Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prijateljica ne razume, da imam motnje hranjenja

Prijateljica ne razume, da imam motnje hranjenja

Problem je ” v glavi”…ker je to odvisnost. Ko in če bo poštimala,je lahko cokolada pred njo pa bo laboo rekla ne. Ni fora v laufanju itd. Zakaj pametujete tisti,ki sr ne spoznate. Kar se tiče pa prijateljice. Hja..ne ne razume te in se niti ne potrudi. Npr oprosti,nimam izkušenj z tem,razloži mi,…da skušam razumeti,kako ti je. Tukaj sem zate itd. Ampak tega danes ni več. Ljudje so polni samih sebe in spustijo eno floskulo,ala sej bo da se lahko čimprej vrnejo k najljubši temi,k sebi. Pač vrneš ji kdaj nazaj. Tudi tebi ni treba vse v zvezi z njo vedno razumeti..

Odgovor na objavo uporabnika
simpl, 28.02.2024 ob 22:55

ni vseeno, 28.02.2024 ob 22:23

simpl, 28.02.2024 ob 21:26

jeannie, 28.02.2024 ob 21:24

haha vsak dan 5min dlje, a ti res mislš da bo nekdo brez kondicije sposoben prelaufat 35min v enem tednu? plis
Hoja, to je to

V redu, pa eno minuto dlje. Vseeno.

Ni vseeno.

Nekdo, ki ima 20kg prevec in mu je ze hoja tezka, kot navaja avtorica, nikakor ni za tek! Vec skode bi si naredila kot koristi, trpijo sklepi, zile, srce, vse.

Hoja pa ja, po ravnem in vsak dan malo vec.

Ni ga čez komot, a ne? Kakšno škodo si bo delala, lepo vas prosim, nehajte že enkrat tupit gluposti. Metabolizem je treba spravit v tek! Ne v hojo. Metabolizem ne opravlja več svoje vloge. Ne kuri maščobe. Teči 5 min, teči dve minuti, če ne gre pet. Važno je, da začneš! Počasi iz dneva v dan stopnjuješ. Tek je najhitrejša pot do kurjenja kg.

Vi bi seveda bližnjice. Jah, ne bo šlo. Pojdi na operacijsko mizo potem in si zaveži želodec, če ne gre drugače.

In na hitro si bo popravila metabolizem, unicila pa kolena, kolke, zile, srce in se kaj? In to je kao bolje?

Hoja ali plavanje je prvo, ker ne obremenjuje telo, a se razgiba. Ko bo izgubila nekaj kil in pridobila kondicijo, pa lahko zacne teci, ce hoce in ce ji zdravstveno stanje dopusca, ce ima kakrsne koli tezave s sklepi ali zilami, tek ni za njo!

Ljudje vedno neko simpl rešitev za druge najdejo. Pač ne pojej čokolade. V bistvu imajo prav, ampak vsi vemo da ni tako simpl. Ima zagotovo tudi ona kakšne stvari ki ji ne gredo. Recimo nima dovolj denarja. Ji rečeš pač zasluži več? Ne a ne. To se pa ne sme. Dobiš takoj tono izgovorov zakaj ni možno, kdo vse je kriv za to da ni možno…..bog ne daj da ti isto za tisto čokolado začneš. Bo takoj da samo izgovore iščeš. Vsi imamo neke probleme. Tvoji se pač na ven vidijo. Vso srečo na poti do zdravega načina življenja. Začni s tem da se obkrožiš z ljudmi, ki te bodo spodbujali. Pa reši se krivde in jeze nase. Te samo ovira. Se trudiš, si pa samo človek. Še večkrat boš zajebala. Se zgodi. Pomembno je da takrat ne objokuješ to, ampak se pobereš in nadaljuješ.

Zasvojenost od hrane ima za razliko od ostalih zasvojenosti še dodaten problem. Če se želiš rešiti zasvojenosti, je prvi korak vzpostavitev popolne abstinence. To se zdi smiselno in je tudi izvedljivo pri zasvojenosti z alkoholom, cigaretami, drogami, video igricami …, ker brez vsega naštetega lahko preživiš in živiš normalno tudi brez. Pri hrani pa to ni možno, saj jesti moramo vsi, zato je treba vzpostaviti nek pameten odnos. Odnos s svojo drogo. V teoriji je zelo enostavno: jej manj, naredi si jedilnik, izbiraj bolj zdrave jedi in živila. Vse jasno. Kako to zgleda v praksi, pa je podobno, kot bi heroinskemu zasvojencu dal možnost, da še vedno jemlje heroin, le namesto običajnih treh odmerkov na dan zdaj lahko vzame le polovico enega. Ali pa da alkoholiku rečeš, ne, saj ni treba povsem nehati piti, ampak namesto sedanjih treh litrov vina in pol litra žganja dnevno popij samo še dvakrat deci vina in en štamperle na dan. To bo zmerno v primerjavi s tem, kar počneš zdaj in ne boš več alkoholik in dnevno pijan. Tako približno zgleda pri zasvojenosti s hrano, zato je tudi tako težko obvladovati to zasvojenost.

