Primož – anketa o glasbi v ranem otroštvu
http://med.over.net/phorum/read.php?f=151&i=5186&t=5186
http://med.over.net/phorum/read.php?f=151&i=4894&t=4894
Primoz dej pomagaj no, prosim, prosim, prosim…
T
Tudi sama sem imela veliko problemov, tako da sem potem morala odgovore krajšati. Ampak sem se prebila skozi.
Zanima pa me nekaj stvari v zvezi s to anketo. In ostalimi…
Kdo jih sestavlja? Počnejo to strokovnjaki? Ne bi rada bila preveč kritična, ampak rezultatti te ankete bodo daleč od reprezentativnih. Prvič, ker jo bodo izpolnjevali samo tisti, ki zahajajo na te strani (torej je vzorec rahlo zgrešen) in drugič, ker so vprašanja zaprtega preozka, nekako je premalo ponujenih odgovorov. Vprašanja odprtega tipa so pa poglavje zase. Aja, pa demografski podatki tudi niso zahtevani?
Zavaja pa tudi sam naslov. Kaj pa tisti, ki nimajo otrok? Kako bodo odgovarjali na vprašanja? Nikjer nisem zasledila, da je anketa namenjena samo staršem. Sama struktura vprašanj in ponujenih odgovorov namreč je. In tudi struktura je pomemben dejavnik za reprezentativnost. Bi pa rekla, da kakšnih pilotskih raziskav ni bilo narejenih…
No, upam, da si z rezultati ne bodo pomagali strokovnjaki.
Zivjo N!
Lahko zatrdim, da je anketa narejena na osnovi dolocenih dognanj glasbenih strokovnjakov. Ni pa njen namen, da bi odkrila toplo vodo, temvec samo nek okvir, iz katerega bi kasneje lahko nadaljevali prizadevanja v zvezi s pomanjkanjem ustreznih glasbenih vsebin za otroke v medijih. Predvsem na TV in radiu so stvari za predsolske otroke ne samo slabe, ampak celo porazne. Ce se tu izkaze, da necesa manjka, je to lahko za pomoc, ce se v medije napise nekaksen poziv za izboljsanje programov.
So pa bile stvari res na hitro narejene, popolnoma brez sredstev in samo za pomoc. Nacelno ni pomembno koliko stara je mamica otroka, kje stanuje, kaksni so njeni prihodki, ampak samo kaksne glasbene vsebine so dostopne njenemu otroku. Upam pa, da bo kdaj po vzoru drugih (npr. bivsa Sovjetska Zveza) kdaj in kje interes za vsenacionalno raziskavo o glasbi nasploh, saj tega pri nas se ni bilo v obsegu, ki bi lahko dal prave in konkretne rezultate.
Je pa anketa objavljena na forumu starsi starsem, meni kar nekako (“moja napaka”) samoumevno, da je za starse.
Lep pozdrav,
Tanja
Hvala za izčrpen odgovor.
Sama sem povezavo našla drugje (Mladi o spolnosti in drugih aktualnih temah?), ne na forumu namenjenim staršem, saj tam nisem bila še nikoli. Zato me je malo zmedlo, ko sem začela odgovarjati, in ugotovila, da v bistvu nimam kaj odgovoriti – zato tudi vprašanje oz. pripomba o premalo ponujenih možnostih.
lp 🙂