Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Pričanje na sodišču

Pričanje na sodišču

Spoštovani !
Starši mojega pokojnega prijatelja imajo zapuščinsko razpravo na sodišču, toži jih punca pokojnika, za premoženje, katerega je prijatelj imel že prej. Tako poteka razprava o dokazovanju skupnega gospodinjstva . Po smrti prijatelja je njegova punca pritiskala name in tako sva se zapletla v razmerje, katero je trajalo več kot leto dni. Ko je moja družina izvedela kaj se dogaja, sem bil postavljen nekako med družino ali ljubico. Prevladala so družinska čustva in se odločil za družino, ljubici pa sem povedal naj me pusti pri miru, zmeraj mi je pisala sms-e, vendar se nisem odzival saj sem spoznal, da me je hotela izkoristit za pričanje na zapuščinski ( po njenih navodilih ). povedal sem ji da ne bom pričal za njo, niti za starše mojega prijatelja. Pred časom je na razpravi izrecno zahtevala, da naj me povabijo kot pričo. Res sem dobil vabilo in sem sodnico prosil naj me ne kliče na sodišče, saj bi z tem zopet družini povzročil trpljenje, in v sporočilu opisal kaj vem o njuni izven zakonski skupnosti in premoženju. Na ponovni razpravi je sodnica prebrala moj dopis, toda moja bivša ljubica je trdila da to nisem jaz pisal, da ni moj podpis, zato sem zopet dobil vabilo za pričanje, katerega se ne želim udeležiti.
Zanima me ali res moram na pričanje (glede na to da sem bil z njo v razmerju ), ali bi morda moral svoj podpis overit pri notarju,naj sodnici zopet napišem dopis ali kaj naj naredim ?

Za odgovor se vam zahvaljujem !

Lep dan

Spoštovani!

Glede na to, da vam je sodišče poslalo vabilo na razpravo in ne le zahteve o overitvi vašega podpisa, predlagamo, da se naroka udeležite osebno, saj so drugače predvidene sankcije kot so prisilna privedba in denarna kazen.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Ali obstaja kakšna možnost, da se odpoveš pričanju in vseh bodočih razprav proti ožjemu družinskemu članu (zaradi ene neumnosti-razžalitve), ker si bil klican kot priča?

Enostavno nimam volje in energije porabljati časa na sodišču.

V naprej hvala.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni mene pa zanima ali lahko odkonim pričanje v kazeskem postopu proti dvema storilkama kaznivega dejanja?

Spoštovani,

to se lahko stori le v izjemnih primerih določenih v Zakonu o kazenskem postopku. Dolžnosti pričevanja so oproščeni: obdolženčev zakonec oziroma oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, obdolženčevi krvni sorodniki v ravni vrsti, sorodniki v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena in sorodniki po svaštvu do vštetega drugega kolena; obdolženčev posvojenec in posvojitelj; verski spovednik o tistem, o čemer se mu je spovedal obdolženec ali druga oseba; odvetnik, zdravnik, socialni delavec, psiholog ali kakšna druga oseba o dejstvih, za katera je zvedel pri opravljanju poklica, če velja dolžnost, da mora ohraniti kot tajnost tisto, kar je zvedel pri opravljanju svojega poklica, razen v določenih primerih predvidenih v zakonu.
Kdor ima razlog, da odreče pričevanje proti enemu od obdolžencev, je oproščen dolžnosti pričevanja tudi proti drugim obdolžencem, če se njegova izpovedba po naravi stvari ne da omejiti samo nanje.
Priča ni dolžna odgovarjati na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravila sebe ali svojega bližnjega sorodnika v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon.
Če bi zaradi razkritja posameznih osebnih podatkov ali celotne identitete določene priče nastala resna nevarnost za njeno življenje ali telo, življenje ali telo njenega bližnjega sorodnika ali oseb, ki jih v skladu z zakonom predlaga priča, lahko sodišče za zaščito določene priče ali njenega bližnjega odredi enega ali več zaščitnih ukrepov.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Zapletel si se zaradi “pritiskanja” pokojnikove družice, čeprav te nihče v nič ne more prisiliti, problem pa nastaja verjetno zato, ker jo tudi sam imenuješ ljubico. In boš izgubil že zaradi veljave verodostojnosti v očeh tistih, ki so ti morda celo zaupali. Tako tvoja družina kot družina pokojnika.
Ne razumem najbolje, kako je pritiskala nate, da si se celo zapletel v razmerje, po njenih navodilih te pa še prisiljuje.

