Primerna starost za prvo zvezo in spolne odnose
Ena mama, 28.10.2023 ob 09:13
Da pojasnim tole. Vsem hvala za odgovore.
Ne, ne prepovedujem in niti tega ne mislim prepovedovati. Priznam, da pa mi je pred polnoletnostjo prehitro, a kot že rečeno, prepovedovala ali omejevala ne bom.
Bolj se bojim, da najstnice bolj sledijo drugim svojim prijateljicam, sošolkam, ki so že spolno dejavne, pa mislijo, da one kaj zamujajo, če tega ne bi počele.
Najbolj me moti napačen razlog za odločitev za spolne odnose. Ker imajo že druge fante in ker že druge to delajo, se mi ne zdi prav razlog. Dokazovanje pri teh puncah je kar velik problem.
ITak…
Halo moraš bit u trendu… moras delat kar ti sistem reče… pa ne samo to… oblačit se… mora bit ta znak… poslusat glasbo ki ti jo rece… obnasat se…
Dam si gor majco od gostisca rupar in jim fakiča pokažem…
Neču da se klanjam faraonu!!!
Ena mama, dobro razmišljaš. S hčerko se pogovarjaj o teh stvareh, ozavesti jo, izobrazi. Vedno pa ji daj občutek, da ONA odloča o tem – ne ti, ne njene prijateljice, ne fantje. Tako ne bo imela občutka, da se ji kaj prepoveduje ali da se jo v kaj sili. Le tako bo lahko sprejela pravo odločitev in se za resnejšo zvezo (in s tem seks) odločila po premisleku in takrat, ko bo pravi čas.
Malo se strinjam z enim zgoraj, da se ljubezni ne sme preprečevati. V smislu zaljubljenosti, simpatij. Seks lahko sledi tudi malo kasneje. Ni nič narobe, če je 14, 15-letnica zaljubljena in še bolje, če je tudi on zaljubljen vanjo. Ampak od prvega pogleda, dotika, poljuba in do seksa je kar dolga pot in naj jo prehodi počasi in si vzame čas. Seks pred 18 se meni zdi prezgodaj. Nihče me ne bo prepričal, da lahko katerakoli oseba pred 18. letom dejansko res uživa v seksu tako, kot se zagre. Seks pred 18 je lahko eksperimentiranje ali kljubovanje staršem ali dokazovanje lastne odraslosti ali slepo sledenje zgledu vrstnikov ali naval hormonov, ne pa tisto, kar bi v bistvu moral biti.
Starši, imejte svoje hčere pod kontrolo … Predvsem pa jim dopovejte, da mišičast tip (bolje rečeno fant) še ne pomeni da je alfa. Kdo je alfa in kdo ne bo spoznala šele ko bo stara 25-30 let.
Veliko punc se potem pusti oplodit raznim primitivcem, ko pa pridejo v 30-eta pa šele takrat ugotovijo kakšni opici so se pustile oplodit …
Dokazovati se pred drugimi, slediti drugim, biti v trendu…. hvaležna svetovnemu redu za kovid krizo, ko sem otroka (najstnika) naučila razmišljat s svojo glavo.
Mislim, da nisem zasledila starosti tvoje najstnice…a očitno si vzgojo o razmišljanju s svojo glavo in cenjenju sebe pred vsem ostalim zamudila.
Ena mama, 27.10.2023 ob 08:16
Torej, katera se vam zdi primerna starost za prvo zvezo in prve spolne odnose? Imam najstniško hči, ki pa ji že nagajajo hormoni.
Pri zdajšnji mladini bi jaz rekel 27 let in nič prej. Saj prej ne znajo niti sami čez prehod za pešce, kaj šele da bi si gate znali zamenjat. To je retardirana mladina.
