Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Primož…..med.over.net

Primož…..med.over.net

Avtor: Primož ()
Datum: 02-03-02 16:39

Lep pozdrav vsem,

V enem prejšnih sporočil sem napisal, da bom raložil nekaj podrobnosti o Portalu Med.Over.Net. Mogoče vam bo slika in celotno delovanja, kaj bolj jasna, verjtno boste pa tudi vedeli kaj želimo za naprej in kako.

Počutim se tako, kot bi pisal odlomek za knjigo. No pa naj bo.

nastanek Med.Over.Net-a, seveda z daljno zgodovino, ko je bil Med.Over.Net še v semenčecah za katere nismo vedeli.

ko sem se zaposll na Telekomu, “nujno ker sem imel štipendijo” sem se začel spoznavati z Telekomunikacijami in vsem kar paše poleg. Učil sem se tudi v tujijni za posamezne specializacije, tako da imam kar dobro sliko, informacijskih tehnologij. nekako sem pristal na SioL-u v samem začetku, ko smo komercialni internet šele postavljali. Bili smo deklice za vse,okoli 10 komadov, fenomenalna ekipa, to pa zato ker smo imeli veliko nasprotnikov, ki v Internet sploh niso verjeli. Kakorkoli že Internet se je razvil, vedno je bilo potrebnih vse več ljudi in seveda prišli so tudi tisti, ki prej v to niso verjeli. seveda so prišli na vodilne stolčke in začelo se je drugačno razmišljanje. vedno smo imeli svoje ideje in razmišljanja in tako smo hoteli delati tudi naprej, pa smo bili žal prevečkrat ustavljeni že na začetku, pa ne zaradi neumnih idej, ampak se nekomu preprosto ni zdela dovolj dobra ideja, ali pa jo sploh ni razumel in je to pokazal na tak način.

In leta 96 se je začela rojevati ideja o medicinskem portalu za uporabnike. No ker ideja ni bila sprejeta, nismo imeli več zadovoljstva delati tam kjer so bile naše ideje “sama sranja”, pravzaprav bi šli skoraj na disciplinsko zaradi tega, ker smo želeli nareediti to kar danes obstaja. ker ni bilo več odnosov, sem se odločil da grem, ne glede na dobro službo, govorimo o plači, sem si rekel, da s takimi odnosi nočem delati. šel sem v kovinostrugarsko delavnico. Zakaj je druga zgodba, programiral pa sem CNC mašine, pa še kaj drugega sem delal. kakorkoli že, ljudje so vedeli, da znam veliko o računalnikih in sem jim seveda pomagal. tako nisem padel iz računalništva. še en kolega, ki je delal na tem projektu, je šel ven in dobila sva se, ter si rekla zakaj ne bi to nadalljeva, saj ideja vseno ni tako slaba.

No k tej ideji so močno pripomogle ideje iz moje mladosti, dela v zavodu za duševno prizadete, pomoč otrokom, …..spomnil sem se celo debate med prijatelji, ko neka punca ni vedela, ali lahko ima spolne odnose, da ne bo zanosila, bila pa je v 5 mesecu nosečnosti, tega seveda ni vedel niti mož, da pa bi koga vprašala, mogoče starše, prijatelje, pa ni bilo poguma. seveda smo se vsi smejali, vendar sem se jaz na koncu vprašal: le zakaj se režimo, koliko od nas ima vprašanje, ki si ga ne upamo zastaviti, ker nam je preveč nerodno, saj se bi nam vsi smejali. Spomnimo se samo, kako smo radi brali Anteno in odgovore na vprašanja o spolnosti, gledali smo pa predvsem strani od Braneta, ali kako se je že pisal. Jasno bili smo preveč ponosni, da bi komu povedali,d a ne vemo vsega, kaj šele med družbo. Punce bi se nam smejale, fantje tudi, čeprav danes vem, da prazaprav nihče ni nič vedel. najbolj pamten je bil tisti, ki je dajal najboljši vtis,d a vse ali vsaj veliko ve.

no danes vem, da temu ni tako, zamislil sem si in rekel, zakaj ne bi na anonimen način dali informacije vsem, ki imajo vprašanje pa si ga ne upajo zastaviti. Tako je naše znanje, ki smo ga imeli, začelo delati zaradi dobrega namena.