Blage kapljice z rastlinskimi in zeliščnimi izvlečki, 50 ml. V dm se kupi.

Tele kapljice pred obrokom pol ure prej in po obroku ce hoces cukr jest. Takoj kapljice v usta.

Zeloooo pomaga .

Edino kar moras pocet je da si res das kaplijce u usta. So tako zelo ogabne da pozabis na vse.

Probite

ni vseeno, 29.02.2024 ob 07:27

In na hitro si bo popravila metabolizem, unicila pa kolena, kolke, zile, srce in se kaj? In to je kao bolje?

Hoja ali plavanje je prvo, ker ne obremenjuje telo, a se razgiba. Ko bo izgubila nekaj kil in pridobila kondicijo, pa lahko zacne teci, ce hoce in ce ji zdravstveno stanje dopusca, ce ima kakrsne koli tezave s sklepi ali zilami, tek ni za njo!

Avtorica ima 20 kg preveč, ne 120.

Ima pri recimo 170 cm 80 – 85 kg.

Nič tako ogrožujočega za kosti, sklepe, da ne bi mogla vsak dan na hiter sprehod.

Lora225, 29.02.2024 ob 09:16

Blage kapljice z rastlinskimi in zeliščnimi izvlečki, 50 ml. V dm se kupi.

Tele kapljice pred obrokom pol ure prej in po obroku ce hoces cukr jest. Takoj kapljice v usta.

Zeloooo pomaga .

Edino kar moras pocet je da si res das kaplijce u usta. So tako zelo ogabne da pozabis na vse.

Probite

In tem kapljicam se reče kako?

Pri meni željo po sladkem sproži uživanje OHjev. Npr testenine, kruh ali pa sadje. Če se temu ognem, in seveda vsem sladkim pijačam, sladkarijam, sladkanemu čaju, kavi … nimam želje po sladkem. Malo si olajšaš življenje. Čokolade tudi ne kupujem in je nimam doma.

rdeča cinija, 29.02.2024 ob 09:14

Zasvojenost od hrane ima za razliko od ostalih zasvojenosti še dodaten problem. Če se želiš rešiti zasvojenosti, je prvi korak vzpostavitev popolne abstinence. To se zdi smiselno in je tudi izvedljivo pri zasvojenosti z alkoholom, cigaretami, drogami, video igricami …, ker brez vsega naštetega lahko preživiš in živiš normalno tudi brez. Pri hrani pa to ni možno, saj jesti moramo vsi, zato je treba vzpostaviti nek pameten odnos. Odnos s svojo drogo. V teoriji je zelo enostavno: jej manj, naredi si jedilnik, izbiraj bolj zdrave jedi in živila. Vse jasno. Kako to zgleda v praksi, pa je podobno, kot bi heroinskemu zasvojencu dal možnost, da še vedno jemlje heroin, le namesto običajnih treh odmerkov na dan zdaj lahko vzame le polovico enega. Ali pa da alkoholiku rečeš, ne, saj ni treba povsem nehati piti, ampak namesto sedanjih treh litrov vina in pol litra žganja dnevno popij samo še dvakrat deci vina in en štamperle na dan. To bo zmerno v primerjavi s tem, kar počneš zdaj in ne boš več alkoholik in dnevno pijan. Tako približno zgleda pri zasvojenosti s hrano, zato je tudi tako težko obvladovati to zasvojenost.

Vidis, meni je pa lazje, da si se dam kak uzitek in uzivam, ceprav omejim, kakor da povsem prekinem.

Za drogo res ne vem, kar zadeva hrano in kajenje, nisem nehala ne jest, ne kadit, sem pa omejila sladkarije in cigarete na parkrat dnevno in z velikim uzitkom.

Točno tako.

aroL?, 29.02.2024 ob 09:24

In tem kapljicam se reče kako?

Biter liebe

Mas z alkoholom in brez.

Res ogabno

Jz ko jih pred obrokom pijem.pojem glih pol kroznika pojem. Ne vem kako to dela ampak dela. So pa ogabne

Editta, 29.02.2024 ob 09:53

Točno tako.

