prijateljica ki bi ji naj bila prica nas ni povabila na poroko
Če bi ti ona bila res prava prijateljica, bi ti takoj zatem, ko si ji povedala, da se odpoveduješ priči,ker si v zelo slabi finančni situaciji, rekla v stilu…., da se naj ne obremenjuješ s tem in da je njej važno samo, da si ob njej, in da te popolnoma razume.Tega ni rekla, se pravi, da ji je bilo malo mar zate kot osebo in ji je bilo pomembno samo to, kaj bo iztržila. Verjetno je pričakovala, da si boš izposodila denar in ji kupila kaj dragocenega. Ne žaluj za tako osebo.
Joj jaz vem kako je ko ti prijateljica po telefonu pove, da ne želi biti tvoja priča!
Prijateljica je trenutno bolj na tesnem z denarjem ampak sem ji takoj poudarila, da želim imeti njo ob sebi ne pa darila. Nekaj časa je bila vesela nato pa je začela postajati molčeča nobeni moji plani jo niso zanimali samo vedno je govorila kako je na tesnem z denarjem pa še poroka bo.Želela sem njo ob sebi ker sva toliko let prijateljici.
Epilog: bolje se je skregati kot pa biti priča.
Sedaj imam novo pričo prav tako punco, ki nima bajne plače ve, da ne želim denarja, ampak okoli sebe ljudi, s katerimi želiva deliti najin usodni dan.
Pazi, da ti principi(trma,ponos) ne uničijo prijateljstva!
nisem brala čisto vsega natančno….
Tudi jaz sem se poročila in za svojo pričo izbrala možakarja, ki že 20 let nikjer ne dela, le tista priložnostna dela in sociala – ne po svoji krivdi. Zaradi tega ga vsi gledajo malce postrani in imajo kakšne nevmesne komentarje…., ampak ne glede na status ima zlato srce…. in to je bil moj kriterij. Prosila sem ga, pa čeprav sem vedela, da tisti dan morda ni imel niti za kruh v žepu…Lepo sem mu razložila zakaj, tudi da vem za njegovo stanje, a, si ga želim za pričo in je sprejel. Že v osnovi sem povedala, da o darilu naj ne razmišlja, da je on kot oseba to to, kar tisti dan rabim…
Vso sorodstvo in prijatelji so bili navdušeni nad mojim izborom (malo so sumili), in na ta dan je bilo čudovito z obeh strani…. jokal je kot mali otrok, da je nekomu ,ne glede na status, starost in vse okoliščine lahko bil pomemben tisti dan, predvsem pa je bil vesel, da še ga ima nekodo rad takšnega kot je.!
No, naj povem, da za obleko je poskrbel sam, in dal še nekaj maličko denarja – ampak meni so ti njegovi prihranki pomenili “miljone”, ker so bili direkt od ust odtrgani.
Morda pa vidve vseeno nista stopili bližje v “razlagi” zakaj si želi tebe za pričo in ti zakaj ne. Škoda.
Sem se odjavila, ker želim biti anonimna!
Moja zgodba:
Ko se je pričelo pripravljeti na to, da se bom zaročila, mi moja dolgoletna najboljša prijateljica pravi:
Veš, sem se pogovarjala z Micko (izmišljeno ime-kolegica, ki je zaročena že malo morje let), pa pravi, da bom njena priča. Pa Francka in Pepca (naštela je vse skupaj 3 prijateljice) sta mi tudi že rekle… (nobena še nima priprav na poroko). Tvoja bom pa tudi, a ne? Pa sem jo samo debelo pogledala in spremenila temo…. jaz imam namreč brata s katerim se zelo dobro razumem in bo on vedno moja prva izbira… to sem ji tudi v preteklosti dala vedet!
In od tistega dne se nisva videle več-tega je že dobro leto 🙁
Sva se slišale mogoče 4 krat, nekaj sms-ov…. vendar ona nima nikoli časa-prej pa kot rit in gate.
Mojemu bratu pa bom morala zaradi njegovega finančnega stanja kupiti celo obleko za poroko…
Njegova skrb bo, da gre z mano naročiti torto, da jim bo dostavil posebne sestavine zanjo (moja zelo stroga dieta), da bo na zabavi poskrbel, da mi prinese obleko za preoblečt po polnoči ter da mi prinese k mizi darilca za svate. To je to.
Prijateljice pa niti ne pogrešam več, ker to očitno nikoli ni bila.
moja priča je mene vprašala, kaj mora narediti in sem ji rekla, da nič, razen da se tam naslika ob določeni uri:)) si je oddahnila, jaz pa tuidi, ker je nočem obremenjevat, saj ima majhne otroke in veliko dela v službi, pa še negotovo službo. sploh ne vem, kje piše, da mora priča plačevat ne vem kakšne zneske. plačajo starši, v primeru da imajo denar, če ga nimajo, pa plačata nevesta in ženin. in če ga nimata, si izbereta poroko v ožjem krogu brez cirkusa in povabita na kosilo:) če jima kdo kaj podari, prav, če pa ne pa tudi prav;) men res ni nič več jasno, sploh pa se mi zdi, da pač ne zavrneš povabila bit priča kar tako, ampak najprej vprašaš, kaj je tvoja naloga, kaj se od tebe pričakuje, a moraš kaj plačat, itd. ..ne pa da kar rečeš ne, jkaz bi bila na smrt užaljena in šokirana, da mi priča to reče oz. bi ji pojasnila, da jo hočem tam met, brez da mi karkoli plačuje..