Še en razlog je zelo pomemben, ki sva ga poznala predvsem samo midva z prijateljem. Zakaj je FINSKA država z največ uporabniki interneta in največ domačimi strežniki v svetu. vsi so to vedeli, nobeden pa razloga zakaj je tako. No in prijatelj, ki je bil bolj v tem tehničnih programerskih vodah, tudi irc in remailer, pašeta sem zraven, mi je razložil, da je bila Finska ena izmed vodilnih držav po samomorih, predvsem med starejšimi občani. Zakaj?? tam so noči izjemno dolgo, ljudje so sami in noč jim osamljenost samo še poglobi, vedno večja turobnost, jih je vodila v ta nesmiselna dejanja. država se je tega problema zavedala in se odločila, da bo domove na proračunski denar povezala, da bodo imeli v teh temnih dneh možžnost zbliževanja z sovrstniki, somišljeniki. Začela se je komunikacija, ljudje so pozabljali na svoje težave, bili so vedno bolj zadovoljni imeli so nek smisel in jasno postali so država z največ internet uporabniki. Spet ZAkAJ?? zato ker smo zmanjševali socialno in osebnostno stisko. Kaj porečete, zanimivo ne !!

Jasno, ker smo to vedeli, sem si rekel, dajva še midva narediti mesto, kjer bodo imeli možnost debatiranja in druženja, predvsem ljudi, ki so v stiskah, ki nimajo nobenga na katerega bi se obrnili na pomoč in tako naprej.

uporabila sva svoje računalniško in informacijsko znanje in začela postavljati sistem. seveda vsako delo nakaj stane, zato sva morala delati za razna podjetja in vsak zaslužek dala v ta projekt, ki je lahko rečem, danes enden največjih in najbiljših projetkov v Sloveniji na internetu. Če že pišem naj pohvalim Pekarno Pečjak in Staneta, za katerega smo delali dolgo časa in imeli možnost izdelave velikega sistema, ki pri takem podjetju nikakor ne moerm biti zanemarljiv, tako so nam, ne samo zaslužek, vendar tudi izkušnje omogočale,d a smo sistem postavljali na zdravih in trdnih temeljih.
če bi tak projekt ostal na SiOL-u, bi res bil narejen hitreje, vendar ne vem, če bi vseboval toliko življenskih razlogov, da služi začetnemu namenu, ampak bi se kaj hitro prelevil v zaslužkarski sistem.

No tako smo skozi leta nabirali vsebino, obilikovali sistem in konec leta 1999 postavili na Internet Med.Over.Net, ki smo ga dopolnjevali in oblikovali do 23.junija 2000 na kresno noč postavili uradno na ogled. Med.Over.Net je pridobil nekaj sodelavcev, ki so še danes najbilj aktivni in za marsikaj zaslužni (Primož in Nataša) Takrat je bila tudi prva objava, kratek članekl v reviji glas gospodarstva.

No in v enem letu in pol je postal to kar je danes.

Marsikaj sem še spustil v zgornjem opisu, marsikoga nisem omenil, ampak vsak ve, ki je bil zraven, kako je in zakaj se je to sploh razvijalo tako kot se je. Bilo je velikokrat težko in smo tenko piskali, vendar sem prepričan, da smo imeli prav.

To je bila na kratko in kar okrnjena zgodovina in prihaja zadnje leto in pol.

otroška leta portala Med.Over.Net.

