prihranki
Zlato, depozit.
V vsakem primeru zlato dolgoročno ohranja neko kolikor toliko stabilno vrednost in je lahko tudi kot plačilno sredstvo v primeru monetarnega zloma. Vse ostale naložbe lahko povsem propadejo ali izgubijo večino vrednosti.
Teoretično lahko pride do hiperinflacije ali pa deflacije EUR, vendar je verjetnost izredno majhna. Jaz osebno mislim, da se to ne bo zgodilo. Lahko pa pride do izrednih razmer takega obsega da povzročijo marsikaj (vojne, hud terorizem, naravne katastrofe velikih obsežnosti…)
Zlato ni neka virtualna naložba ampak se ga kupi in hrani v sefu v konkretni materialni fizični obliki. Kupuje se ga samo legalno, pri zato specializiranih prodajalnah v obliki zlatnikov ali zlatih ploščic oz. palic. Izdajo nam tudi potrdilo o čistosti (karati) zlata. Gor je tudi natisnjen žig kovnice.
Vse kar ste našteli in tudi ostale možnosti ne odsvetujam ampak priporočam, tistim, ki so pripravljani prevzeti večje tveganje. Zlato pravilo je, da moramo imeti naložbe razpršene na različne načine.
Smo družina s tremi predšolskimi otroki, lastniškim stanovanjem, starša imava nekaj malega življenjskega naložbenega zavarovanja + “kasko” življenjsko zavarovanje. Ker imava povprečni plači, lahko privarčujemo bolj malo, hkrati pa nama je tudi jasno, da od lastne pokojnine ne bo mogoče žvieti. Na vlaganje v sklade, obveznice itd. se ne spoznava, dosedanje naložbeno zavarovanje se je seveda izkazalo za slabo investicijo, pa tudi sicer naj to ne bi bila zelo donosna naložba.
Ker se na finančni trg slabo spoznava, bi prosila za razlago, zakaj se sploh splača vlagati v sklade, delnice itd., če pri progresivnem davku v zadnjih letih takega varčevanja plačaš kar zajeten davek na morebiti povečan dobiček? Ali ni potem vseeno smiselneje vlagati na delniški in obvezniški trg preko življenjskih zavarovanj in biti tam pozornejši na to, v katere sklade gre denar? Ali pa lahko zdaj, ko so delnice najbrž podcenjene, razmeroma varno vlagaš in bo na dolgi rok donosen takorekoč katerikoli sklad, tist davek pa pač pokloniš državi? Kako vi razmišljate o tem?
Znanec, ki se na te reči bolje spozna, nama je predlagal naložbe v zlato. Sama sva našla 2 ponudnika v Sloveniji, KB in MORO, na strani slednjega pa ta zapis:
https://moro.si/novice/cena-kg-zlata-bo-30-000-e-gostujoci-komentar/
Zanima me vaše mnenje o zapisanem, pa tudi o tem, kako v primeru za odločitev za tako naložbo sploh ravnati? Ali kupovati zlato v gramskih “plastičnih karticah” kot ga ponuja KB, ga tudi hraniti pri njih ( v Švici)? Ga imeti v najetem sefu v Slo, ga imeti doma? Zanima me tudi, ali je pri različnih ponudnikih gram zlata vedno po enaki ceni ali pa so lahko odstopanja, če kupiš hkrati več gramov občutna?
Vlagala bi cca 100 – 200 evrov mesečno, vložila bi nekaj malega, kar imava do sedaj na banki, vendar pa bi bilo dobro, ko bi vsaj del naložbe bil na voljo v primeru, če bi se kaj nepredvidenega zgodilo. Varčevala bi za otroke in za starost, kratkoročnih večjih naložb ne načrtujeva.
Hvala za vaša razmišljanja!
Odgovore na vsa vaša vprašanja glede zlata, kje ga hraniti, kdaj ga prodati, itd… lahko najdeta na mojem blogu o zlatu:
Ko se odločate za nakup je ključno, da se pozanimate o ceni za gram oz. unčo pri različnih ponudnikih. Kupuje se naložbene kovance ali zlate palice. Manjše enote kot 1 unča (31g) je po mojem mnenju nesmiselno, ker je cena višja. Večje kot so enote eneje je, cena je odvisna tudi od količine. Hrani se v sefu na kateri od bank v Sloveniji, ali pa doma v kolikor imate požarno odporen protivlomno varen sef. Nima vidim smisla, da vam zlato hrani nekdo drugi. Ko privarčujete za 1 unčo naložbeni kovanec ga kupite in odnesete v sef, trenutna cena za Dunajski filharmonik je okoli 800 EUR.
Spoštovani.
Bom se malo premaknila na to temo.
Tudi sama sem že iskala v tej smeri. Našla sem Moro in Elementum. Mogoče bo mal čudno vprašanje, pa vendar. Kako to, da nihče ne sprašuje po zlatarnah, saj tam lahko tudi kupiš naložbeno zlato? Ali je moč prodati zlato samo npr. v Moru, če ga tam kupiš. Verjetno je tudi pomembno, v katerih kovnicah so narejene palice oz. kovanci? Poslovanje pa kakor sem zasledila: predračun- plačano- naročilo- vse v istem dnevu.
Lepe dneve vam želim.