Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Priklop štedilnika

Priklop štedilnika

Pozdravljeni!

Pred kratkim sva s punco kupila Eletroluxov štedilnik (plošča in pečica = štedilnik). Zgleda, da sem si malo preveč preprosto predstavljal zadevo, ker sem mislil, da tako kot pralni stroj in hladilnik pride z “vgrajenim” kablom. Pa ne.

Na zadnji strani štedilnika je “odprtina”, notri je vezje kamor namontiraš kabel, ki ga samostojno kupiš. Je diagram raznih (štirih) možnosti vezave.

Moje vprašanje pa je: koliko znanja je potrebnega, da štedilnik sam povežeš s kablom. Če ni prezahtevno namreč, bi se rad izognil dodatnemu strošku klicanja mojstra. Ne vem veliko o štromarstvu, znam pa kakšen luster montirat in mi je jasno da maš +/- kabel in podobno. Navodila glede vezave so skopa, dejansko pravijo samo katere kable lahko kupiš za montažo. Montiraš pa potem po diagramu (a se tko reče) vezave. A je kdo ne-štromar že to sam si montiral?

Druga stvar pa je bolj obstranskega pomena, ampak vseeno prašam: a ste montirali “zaščito proti nagibanju”? Taka kovinska stvar je, kavelj, ki se montira na steno, potem pa “zapneš” pečico, da se ti ne nagne. Prvič vidim pa sem videl že kar nekaj pečic kako so montirane. A to vedno zraven dajo pa noben si ne montira, ali sem jaz površno gledal do zdaj? A ima to kdo montirano in ali se vam zdi potrebno…

Hvala za nasvet in pomoč!

Najprej povej ali imaš na razpolago eno, dvo ali trifazni priključek v vtičnici.

po mojem da je bolje da pokličeš mojstra da ti priklopi!
takoj ko vidim da nekdo piše +- mi je jasno vse!
lp,A

ne obstaja +- priklop za tskšne vezave, lahko da imaš imaš nulo fazo in ozemljitev odvisno od razpeljane električne montaže

raje pokliči koga ki se spozna.

Mja, verjetno šolani štromarji rečejo faza pa nula in tko. Ker sem se učil z intrnetom so to zame ground wire, neutral wire,… Ampak da ne bi pametoval sem +/- zapisal, ker ne vem a je prevod ground wire faza al kej drugega.

Dj ti rajš enga dobrga štromatja poklič pa pošten plačaj in obvezno račun vzemi kjer bo jasno pisala storitev= priklop štedilnika take in take moči.

Niso te stvari odvisne sam od porabnika, temveč tudi od inštlacij in njihove vezave v objektu.

Toplo priporočam, da pokliči mojstra.

Smo se pri nas šli to domačo varianto in zraven na novi steklokeramični plošči skurili en del, za katerega sem nato mojstru plačala 200 eur.

Ne moreš priklopiti na plus in minus, ker v vtičnicah ni plusa ali minusa. Zaradi različnih električnih vezav po objektih se potem priklopi ustrezna vezava ali pretvornik.

In dokler ne vemo kaj imaš napeljano po hiši, ti ne moremo svetovati tako pa tako naredi, ker lahko še kaj skuriš…pa ne samo to napravo ampak še kaj okoli.

Lahko se sam poglobiš v vezave napeljav in naprave, izdelaš ustrezen priključek, ali pa pokličeš koga ki se spozna (ni nujno da je to plačan električar). Ampak vedi da če se kaj skuri, pri nepoblaščenem posegu v električno omrežje vso škodo na omrežju plačaš iz svojega žepa, zavarovalnice to gladko zavrnejo.

Še to – ne samo, da lahko “skuriš” napeljavo v hiši/stanovanju, vrže ven glavno varovalko (pancarko), za kar boš moral klicati Elektro, ker so te pod ključem, tudi garancija za sam aparat ne bo veljala, če ne bo aparata priklapljal pooblaščen električar!

moj bivši je sam priklopil, potem pa me je treslo vedno, ko sem se dotaknila štedilnika 🙁 seveda ni priznal, da je kaj narobe ….. dokler ni njega fajn spajtlalo

Najbolje da pokličeš električarja, ki se na to spozna.

Če imaš denar za kuhalno ploščo in pečico imaš sigurno še nekaj drobiža za varen priklop le-tega.

Po moje štedilnik ni popoln. Brez kabla in navodil ga ne morejo prodajat. Saj ni fikus, ki ga postaviš v dnevno sobo brez ceremonij. Jaz bi šla v trgovino in zahtevala pojasnilo. Razen če v navodilih piše da ga lahko priklopi samo pooblaščeni serviser. Če je tako pa ga rajši plačaj zaradi garancije. Elektrolux ni tako poceni, da bi sam nekaj čaral.

Upam da ste popravili, pri štedilniku se še rešiš, če pa si pa v kopeli ti pa ni rešitve.

Po novem pri večini štedilnikov ni več kablov, glede na omrežje si ga dokupiš ali pa pride štromar zmontirat. Lahko tudi sam, ampak so že zgoraj napisali, ode garancija, varovalke, ostala škoda.

V našem kraju Elektro računa 150€ samo da pride in glavno varovalko zamenja pa da števec pregleda. Če je je še s števcem kaj narobe, pa še par sto evrov nanese.

Upam da ste popravili, pri štedilniku se še rešiš, če pa si pa v kopeli ti pa ni rešitve.[/quote]

ja, sem privlekla pravega štromarja

pitanje…

-je ta stvor na plin , štrom, kombinacija enega in drugega?
-si pogledala pred nakupom ali ga bo tvoj štrom sistem sposoben napajat in vzdrževat
– štedilnik nima običnega (t.i. šuko) vtiča, ker je tle zlo visok tok (nekaj 10 A)….

pokliči štromarja in dajte poleg štedilmnika še štrom napeljavo pregledat če je spoosbna vzdrževat eno tako zadevšno…da ne bo presenečenj

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

New Report

Close