Družili smo se veliko z medicinsko stroko, največ v začetku z združenjem zdravnikov družinske medicine začetek, z Josip Carjem, ki je tudi sodeloval pri prizadetih otrocih in nato s predsednikom, ki je še danes z nami Jankotom Kersnikom. Spoznal sem podjetje atelier-im ga. tatjano, ki je bila prvi človek, ki je v tej ideji videla dobro stvar in je pristopila z svojimi izkušnjami in znanjem. Tudi ona se je močno ukvarjala z medicino, čeprav noben od nas ni medicinec, tako smo pridobivali predvsem somišljenike, ljudi, ki so v to idejo o nekem enostavnem, anonimnem sistemu, verjeli. zato so še danes vsi, ki so zraven v prvi vrsti ljudje z srcem na res pravem mestu, šele v drugi vrsti imamo razlog, da delamo zato,d a bi lahko živeli.
med.Over.Net se nikoli ni oglaševal, dva članka v revijah in 2 meseeca banner , ali oglasna pasica na SIOL-ovem portalu, to je bil razlog, da smo videeli, koliksna je razlika obiskov, če oglašuješ lai če ne. ko smo ugotovili, da za 250.000 sit na mesec ni bilo veliko novih uproabnikov, smo čez dva meseca nehali z oglaševanjem.
No portal je rastel, bilo vas je vedno več in forumi so se kar dodajali. več kot vas je bilo, večja je bila potreba po močnejših računalnikh in širših vodih, začeli smo na vodu 64K in pristali na lokaciji ker se združujejo 10 MB povezave. jano pa je,d a je vsako tako povečanje je povezano z denarjem in večjimi stroški. še sami si nismo mislili, da s bo ta sistem tako hitro razvil v eno najbolj obiskanih strani na interentu v Sloveniji. potrebno je vedno več delati, da se lahko sploh pokrijemo.

Sedaj se bo pa vsak vprašal: Le zakaj hudiča pa delate to, če nimate nobene koristi?

Prvič, začeli smo iz osebnih in dobrih namenov, prepričan sem, če se obrnem v komercialni del tega sistema, bi bila vrednost sistema na nizki in predvsem nekvalitetni ravni. tako še vedno vse ostaja anonimno in brezplačno, to je bil prvotni namen in ga še vendo želim obdržati. Z vedno večjim številom obiskovalcev, je nastalo tudi potreba po večih vsebinah, forumih, dodajanjem novosti, novih rešitev , poleg tega pa se k sistemu pridružuejo še druge organizacije in podjetja, ki so videli možnost v sitemu Med:over.Net in jim je treba dati prostor.
ugotovili smo, da tako sitema ne bomo mogli vzdrževati, saj nam primanjkuje predvsem časa. Začeli smo se obračati tudi na morebitne sponzorje pokrovitelje in partnerje, ki bi videli v takem sistemu tudi svojo korist, vendar v prvi fazi želimo obdržati sistem tak kot je nastal z našimi idejami, predvsem, da ostane brezplačen. Poklicali smo verjetno na prav vsa podjetja v Sloveniji, poslali jim sporočila, pisali projekte, se klicali, sestankovali, vendar še nihče ni želel ta sistem podpreti. Obstajajo razna oglaševanja, na portalih, vendar je na Slovenskem trgu precejšna zmešnjava, kaj je vredno in kaj ne, kje se splača in kje ne, ter kje je smiselno in kje ne. iz vseh izkušenj sem ugotovil, da je problem predvsem v nerazumevanju Interneta kot medija, kako se internet uproabniki obnašajo, na kakšen način dostopajo in podobno, vse to pa lahko dobiš le z kvalitetno statistiko in analizami, ki pa na žalost niso poceni in verjamem, da se teh podvigov predvsem bojijo, ker ne vedo kako se bo obrnilo. zaenkrat v naših službah še nihče ni kaznovan, če firmi nič ne prinese, vsi samo gledajo na to, da ne bodo kaj preveč zapravili. In to je poglaviten razlog, zakaj se bojijo našega sistema. je velik in močan po uporabnikih. Kar pa pomeni,d a je tudi finančno zanimiviv, vendar na katerih področjih???????To si ne zna noben predstavljati.

Kdo ima od korist ode tega, če ste vi na med.over.net-u danes.

V prvi vrsti predvsem Telekom. vi imate brezplačne nasvete, odgovore in možnost pogovara, raznovrstne pomoči. pomoč bomo vedno rabili, kar pomeni, da boste lahko vedno hodili na sistem in vedno boste dajali denar predvsem Telekomu.

