Prijava začasnega prebivališča
Pozdravljeni,
najem sem dobila pri lastnici stanovanja, ki je že od začetka rekla, da pogodbe ne bo. Jaz sobo res potrebujem in nimam zaenkrat kam drugam. Stalno bivališče imam drugje, v drugem kraju. Zanima me, ali se lahko začasno prijavim. Verjetno bi mi ona morala podpisati soglasje, da se lahko prijavim. Moje vprašanje je, ali kljub temu, da nimam najemne pogodbe (denar dam na roko) se lahko začasno prijavim in naj ona ne bi bila zaradi tega kaj oškodovana. Sprašujem zato, ker ne vem, kaj mi bo odgovorila. Začasno prebivališče pa rabim zaradi potnih stroškov, sicer mi jih ne priznajo. Hvala vnaprej.
Če gre za najem, nora biti sklenjena najemna pogodba (84. člen SZ). Torej najemno pogodbo morata skleniti.
Kar se tiče prijave bivališča. Če dejansko tam bivaš stalno, morat tam prijaviti stalni naslov.
Ampak. Če že želita delati zadeve po domače, lahko tehnično gledano, naredita najem usten, ona izda soglasje, na podlagi katerega ti prijaviš začasno bivališče. Ampak potem je težko govoriti o tem, kaj kdo je in česa ni dolžan storiti.
Ona stroškov s prijavo nima. To narediš ti, z najemno pogodbo ali njenim soglasjem. Ima pa dodatne skrbi. Torej potencialno globo s strani inšpektorata v primeru nadzora, ker ne prijavi prihodkov od oddajanja premoženja v najem (če se denimo skregata in jo prijaviš, bo težko pojasnila, zakaj si imela prijavljeno bivališče pri njej kar tako). Poleg tega ima lahko kasneje delo, če ti ne bi želela odjaviti bivališča, in mora sama sprožiti postopek na upravni enoti.
Glede na prakso teh “oddajanj na črno” dvomim, da bo podpisala soglasje. Če pa ga bo, pa ga pripraviš tule https://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1544
Forum je zaprt za komentiranje.