Jaz sem se v prvo spolno izkušnjo spustila pri 23tih. In sva še danes srečno poročena. Prezgodaj sploh ni smiselno. Nima kaj zamuditi, prišparana pa ji je lahko marsikatera grenka ali trpa izkušnja. Od nekdaj so težile k prehitremu zorenju in sp.odnosom deklice, ki so kot otroci doživele zlorabo, so v družini in pri svoji mami nepomembne in iščejo pozornost in nekoga, ki bi jih imel rad, oboževal..dobijo pa običajno vse prej kot to. Pred 20tim še nobena glava ni dovolj zrela, da bi lahko razmišljala kot odrasel in ne gre samo za uporabo telesa, ker pri tem je še najbolj ključna pamet.
Pojma nimam, kdaj je prav in kdaj ne. Naša je bila stara 15, ko je zacela hodit s fantom. Sva se pogovarjali, sem ji rekla, naj čim dlje počaka in če bo res prepričana, da je vsaj za nekaj časa pravi, naj se odločita skupaj. Čakala sta 1 leto. Zdaj sta stara 18, še vedno sta skupaj. Pa dalec od tega, da bi bila iz kaksne disfunkcionalne familije,kot je prepricana ena zgoraj. Je tudi zrelešja, kar se razmišljanja tiče, od vecine sosolk.
Najbrz za marsikoga prezgodaj, ampak glede na to, da je sicer super pridna gimnazijka, ki bo šla drugo leto študirat medicino, da je tudi fant res ok, se mi ne zdi taka napaka, da se je odlocila za to. Sama sicer pravim, da se mi zdita čisto premlada za tako resno zvezo, a pravita, da ne bosta šla narazen samo zato, ker sta stara 18 in da bosta skupaj, dokler jima bo ok tako.
Ah dejte no, katera najstnica/najstnik se pa hoce pogovarjati o spolnosti in zasciti s starsi? Verjetno oni vejo vec od vas, brez skrbi.. sedaj so s spolnostjo seznanjeni ze zelo zgodaj.
sicer pa prepovedovat spanja doma nima nekega velikega ucinka, ker ce bosta zelela bit intimna, pac bosta, ali v avtu, ali v gozdu, .. samo malo manj udobno bo. Najvec kar lahko naredite, ste ze naredila tekom let vzgoje, otroci nas gledajo in se ucijo in jim vasa pridiga pri 17 letih nebo nic pomenila.. ce ste vi “normalni” in imate normalen odnos do partnerja je ze malo vec moznosti da bo tudi vas otrok imel normalen odnos do teh reci.. ni pa seveda nujno. Ene pac razganja, morajo dat iz sebe stvari in je to to..
Predvsem se mi zdi pomembno, da se ta dva pojma loči. Prva zveza pri dekletih nikakor ne pomeni tudi prvega seksa… Prve zveze, ko imaš fanta, s katerim se upas spregovoriti, se dobiti popoldne in držat za roke, prvi poljub, to je to…ponavadi proti koncu osnovne šole, pri 13,14 letih… Dlje itak ne pride, ker je vsem seveda nerodno, ljubezen pade v vodo, se vmeša kaka sošolka ipd… Potem seveda počeno srce, fantje spet postanejo fuj in bljak za kako leto dve. Po takšni izkušnji prve zveze, ki naj mine brez spolnosti, je komaj lahko čas za zvezo, ki se bo spolnosti približala ali pa celo vključila prvi seks. Če opredelim z leti, bi jaz rekla od 16 naprej.