Če ste iz SiOL-a imate poleg naročnine, še 270 sit na uro uporabe, koliko od tega dobi Telekom mi ni jasno, recimo pa tam nekje polovico, to pomeni, če ste arnes uproabniki, ali voljatel, ali softnet al pa še preko katerokoli klicne povezave, vedno ima od tega korist Telekom. Naj povem, da nas je SiOL zavrnil za takšno sodelovanje, lahko si mislite zakaj.
Kdo ima še korist?

spomnite se na razlago zakaj je Finska na prvem mestu internet uporabnikov in strežnikov. Korist takega povezovanje in druženja s koristnimi, zanimivimi, poučnimi in preventivnimi informacijami ima naše zdravstvo. vsi plačujemo za zdravstveno zavarovanje, ampak brezplačno sodelovanje vam nudi nepoznano podjetje SIIX d.o.o., katerega primarna dejavnost je postavljanje Internt ponudnikov in reševanje komunikacijskih problemov. še je nekje nekdo, ki bi naredil kaj dobrega na da bi zahteval plačilo.
Imamo celo informacijsko ministrstvo, žal še nobenega informacijskega sitema, za začetek lahko podprejo Med.Over.Net, konec koncev, se zaradi povečevanja obika na Med:over.Net-u povečuje opismenjevanje (računalniško seveda) Slovencev, saj v prihodnosti noben otrok ne bo mogel dobiti služb, če ne bo znal uporabljati računalnik in internet. da ne govorim o misnistrstvu za šolstvo delo in šport, ministrstvu za promet in zveze, ministrstvu za družino delo in socialo, če samo pobrskate po forumih, boste našli od reševanja zdravstvenih problemov, računalniških, socialnih, izobraževalnih.

prej ali slej se bo našel nekdo, ki bo videl v tem sitemu korist, vendar bi do takrat radi obdržali nivo kvalitete na visoki ravni.

marsikdo bo rekel, le zakaj to pišem, nikoli nisem pvoedal ničesar o Med.Over.Net-u razen o številki obiskovalcev, vendar sem videl iz prejšnjih sporočil, da mogoče res ne vidite prave slike in si zato narobe razlagate karkoli, le ni vse tako enostavno, kot bi si kdo mislil, treba je veliko dela, veliko časa in veliko financ, da imate to kar imate in zaenkrat mi ta sistem prinaša predvsem stroške, res pa ne bi rad, da bi morali plačevati, ko pa imajo najprej koristi tiste organizacije, ki bi tak sistem morale v vsakem primeru narediti, ali pa ga podpreti.

če bo tole kdo bral, ki spozna na marketing in finance, bo vedel kaj sem hotel povedati, katere so prednosti in bo vedel kaj pomeni 80.000 ciljnih uporabnikov vsak mesec, ki so tudi aktivni in ne pasivni. marsikdo ve, v čem je prednost takih sistemov, pa mogoče ne verjamejo, da je Med.Over.Net res tako velik.

Mogoče sem tudi jaz kriv, ker sem rpepozno začel iskati finančne in tržne poti tega sistema. kot sem rekel sem v prvi fazi računalničar, v drugi sem delal z dobrim namenom, šele v tretje mi je potegnilo, če želim tolikim pomagat rabim denar. spet en aniven podjetnik. Bil bi res naiven, če ne bi pisal in razlagal v prošnjah ponudbah, kaj in kako je z Med.Over.Net-om. Žal povsod samo gluha ušesa in nerazumevanje.
verjetno se vas bo veliko oglasilo, ali si poslal tja in tja, ja kako naj rečem skorajda na vse naslove, ki imajo kakršnokoli vezo z zdravjem, zdravim življenjem in medicino. ne sem obsojati nikogar, pač niso razumeli, rad bi pa videl, da bi vsaj vi, ki to uporabljate. naj to zgleda kot opravičilo ali pa tudu ne vsem, zakaj je tako kot je. In še enkrat več povem, ne morem vsega prebrati ne kontrolirati in narediti.

