezračevanja. BI ga pa rada dala. Plus zanima me strošek približno za recimo cca 80 kvadratov stanovanje. Par tisoč ali več?
Strošek cirka 4500€
Imam hišo staro 130 let.. prenovljeno… v pritličju nanovo narete plate in podn,, nova okna-plastična.. ker so nosilne stene debele 80 cm se nismo odločili za “hidroizolacijo, kjer bi rezali stene in vmes devali dah papo al kako se e tem reče.. ena nosilna stena pa je popolnoma v zemlji (klet)…. Vseskozi se je pojavila vlaga kljub večkratnem zračenju preko dneva.. v kleti kjer je cela stena v zemlji tudi do 90 % vlage , kuhinja ki meji z kletjo pa cca 85 % vlage in tudi kopalnica…. Kljub centralni kjer je stanovanje ogreto cca 22 stopinj se je nenehno pojavljala vlaga… saj pod hišo cca 1.5 m je že podtalnica in se te vlage nismo rešili. Eni so pametni, da je potrebno zračiti… mi smo zračili kot “butli” tako da je vlaga padla na 50% ampak spet nazaj 70% vlaga kljub temu, da se ni kuhalo… Aja stene so še grajene z peskom in kamna… tako da to še bolj vleče zunanjo vlago na sebe… stene pa meljene za “živim apnom” da lažje dihajo stene…
Pač nič ni pomagala v enem kotu kopalnice pozimi vseskozi mokro tako, da smo uželi pa 2 coti na dan…
Potem pa smo nabavili rekuperatorje v kuhinji dvosmerni, v kopalnici in kleti pa samo ventilatorje, da vleče zrak ven iz prostora. In vola …rešili smo se vlage in plesni in prav čutiš “svežino”… V prvem nadstropju pa smo prav tako montirali rekapuratorje kjer en vleče vn v drugi sobi pa not in se menjavata…. Sedaj imamo povprečno v prostorih vlago od 45 do 55% kars sem zelo zadovoljen.
Pač nam se je investicija izplačala in dejansko kljub malo več € je problem vlage in plesni rešen. Vsak pa ve pri sebi ali bo to si uredil ali ne… Pri nas noben prepih in zračenje ni pomagalo ne pozimi ne poleti…