Je pa res, da jaz imam na to drugačne poglede. Jaz zavestno nisem želela, da je moj prvi nek tip iz moje šole ali kraja, s katerim se bom nekoc skregala in razšla ter ga težko gledala še nekaj let. Mi je pa že ljubše bilo ugnat eno počitniško obmorsko romanco, na katero imam samo lepe spomine in ko je bil čas za slovo, ni bilo nobenih zamer ob zavedanju, da je to bilo to, prelepo dokler je trajalo, ko je konec pa pač adijo 🙂
Sama sem prvi spolni odnost imela zelo hitro, prehitro če me vprašate sedaj ampak vseeno. Stara sem bila 13 let, odlicnjakinja, šola je šla kot po maslu in takrat sem imela fanta s katerim sva bila v zvezi 3leta do mojega 15leta…Doma je bil dogovor dokler vse štima in zaradi njega ne trpi šola, ostale dejavnosti,… je ok. Hormoni so me razganjali, da glava boli in zares občudujem svojo mamo, kako je to “hendlala” da ni zbolela na živcih. Ogromno smo se pogovarjali in ni me bilo strah zaupati skrbi in težav.. Dobro sem poznala zaščito. Boknedaj, da se kaj zgodi. Kasneje sva se razšla zaradi vse bolj toksičnega odnosa in tako sem spoznala moža. Z možem sva skupaj 10 let, poročena 4 in imava 2 otroka. Sedaj ko sem dozorela in še bolj razumem tisti toksičen odnos sem jezna sama nase, mi je zelo žal, da nisem počakala. To je ena poučna s vseeno slabša izkušnja zame a preteklosti žal nemorem spremeniti. Kot mama pa sedaj strmim k temu, da hčerka česa takšnega ne doživi vsaj pred 15 ali 16. letom. Upam in trudim se, da bom svoji mami segla vsaj do kolen, saj si res želim, da bodo moji otroci brez strahu in odprto govorili z menoj o vseh stvareh in tudi o spolnosti, ko bo napočil čas.
Kar 18 že mora bit, 27.10.2023 ob 12:53
Jst ne razumem staršev, ki dovoljo, da pri hčerki npr. stari manj kot 18 let, že prespi fant in obratno. Tak starš sploh starš ne bi smel bit.
Boste rekli, da sem prestroga. Ne, nisem prestroga, niti zadrta, sam seks res ni igra. Morta že oba dober razumet posledice in jih tud sama znat reševat, ne da pol mamico in atija prosita za nasvete in pomoč, ko se kej zgodi.
Če si za sex dost zrel, si tud za dost drugih stvari. Tud job ni slabo pol met.
Mislim, da 18 pa skor že moraš bit za sex, pa met nek svoj plac za to. Ne razumem tud mladoletnih, ki se lahk v sosednji sobi žgejo, zraven pa starši. Jst se ne bi mogla niti sprostit. 🤭
Ja rajsi naj biblijo berejo. Ja kaj pa je pol seks. Domaca naloga.
Že od vrtčevskih let je treba v otroku – ne glede na spol – razvijati zaupanje vase, stik s seboj, samozavest in graditi zaupen odnos. Kasneje je tako lažje otroku dopovedati, da mora izhajati iz svojih resničnih želja in ne iz pritiskov okolice. Biti mora tudi sposoben prepoznavat svoje resnične želje. Sem sodi tudi sprejemanje odgovornosti. To otroku prihrani marsikatero razočaranje. Sicer pa tam proti koncu srednje šole ni nič prepozno. Se mi zdi, da se v burnih najstniških letih pozna vsak mesec.
Sem stara devica pri 47 letih. Kot mlada nisem upala. Kasneje bila nesrečno zaljubljena, on ni vedel. In v mene je bil kakšen, jaz pa vanj ne. Saj so me eni vprašali, če bi hodila, pa sem odklonila, ker jaz nisem bila vanje.
Življenje je nato šlo mimo. No, zdaj se ne sekiram več. Imam druge, materialne težave. In nisem zdrava, tako da, bližina ni mogoča, jaz nimam potrebe po ljubezni, niti nisem sposobna dajat.
Vi pa se tu sekirate za 2 leti gor ali dol? Kaj pa če otrokom ne uspe najti pravega partnerja za te stvari nikoli, ker bodo vsi zaželjeni zasedeni po vezah? V miru pustite mlade. Samo eno mladost imajo.