meni je bila lani porocna prica prijateljica iz otrostva. ko sem jo prosila, da naj mi bo prica, je naprej pomolcala, nato pa rekla da se moram zavedat da res nima financ za darilo. sem ji nato odgovorila da se zavedam kaksno je njeno financno stanje, da od nje pricakujem da mi pomaga pri odlocitvah-npr.oblikovanju vabil, zahval…nikakor pa ne placevanju kakrsnih koli zadev. nato je casno funkcijo sprejela. tudi ko so ukradli sopek, sva se z mozem pogajala s tatovi teranov liker in plesanje rack s pricam. mi2 sva placala poroko sama, nikakor nisva vabila zaradi daril. se nama je pa pokril z darili vse. res pa je tudi da sva imela skromno poroko-taksno kot sva si jo lahko sama privoscila. aja, ze vnaprej sva vodji programa povedala da pri nama ne bo niti slucajno nobenega skubljenja svatov, strogo prepovedana prodaja sopka, rezanja kravate in podobnih zadev. tut srange nisva imela.
avtorici teme pa svetujem tole. ne imet slabe vesti, ker sta na sredo pred poroko zavrnila povabilo.tut jst bi ga. je pa res zoprno da se nista dogovorili kaj za nevesto pomeni prispevek price.
Sama sem bila priča svoji sestri. Tudi sama nimam zglednega finančnega stanja. Sicer sem bila prvo v šoku, da je mene zbrala, potem pa sem privolila. Mi je takoj povedala, da ni treba da karkoli prispevam. Pa vseeno sem. Glede na to da sem odlična v organizaciji sem ji organizirala poroko, predelala z njo stvari katere sem pripravila in jo je “odobrila”. Dala sem ji več kot če bi jo finančno “podpirala” za poroko.
Ne vem katera je omenila kmete. Samo pst! to je vse odvisno od oseb in dogovora med pričo in nevesto oz ženinom. Če nekdo hoče samo tebe zdravn zaradi tebe, ker si to kar si, ti bo takoj povedal. Če ste se tako zmenili, da morate plačevati do 16h kasneje pa nevestin oče, je to bilo pri vas dogovorjeno in ste že vnaprej vedeli (predvidevam) kaj vas čaka.
Nikoli pa ne bom (imam še sorojence) jemala kredita za druge, pa vem da bom še 1x priča.
Mislim, da si naredila dobro! Ker ko si ji povedala za tvoje finančno stanje, če bi bili res prijateljici, bi ti gotovo rekla da te samo ob sebi hoče imeti. Tako pa ni in zakaj po vašem mnenju ne bi smela pričakovati povabila na poroko??? Ker je nevesta užaljena. Vedno pravim, da vprašanje postavi samo če ti bo všeč pozitiven ali negativen odgovor. Ker drugače to ni vprašanje ampak ukaz! To je predvidevanje – A vseh 100 sorodnikov, ki jih že leta ni videla in jih je povabila, da ne bo kdo zameril in ker je pač to treba, je pa vredu?
No meni je žal, zakaj nisem zavrnila ko me je prijateljica vprašala ali bi bila njena priča. Je pa res, da je bila to super izkušnja in sem tudi videla kakšna oseba je v resnici.
Ko sem jo vprašala kaj pričakuje je rekla, da nič, da bo vse poskrbljeno, samo če bi šla kdaj z njo pogledat poročne obleke. No pa sva šle, 3,4x/moje stroške. Veste nekomu, ki nima dohodkov, je težko namesto 50€/mesec za bencin dati 100. In potem dekliščina, sem jo organizirala, sem mela pa z njo tudi 200€ stroškov, ki jih nisem dobila nazaj, čeprov naj bi se to med povabljenkami razdelilo. Za darilo sem se res potrudla in dala denar, ker je rekla da bi rada samo denar. No drugim tega ni rekla, pa tudi zahvalila se ni za darilo. Stroške sem imela še z plačilom v cerkvi, 2x so jo ukradli 100€ in ko so hoteli še 400€ za ansambel, sem videla zakaj sem priča. Pa dobro, bila sem res takrat obupana, danes gotovo ne bi bila tako žalostna zaradi denarja. Ampak kar me je najbolj motilo, je bil njen odnos. Priča sem bla zato, ker je mislila da se bom izprsila, ker je pričakovala za darilo veliko več kot 300€. In zato, ker nima prijateljic, temveč znanke, ki so prej spoznale kakšna je.
Ampak od mene pa je pričakovala, da ko se poročim (gotovo na kakšnem otoku mogoče maldivih) njej in njenemu možu kupim karto in prenočišče, da bo lahko moja priča. Nevem no, to je meni tko nerazumljivo. Zakaj bi nekdo samo dajal, drugi pa samo jemal-zato ker gotovo lahko. Ker sem to dopuščala. Sedaj pa ne več. In za tako izkušnjo sem hvaležna, ker sedaj vidim, kaj ljudem pomenim.
Pa veliko ljubezni želim vsem mladoporočencem