Cel sistem aktivno delajo trije zaposleni, ki predvsem služijo denar drugje, da plačajo sistem, 4 študentje in 1 brezposelen, veliko strokovnjakov, ter veliko tistih, ki mi želijo dobro.

kjer le imam možnost pogledam sistem ali deluje in kako, vsak dan pregledujem statistične podatke, iščem nove rešitve in ideje, čeprav delamo še kaj drugega, cel dan teče pogovor o sistemu, vsi , ki delajo tu zraven poznajo razmere, zato tudi sodelujejo z podporo idejami in delom, kolikor je v njihovi moči.

ta portal se primerja z pinkponkom. se pravi Mobitelovim, verjetno ima več obiska kakor njihov. Potem pa preštejte število delavcev tukaj in tam, ter število oglasev, ki ste jih videli za pinkponk in število oglasov za med.over.net. naredili smo celo demo verzijo za tiste, ki nimajo interneta, zopet vse na naše stroške in pomoč nekaterih podjetij, demo lahko slišite na 031.90.90.95, to je začetna verzija, dejstvo je pa to,da čim pokličete ima korist Mobitel, tudi oni niso nič navdušeni nad podporo sistemu, čeprav bi jim prinesel velik dobiček, pa še delati jim ni treba nič.

globalno je to največji portal z ciljno vsebino, bojim se dati kakršenkoli oglas ali PR članek, saj bom imel samo več uproabnikov, kar pomeni samo še več vprašanj, že sedaj pa jih imajo strokovnjai po 30 v povprečju na dan. kar jim vzame vsaj 2-3 uri dela, seveda poleg svoje službe in kot sem že rekel , dobiti zdravnike, ki so v prvi vrsti ljudje, to je najtežje, pa še izkušnje in znanje računalnika morajo imeti in na koncu tisto najdražje ČAS. Vse kar je brezplačno je zanimivo, pa čeprav se ne zavedate, da že plačujete, na žalost ne meni.

To je delček slike Med.Over.Net-a. veliko sem napisal pa lahko bi še precej več, vendar ne bi bilo konca.

Ko sem bral sporočila o tem kako nekateri iščejo službo, kako jim je težko v kolektivih, nisem skoraj nikoli podal svojega mnenja, lahko pa sedaj povem,da vedno delam tisto, kar me veseli in sem prepričan, da delam dobro. Zadovoljstvo pri tem kar počnete naj bo na prvem mestu, ne bojte se povedati ideje in dobro namerne misli, velikokrat jih boste dobili po glavi, ampak da le veste,da delate to kar želite in z veseljem to delajte.

Da ne bo kdo mislil, ni nam težko, da to delamo, še vedno uživamo, velikorat se nasmejemo od tem kar preberemo in naredimo, včasih nam gre bolje včasih slabše, vendar smo družba, ki verjamemo,d a bo to nekoč uspešen sistem, ki je nastal popolnoma na naših plečih in če pomislim sedaj,da sem imel idejo že leta 1996 sedaj smo pa 2002, na žalost je veliko pametnih idej, ampak bi jih morali razumeti tisti, ki imajo denar, brez tega dones skorada ne gre več.

idej in pripravljenih novosti imamo še veliko, vsake toliko časa se bo prikazala kakšna nova, zopet vse gre bolj počasi, odvisno od sredstev, ki jih pridobimo sproti.

prepričan sem, da se bo našel nekdo, ki vidi priložnost v pokroviteljstvu, sponzorstvu ali partnerstvu pri tem projektu, do takrat, pa vse uporabnike prosim, ki bodo prišli do tega stavka v tem >kratkem

Hvala za obsirno dana pojasnila o nastanku in delovanju portala Med.Over.net.! Vsa cast in zahvala, za vse kar si naredil… hudo mi je, da so v nasi danasnji druzbi taksna razmisljanja in dejanja skoraj presedan, tisti, ki pa delajo dobro, pa naravnost cudaki.. Iskreno upam, da se ti vse vlozeno vrne s postenimi obrestmi in zelim, da po vspostavitvi normalnih razmer in konkurence v nasih telekomunikacijah zacnes s svojim projektom tudi ustrezno sluziti!
Kar pa se tice tvojega odnosa do Tjavendanovcev, me, zal, nisi preprical, prej nasprotno, utrdil si moje predhodne domneve.. Pa brez zamere..

Ljubezen je drugo sonce, ježek

New Report

Close