Pojdi na sodišče, izpostavljen si sedaj po vsej zmešnjavi že tako ali tako. Resnica vedno zmaga, beg pa nikdar. V skrajnem primeru te pač doleti, kar ti je povedal odvetnik. Izgovarjati se na to, da bi pa komu kaj dodatnega trpljenja povzročal, ker pač ni hujšega od tega, ko kdo umre, je pa jalov izgovor.

Sodnica je prebrala tvoj dopis, nato je pa tvoja ljubica rekla, da to nisi pisal ti in da to ni tvoj podpis. Komu povzročaš trpljenje, sebi ter dodatno še komu drugemu? S kom se pravzaprav ne moreš soočiti? Pojdi, potrdi, kar si zapisal, pa pojdi že domov in potem ne hodi več na sodišče. Če pa pišeš sodnici, pa raje nabavi odvetnika, ker ne poznaš “lukenj” samozagovora.

Odvetnika si nabavi, ko hodiš ali boš hodil na sodišče. In ne piši sam, če nisi vešč v teh postopkih ali če meniš, da ti nekdo namerno škoduje, ko izpodbija tvoje trditve, ki si jih podal. In si zaradi tega ponovno vabljen na sodišče.
Če pa sodišče zanima ravno konkretnost, ti pa sodnici celo napišeš, da naj te ne kliče, ker ne bi rad povedal vse, kar veš o nečem, bo pa verjetno sodnik rekel, da pač pridi povedati, če že sam navajaš posredno, da nekaj veš. Ker kot mi je znano, sploh pri kazenskih postopkih, da tisti, ki nekaj ve o nečem, ne sme opustiti ravnanja in ga zamolčati, če bi to pripomoglo k postopku. Razen, kar spet navaja spoštovani odvetnik tudi spodaj malo nižje.

Odvetnika si nabavi, če si enkrat že na sodišču. Pa ne piši sam sodišču, razen če nisi zverziran do mere, da boš zmogel, glede na to, da bežiš, vse okoliščine pa delajo v smer, da se na sodišču pač boš moral pojaviti, tako ali drugače. Ljubica ti očitno ne bo dala miru, zato se zavaruj v znak spoštovanja do pokojnika, če te daje moralni maček, prav tako moralni maček do svoje družine in pač reši tako, da boš enkrat rekel bobu bob, posledice so že in verjetno še bodo. Ker z begom nič ne zaustaviš, ne v realnem življenju, še manj pa na sodišču, ko si enkrat pozvan k čemerkoli.

Predvidevam pa, da četudi boš šel pričati, da tvoja ljubica pač ne bo zadovoljnja in boš res potreboval še naprej odvetnika, ker verjetno takrat ne boš zadnjič tam. Ker se ona trudi, da doseže svoje. In če bo dosegla tako “s pritiski”, da si podlegel celo razmerju”, potem imej zagovornika, , ker je očito dovolj navihana, da obrnila vse in sodišče ne bo moglo niti kako drugače odločiti. Milo rečeno.

Kar pomeni, če želiš, da bo drugače, se bori tudi sam, ne pa bežati, ker se bojiš, na koncu boš pa s kratko vlekel ti. Če te že tako sedaj skrbi tvoja družina, prej te pa ni, ko tudi nisi kaj dosti razmišljal. Imej odvetnika, ker sodišča očitno ne boš frej.

Na sodišče se skoraj vedno hodi le z odvetniki, to si zapomni. Zato pač pojdi svoje dokazati. Škoda je že tako storjena. Neodvisno tvoji družini ali pokojnikovi. Kjer praviš, da sta bila celo prijatelja.

Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close