Prijava računa v tujini
Jaz sem svoj Revolut racun prijavil nakje 2 meseca po tem, ko sem ga ustvaril. Takrat nisem sploh vedel, da je to potrebno. Nisem pa dobil nobene kazni, tako da sem 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, da je tudi ti ne bos dobil.
Glede davcne nisem siguren, ampak mislim, da ne dobis druge. Racun pa mora biti vpisan v davcni register.
Če ga prijaviš v roku 8 koledarskih dni, si zagotovo na “varni strani radarja”. Če ta rok zamudiš, sicer imajo pravno podlago za kazen, ampak v praksi jo boš po vsej verjetnosti odnesel brez kazni, če prijaviš, še preden ga oni izvohajo (in če ga nimaš v kakšni davčni oazi, se nikar ne zanašaj, da ga ne bodo odkrili, ker si davkarije izmenjujejo vsako leto več podatkov). Še celo, če ga res odkrijejo pred tvojo prijavo, imaš dobre možnosti, da te pozovejo k pojasnilu, kako in kaj, in če nisi čez njega tankal kakšnih hudih vsot, pral ali utajeval davkov, jo še vedno lahko odneseš “samo” z ustnim opominom (“tokrat naj ti bo, ker si ravno sodeloval…”).
V davčni register se vpišeš, če še nisi davčni rezident in nimaš naše davčne št. Če račun prijavljaš “analogno”, uporabiš isti obrazec (DR-02) kot za vpis v davčni register, s tem da izpolniš samo 3 rubrike s tvojim imenom, davčno in podatki o TRR, ostalo navlako pa pustiš pri miru. Še enostavneje pa je to prijaviti kar preko namenskega obrazca DR-Racuni v eDavkih.
Še glede Revoluta. Zagotovo dobiš IBAN oblike GBxx REVO xxxxxxx za vse podprte valute. Če si aktiviraš še funte, boš izključno za namene GBP nakazil iz UK avtomatsko dobil še nek sort code in account number (v UK namreč za te namene ne uporabljajo IBANa) pri neki partnerski kvazi banki. Da boš res varen, je najbolje prijaviti še to.
8 dni imas rok, da ti prijavis, in ti oni ne morejo nic v vmesnem casu. Potem pa je 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ok, ce ti prijavis, in te oni se niso dobili. Temu se rece samoprijava. Ce so pa oni ze zaceli postopek, potem ti prijavis, potem te lahko caka kazen.