“Točno tako”  je odziv na zapis rdeče cinije o posebni okoliščini reševanja odvisnosti od hrane.

Vedno so v ozadju duševne/ čustvene težave.

Ne moreš prenehati jesti čokolado, vse dokler ne rešiš vzroka, zakaj to počneš.

Moja hči se je borila z anoreksijo – ampak to, da je bila shujšana do kosti je bil samo sicer zelo viden, a vendarle stranski učinek te grozne bolezni.

Veliko ljudi ne razume motenj hranjenja. Bolelo me je, ko mi je ob pogovoru o hčerinih težavah domnevna prijateljica zabrusila: “na pri vas ste vsi zmešani”.

Ampak razumem, da ne veš, kako je, dokler se ne soočiš s tem.

Še enkrat, če sem jaz zmogla teči z 20+ kilami, bo tudi ona. Če si pa komot pač išči bližnjice. Tablete, kapljice, čang šlang čajčke in podobno sranje. Vemo kam te bližnjice vodijo. Prav nikamor! Metabolizem je treba spraviti v pogon s tekom, ne pa z nekimi kapljicami!!! Avše trapaste!

Eh, 2 pravili:

1. sladkarij doma NI.

2. Ko te zagrabi požrešnost, TAKOJ, TAKOJ, TAKOJ ven! Teci, kolikor gre hitro! Teci! Teci! Vedno!!! Prvič, drugič, tretjič je težko, potem počasi pretvoriš.

Tek, telesna aktivnost intenzivno vplivajo na presnovo, sproščajo se endorifini, ki ti dajejo občutek zadovoljstva, sreče; (kot prenajedanje pri odvsnikih!), vpliva na spremebno občutljivosti receptorjev na insulin in s tem zmanjša občutek lakote….

Tole je čista zmota. Kakšno uničenje kolkov in sklepov. Kolke in sklepe (in celotni lokomotorni aparat) daleč najbolj uničuje telesna neaktivnost

Zjutraj najprej spij na tešče limonado in odidi na 45 minutni sprehod.

Potem pojej kosmiče.

Čez dan jej normalno kosilo, a ne prevelike porcije.

Po službi pojdi takoj spet na sprehod za 45 min.

Ko ti zapaše sladko, spij brezkofeinsko kavo (divko) z mlekom. Doma ne imej sladkarij.

Utrujena si pa zaradi antidepresivov. Tukaj ti pa ne bi upala nič svetovati, odloči se sama, ali jih nujno potrebuješ ali ne.

To ponavljaj 30 dni in se potem javi, kako ti gre.

Srečno!

V kakšnem stanju pa je tvoj notranji čustveni svet? Si srečna? Sama ali s partnerjem, možem, si zadovoljna, srečna v službi ? Kakšno praznino si polniš s hrano?

Preživela to. Običajno se konča tako, če se konča, da samo zamenjaš objekt odvisnosti. Npr. se zaljubiš in potem nehaš žret, se pa čustveno obesiš na partnerja. Kar je ista groza. Po vseh letih poskusov sem našla samo eno zdravo rešitev in to je meditacija.

Ena497, 28.02.2024 ob 18:10

Zadnji dve leti in pol je zelo hudo, zredila sem se 20 kg. Stara sem 57. Borim se, hodim na terapije, mi že uspeva, pa spet pridejo dnevi, ko pojem vse sladkarije, ki jih vidim. Bolijo me noge, sem popolnoma brez kondicije. Prijateljica pa: Lej, eno stvar moraš urediti, torej jo uredi! Ne pojej tiste čokolade!

Utrujena sem od vsega.

Poleg terapij morate tudi sami na sebi delati, garati, da se spravite na red pri hranjenju. Voljo je potrebno imeti, brez nič ni nič in slab izgovor imate, ko se zgovarjate na bolezen istočasno pa ničesar ne spremenite, se ne potrudite zadosti.

ne kupuj in ne peci sladkarij, jej več beljakovin in manj Oh in maščob, izogibaj se sladkorja, predvsem praznih kalorij kot npr. sladke pijače, alkohol…poskusi postopoma z vadbo, sprehodi, vaje z obremenitvijo, lahko z lastno težo (počepi, izpadni koraki, sklece…), ali dovolj intenzivni treningi v fitnesu, ne stradaj, jej redne in majhne obroke 4-5 krat na dan. Po nekaj tednih ne boš imela več želje po sladkem. En obrok v tednu si za nagrado privošči kar si želiš, s tem ne mislim, da lahko poješ 1 kg piškotov. Priporočam uporabo aplikacije (my fitness pal) kjer lahko spremljaš koliko kalorij poješ in vnašaš kaj si pojedla, planiraj obroke v naprej, le tako boš striktna in disciplinirana. Ne govorim na pamet, sem se spravil tekmovalno formo za bodybuilding tekmovanje, prišel na 5 % maščobe (-15 kg), vem kaj pomeni lakota in borba s psiho, živci, a se je izplačalo. Srečno

