Primorska jota
Daš u pisker zelje, olupljen krompir (tud neolupljen je OK), opran ječmen, lovor, soliš…..
In ko je krompir na pol kuhan, dodaš kakšno suho mesnino, al rebra, obrezki pršuta, klobase, narezana na kolca…. še nekaj ocvikove masti ne sme manjkati…..
In ko je to kuhano, odstaviš od ognja, dodaš poper in strt česen, premešaš, ter počakaš, da su umiri…ene 10 min.
repo in zelje (ali eno ali drugo, lahko vsakega malo) spereš pod tekočo vodo. To daš kuhat skupaj z suhimi svinjskimi rebrci ali vršički, dodaš začimbe (sol, poper, strt česen, lovor, majaron), kuhaš tudi eno uro. Posebej skuhaš fižol in ga dodaš (lahko tudi kuhanega iz konzerve) zelju. posebej skuhaš olupljen krompir do mehkega, ga pretlačiš in dodaš zelju in fižolu. Včasih se je joto obvezno zgostilo s prežganjem ( na vročem olju prepražiš moko in to vliješ v joto). Če imaš občutek, da stlačen krompir ni zgostil zadosti lahko zgostiš z gustinom. Pri soljenju bodi zmerna, ker včasih so rebrca ful slana in je hitro preslano vse skupaj.
Hm, če daš skupaj kuhat kislo zelje (ali repo) in krompir, se krompir zagotovo ne bo skuhal (zaradi kisline v zelju).
Ne vem, kaj ječmen dela v joti?
Jaz delam po spodnjem receptu, nam je taka jota OK.
repo in zelje (ali eno ali drugo, lahko vsakega malo) spereš pod tekočo vodo. To daš kuhat skupaj z suhimi svinjskimi rebrci ali vršički, dodaš začimbe (sol, poper, strt česen, lovor, majaron), kuhaš tudi eno uro. Posebej skuhaš fižol in ga dodaš (lahko tudi kuhanega iz konzerve) zelju. posebej skuhaš olupljen krompir do mehkega, ga pretlačiš in dodaš zelju in fižolu. Včasih se je joto obvezno zgostilo s prežganjem ( na vročem olju prepražiš moko in to vliješ v joto). Če imaš občutek, da stlačen krompir ni zgostil zadosti lahko zgostiš z gustinom. Pri soljenju bodi zmerna, ker včasih so rebrca ful slana in je hitro preslano vse skupaj.[/quote]
Točno tako delam tudi jaz, navajena od doma…. Najboljša je mešana, pol zelja, pol repe. No, repo bomo še malo počakali.
repo in zelje (ali eno ali drugo, lahko vsakega malo) spereš pod tekočo vodo. To daš kuhat skupaj z suhimi svinjskimi rebrci ali vršički, dodaš začimbe (sol, poper, strt česen, lovor, majaron), kuhaš tudi eno uro. Posebej skuhaš fižol in ga dodaš (lahko tudi kuhanega iz konzerve) zelju. posebej skuhaš olupljen krompir do mehkega, ga pretlačiš in dodaš zelju in fižolu. Včasih se je joto obvezno zgostilo s prežganjem ( na vročem olju prepražiš moko in to vliješ v joto). Če imaš občutek, da stlačen krompir ni zgostil zadosti lahko zgostiš z gustinom. Pri soljenju bodi zmerna, ker včasih so rebrca ful slana in je hitro preslano vse skupaj.[/quote]
Je že res, malo fižola sem pozabil…..
Dej ti men razloži, nevednežu, kaj ostane od česna, popra in majarona po eni uri kuhanja??
Niti č od česna in niti p od popra in niti m od majarona…ker ti vonji shlapijo, okus pa razpade po takem kuhanju. Edino lovor rabi kuhanja ves čas.
eeeeeee–ječmen….. to sem mislil ješpren, pardon.
Fižol skuhaš prejšnji dan. Zelje prav tako skuhaš posebej (ga prevreš na hitro, 15 minut).
Posebej skuhaš krompir, osoliš in dodaš dva stroka sesekljanega česna. Ko je krompir skuhan, ga pretlačiš ter dodaš zelje in fižol. Posebej v ponvi narediš prežganje (na olju oz. mastu prepražiš dve žlici moke, za zgostitev) in dodaš joti. Po potrebi še soliš in dodaš poper.
To je to. Nekateri dodajajo v joto tudi koščke svinjine (pri nas nikoli), ker je jota petkova – brezmesna jed.
Joto skuhati je zelo enostavno.
Naš bivši profesor zgodovine je vedno rekel, da če daš Primorki tri stvari, ti takoj skuha joto. Mislil pa je : krompir, zelje fižol. Zelje lahko nadomestimo tudi z repo.
Mislim, plozate kako treba vsako zase kuhat…..ja seveda, če niste probal nikol skupaj in ker so vas tako naučili da treba vsako zase. Treba malo okoli pogledat, se še kej naučit.
Kuham jaz takole, za 6-7 oseb (odvisno kako sem-smo lačni) jote 1-2x na teden od jeseni naprej. In bi kuhal vsako posebej???
……….kejšn strošk, kuhat vsaku zase…ma kam pridemo, a???
Jaz vedno kuham skupaj krompir in kislo zelje, in vedno se oboje skuha. Res, da krompir rabi dlje časa, da se skuha v kislem, kot če bi se kuhalo v nekislem okolju; ampak glede na to, da se zelje dolgo kuha, se v tem času tudi krompir že skuha. Ni nobene potrebe po ločenem kuhanju in uporabi dveh posod.
Moj recept:
krompir daj kuhat posebej, narezan na kocke, posoljen
zelje daj kuhat posebej, naj ne vre več kot 20 min (istočasno se skuhata krompir in zelje)
rjavi fižol vzamem iz konzerve
V veliko posodo dam malo olja, gor malo moke, popražim, iztisnem česen, popražim, dodam odcejeno zelje, ga dobro popražim. Ko upade, dodam krompir z vodo od kuhanja vred, pa fižol z vodo vred (zlijem celo konzervo noter). Probam, po potrebi še solim, popram, zalijem z vodo, če je pregosto. Meso pa kakor kdo hoče, jaz narežem v že narejeno joto hrenovke, ali pa vržem noter kakšno krajnsko.
V enem loncu skuhamo zelje in fižol (lahko damo vmes tudi repo), dodamo česen (4-5 strokov na pol kg zelja), lovorjev list, poper in nekaj svinjskega. Nekateri dodajo še mleto papriko in žlico paradižnikove mezge. V drugem loncu skuhamo krompir. Krompir z vilico malo pretlačimo in dodamo zelju. Preden zmešamo poiskusimo zelje koliko je kislo. Če je preveč zamenjamo del vode s svežo.
Ko vse zmešamo kuhamo vse skupaj vsaj eno uro, da se okusi malo prepojijo.
Obstaja pa tudi veliko različic enolončnic s kislim zemljem vendar to nikakor ni jota. Malo pa le moramo spoštovati našo dediščino in jo ohranjati takšno kot je in sem sodi tudi poimenovanje jedi in njihova receptura.
Jaz vedno kuham skupaj krompir in kislo zelje, in vedno se oboje skuha. Res, da krompir rabi dlje časa, da se skuha v kislem, kot če bi se kuhalo v nekislem okolju; ampak glede na to, da se zelje dolgo kuha, se v tem času tudi krompir že skuha. Ni nobene potrebe po ločenem kuhanju in uporabi dveh posod.[/quote]
Hja, če si navajen razkuhat stvari do amena. Ravno v tem je keč, zelje se več kot 10-15 min nima kaj kuhat.