Če niste dojeli, avtorica svoje čustveno neravnovesje rešuje s hrano. Ko pride v velik stres se naje sladkarij. V tistem trenutku se počiti bolje, a takoj zatem sledi občutek krivde. In začaran krog se nadaljuje.

Dokler ne bo razrešila svojega odziva na stres, čustveno neravnovesje, ji noben tek in dieta ne bo pomagala. Ne gre za noben počasen metabolizem, ampak za prenažiranje s sladkarijo.

In ja, če nima nobene kodicije in ni kaj dosti aktivna, ji bo tek škodil. Če prideš iz nič na pretiravanje so poškodbe. Zato je najlažje začet s hojo. Se pa strinjam da je fino, da ima vmes intervale z hitro hojo ali pa z hojo v hrib ali hitro hojo po stopnicah, da se zadiha. Ko se bo pa telo navadilo na redno gibanje, se pa strinjam da je super kombinacija s tekom. To ji bo dvignilo kondicijo. Ampak še enkrat to ne bo rešilo njenega problema, ki pa je tolaženje s hrano. Zato s tekom tudi kil ne bo kaj dosti izgubila.

Jaz doma nimam sladkarij. Se pa prenajedam s pasto, kruhom, krompirjem, konec koncev tudi z jabolki… Mi ne pomaga nic. 25kg gor v enem letu.

Meni trenutno odgovarja 8:16 post. Od 6 ih zjutraj do 14:00 5x jem, vse kar mi paše , res pa da ne v neomejenih kolicinah. Pijem le nesladkan caj ali vodo (sicer odvisnica od coca cole😇). In vsak dan nardim cca 8 km hoje v mal visjem tempu ( zacela sem z zmernimi 4 km). 4 mesce  – 10 kg.

drugac pa 53 let, menopavza, nespecnost, depresija, izgorelost. Vse se je samo nabiralo: kile, slaba volja,  nesrecnost, utrujenost.  Trenutno ne hodim v sluzbo in se stvari postavljajo na svoje mesto. Priznam, da si takega rezima z redno sluzbeno dejavnostjo ne znam predstavljat…

pa se en pomemben podatek: telo zacne kurit mascobe po 30-45 minutah dejavnosti ( odvisno od intenzivnosti). Do takrat kuri sladkorje  iz krvi. Torej, vse kar migas vec kot 45 minut v enem kosu se bo poznalo.  5 minut teka, pol ure hoje pac ne, je pa za zacetek in pridobit mal kondicije tud v redu.

Začaran krog. Slabo počutje, depresija – prenajedanje. Prenajedanj – slabo počutje, depresija.

Moja izkušnja: zavestno sem se odločila, da naredim nekaj zase. Zmanjšala sem količino sladkarij, nisem jih dala stran, ker nisem bila sposobna. Namesto tistih sladkarij sem vsak dan šla na sprehod – 1h časa, kjer ni možnosti, da kar koli ješ. Po 3 tednih vsakodnevne hoje mi je prišlo toliko v navado, da sem se slabo počutila, če ni bilo sprehoda. Motiviraj sama sebe, sama sebi bodi cilj in dosežek. Počasi, ne se prenaglit, to kar si v preteklih 30 letih pridobivala na teži ne moreš izgubiti v enem tednu ali mesecu, ne telesne teže, ne psihične teže. Traja. Ampak vsak mesec naredi povzetek preteklega meseca, zapiši počutje, analiziraj, kako si se počutila, odzivala na določene dogodke. Boš videla, da bo napredek viden 😉

Za prigrizke najdi alternative. Namesto čipsa npr. lečin čips (njami!), oreščke, ki imajo vsaj zdrave maščobe. Jej 5x dnevno, ne bodi lačna, ker takrat je največja možnost, da boš zagrabila “prepovedano” hrano. Zjutraj sadje, da dobiš dovolj naravnega sladkorja, tudi za malico vmes lahko. Prilagodi prehrano, brez, da se vsemu odrečeš 🙂

Vse dobro.

New Report

Close